Razvojne faze otroka

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Razvojne faze otroka

Piše dr. Tadeja Milotinovič Nemanič

Uvod v pregled razvojnih faz

Od rojstva pa vse do mladostništva gre otrok čez velike in pogosto tudi zelo hitre spremembe, ki jim starši moramo slediti. Zgolj na ta način lahko otrok gre čez vse razvojne korake. Ti kot drobna semena čakajo v njem, da nastopi njihov čas. Takrat pa pridejo na plano. Če so razvojni impulzi zadovoljeni, se otrok razvije v zrelo odraslo osebnost.

Imago uporablja znanja iz razvojnega modela, ki pravi, da se v vsaki razvojni fazi v otroštvu in adolescenci v nas vzbudi/pojavi impulz, ki je povezan s preživetjem. Ti impulzi se pojavljajo neodvisno od zunanjega okolja, vendar pa zunanje okoliščine, še posebej medosebni odnosi, vplivajo na razvoj nevronskih povezav v možganih, ko se ti impulzi pojavijo.

Nevropsiholog Daniel Siegel pravi, da so določene izkušnje v medosebnih odnosih v določenem časovnem obdobju odločilnega pomena, da se lahko aktivirajo določeni geni in da se vzpostavijo določene nevronske povezave oziroma križišča. Zdrav razvoj je tako povezan z »dobrim« starševstvom.

Prvi otrokov impulz je po varni navezanosti – po povezanosti s starši. Če je temu impulzu zadoščeno, se bo okoli leta in pol pojavil naslednji razvojni impulz. Impulz po raziskovanju okolja. In če bo raziskovanje uspešno, bo prešel v odkrivanje lastne identitete in zatem v razvijanje kompetence, s katero bo razvijal svojo zmožnost vplivanja na svet.
Te prve 4 korake bo potem ponovil, le da bo to počel v socialnem okolju zunaj družine. Najprej s pripadniki istega spola, nato še s pripadniki nasprotnega.

Na kratko bomo šli čez prvih nekaj RAZVOJNIH FAZ in pogledali:
1 – kateri razvojni impulz se pojavi v določenem obdobju,
2 – kaj otrok potrebuje v tem obdobju
3 – katero sporočilo/dovoljenje je dobro, da otrok dobi
4 – kakšen je zdrav izhod iz tega obdobja
5 – kaj je v tem obdobju izziv za starša.

Čeprav bom v tem tednu govorila o razvojnih stopnjah, vas želim že zdaj opozoriti, da je vsak otrok svet zase, da včasih starši s tem, ko otroka skušamo »postaviti« v tabele in grafe naredimo več škode kot koristi. Zato se prosim ne obremenjujte z starostnimi omejitvami in s tem, kaj naj bi otrok že počel, temveč bolj kot na otroka poglejte nase: kje bi utegnili vi imeti težave, kaj vam je bilo ali vam še utegne biti težko ali v izziv.

Če ste prišli do konca prispevka, verjamem, da vas tema zanima. Dr. Tadejo lahko spremljate tukaj.

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor