Moj otrok se boji zobozdravnika – kako pomagati?

Prava nočna mora je, če otroku grozite z zobozdravnikom, na primer: če se ne boš umival zob, potem se bodo v njih naredile velike luknje in moral boš k zobozdravniku, to pa boli! To je najslabše, kar lahko naredite. Slabo je tudi odpeljati otroka k zobozdravniku in ga prisiliti naj odpre usta, češ, zobozdravnik želi samo pomagati, ne delaj scene. (Dr. Jutta Margraf Stiksrud)

Če imate doma sinčka ali hčerkico, ki se boji obiska zobozdravnika, je lahko kar težavno, še posebej, ko gre za nepreventivne preglede, se pravi takrat, ko je obisk že nujen. Prizori otrok, ki jočejo v bolnišničnih čakalnicah in katere je potrebno med kričanjem zadrževati, da ne pobegnejo iz zdravniške ordinacije, so na žalost zelo pogosti. Preberite nekaj nasvetov, kako lahko pomagate otroku obvladati strah pred zobozdravnikom.

moj-otrok-se-boji-zobozdravnika-kako-pomagati

Pripravite otroka na zobozdravnika skozi igro

Dober način, kako pomagati otroku obvladati strah pred zobozdravniškim ali zdravniškim pregledom, je, da ga v naprej pripravite na to, kaj lahko tam pričakuje. Glede na to, da se otroci bolje odzovejo na to, kar vidijo v vašem obnašanju kot na to, kar jim govorite, se z njim igrajte zobozdravnika. Naj bo otrok pacient, vi pa zobozdravnik. V igri mu pokažite, kako mu bo zobozdravnik pogledal zobe, jih preštel, potipal … Pri tem lahko uporabite tudi zobozdravniški pribor za otroke, ki ga lahko kupite v kakšni trgovini z igračami. Tako boste otroka na zabaven in sproščen način pripravili na to, kar ga čaka v ordinaciji.

Odpeljite ga na predhoden obisk

Če je otrok resnično močno prestrašen, ga je včasih pametno odpeljati na predhodni obisk, na katerem mu zobozdravnik ne bo počel popolnoma nič, otrok se bo seznanil z okoljem, v katerem bo opravljen pregled. Seveda se morate prej dogovoriti z zobozdravnikom, ki se mora s tem strinjati. Vsak dober zobozdravnik, ki ve, kako ravnati z otroki, bo to možnost predlagal že pred vami. Za prvič se lahko dogovorite z zobozdravnikom, da se, na primer, otrok samo malce uleže na zobozdravstveni stol in se poigra z aparatom za spuščanje vode ter da potipa inštrumente. Prav tako lahko otrok med takšnim predhodnim obiskom dobi možnost, da se pogovori z zobozdravnikom in mu postavi vprašanja, ki ga mučijo. Vsak dober zobozdravnik bo otroku podal ljubeznive in iskrene odgovore, ki so primerni njegovi starosti.

moj-otrok-se-boji-zobozdravnika-kako-pomagati-1

Ne podcenjujte otrokovega strahu in nikoli mu ne lažite

Najslabše, kar lahko naredite otroku, ki se boji zobozdravniškega pregleda je, da zasmehujete in omalovažujete njegove strahove. Stavki kot: »Ti si strahopetec, poglej, kako se mali Markec ne boji« so kontraproduktivni. Prav tako mu nikoli ne recite nekaj kot:« Nič te ne bo bolelo«, če veste, da bo. Otrok potrebuje vašo podporo, ki se zagotovo ne izkazuje z zasmehovanjem, tisto kar pa bo otrok najbolje cenil je vaša zanesljivost. Če mu lažete, npr. injekcija ne bo bolela, čeprav veste, da bo, boste tvegali, da uničite njegovo zaupanje, ne samo v zdravnike, ampak tudi v vas. Namesto tega je dobro reči nekaj takega: »Ja, malo bo bolelo, vendar bo trajalo zelo kratko. Po tem bo vse dobro, obljubim. Jaz bom pa ves čas ob tebi.«

Demistificirajte otrokov strah

Pogosto se dogaja, da se otroci bojijo nečesa, kar nam zveni popolnoma iracionalno, celo nepomembno. Zaradi tega je zelo pomembno, da se z otrokom pogovorimo pred odhodom k zobozdravniku, da vidimo, česa se sploh boji. Vprašajte ga, katerega dela obiska pri zobozdravniku se najbolj boji – na primer, vrtanja – ali v katerem trenutku se prične bati. Tako mu lahko pomagate najti vzrok njegovega strahu in ga potem poskušati odpraviti. Če otrok ni pripravljen na neposredni pogovor, ga lahko poskušate prepričati, da vam svoje strahove zaupa skozi igro, z risanjem ali pisanjem.

