Velikonočna jajca – naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Stalni in tudi občasni obiskovalci trgovin že nekaj tednov ne moremo spregledati polic, ki nam jih trgovci prav nesramno porivajo prav pred nos, da jih ja ne bi spregledali. Na njih se šibijo čokoladni velikonočni zajčki, čokoladna jajca vseh velikosti in barv, pripomočki, sličice in barve za izdelavo pisanic ter celo “instant” velikonočni pirhi – že pobarvana skuhana jajca, da si čim hitreje pričaramo velikonočno vzdušje.

A naš namen je malce drugačen – otrokom pričarati barvanje jajc malce drugače, tradicionalno, z uporabo naravnih sestavin in kuhanjem jajc, med katerim boste morali male radovedneže kar odganjati od lonca, da se slučajno ne bi opekli. Po barvanju sledi okraševanje, ki je neomejeni poligon za otroško domišljijo.  Z veseljem bodo sodelovali pri okraševanju pirhov. Sploh veliko vprašanje je, če vam bo uspelo priti do kakšnega jajca, da bi ga sami okrasili. To je tudi čas, ko ga