Imejte pri roki nekaj za odvračanje pozornosti

moj-otrok-se-boji-zobozdravnika-kako-pomagati-3Lahko se zgodi, da se otrok doma, pred odhodom k zobozdravniku, počuti dobro, ko pa pride v čakalnico, se njegov strah naglo poveča. Predvsem se to lahko zgodi, ko mora otrok dlje časa čakati. Zaradi tega je dobro imeti s seboj nekaj za odvračanje pozornosti – imejte s seboj kako otrokovo igračko, ki jo je doma sam izbral, knjižico, pobarvanko, plišasto igračko ali kaj drugega. Tako bo imej s seboj nekaj, kar ga veseli in pripada znanemu okolju, kar mu bo vsaj delno odgnalo misli od obiska pri zobozdravniku, ki se ga tako boji. Vsekakor naj to stvar vzame s seboj tudi v ordinacijo.

Če ima brata ali sestro, ki se ne boji zobozdravnika, ju odpeljite k njemu skupaj in naj gre prvi na pregled tisti, ki se zobozdravnika ne boji. Ko bo vaš mali prestrašenec videl, da se bratec ali sestrica ne boji, se bo tudi sam lažje odločil stopiti skozi vrata.

Bodite v ordinaciji skupaj s svojim otrokom

Tudi nas odrasle je pogosto strah neznanega in se zato ni treba čuditi, da otroci reagirajo enako. Vašemu otroku lahko še kako pomaga, če ste pri zobozdravniku skupaj z njim. Zaradi bližine starša se bo počutil varneje in bo verjel, da se mu ne more zgoditi nič slabega.

Naučite se, kdaj se je dobro umakniti

Kljub zgoraj napisanemu pridejo trenutki, ko se enostavno morate umakniti. To je dobro storiti, ko otrok kriči in je histeričen. Otroci namreč pogosto pretiravajo s svojimi reakcijami, ker računajo na to, da bodo s tem ganili starše tako, da se bodo odločili postopek prekiniti. V takih trenutkih se je pomembno umakniti in prepustiti osebju, da opravi postopek do konca. Vi pa se umaknite v kot ordinacije, od koder boste lahko vzdrževali očesni stik z otrokom. Seveda se prej pozanimajte o zobozdravniku in poskusite poskrbeti, da boste otroka peljali le k zdravstvenemu osebju, ki je do otroka prijazno in pripravljeno na sodelovanje.

Otroku ponudite nagrado

Vsem nam je lažje prestati nekaj, kar ne maramo, če vemo, da potem sledi nagrada, ki nas bo razveselila. Enako velja tudi za otroke. Ni nujno, da je nagrada nekaj materialnega, čeprav jih lahko razveselite tudi s kakšno majhno, simbolično igračko. Otroku lahko tudi ponudite, da boste po obisku zobozdravnika šli na sladoled (če poseg to dovoljuje) ali pa ga enostavno spomnite, da po pregledu sledi nekaj lepega. Na primer: »Ko končamo pri zobozdravniku, bomo šli k babici. Zelo bo vesela, če ji boš povedal, da si bil pogumen.« Po obisku zobozdravnika je otroku, ki se je lepo obnašal, vedno dobro povedati, da ste zelo ponosni nanj.

moj-otrok-se-boji-zobozdravnika-kako-pomagati-2

Pred otrokom ne govorite slabo o zobozdravnikih

Ne glede na to, kakšno je vaše osebno mnenje o zobozdravniku ali zdravstvenih storitvah in zdravstvu na splošno, svojega mnenja ne izražajte pred otrokom. Ne pričakujte, da bo vaš otrok šel z veseljem k zobozdravniku, če pred njim govorite, da zobozdravniki nimajo pojma, da samo služijo na vaš račun, da so nekemu pacientu naredili škodo in ga narobe zdravili. Po takih zgodbah bi še odrasli zbežali iz ordinacije, kaj ne bi majhni otroci.

Na koncu bi dodala le še to, da je na prvem mestu skrb za otrokove zobe vaša velika odgovornost in če dobro skrbite za preventivo, lahko otroku prihranite veliko neprijetnih obiskov pri zobozdravniku.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor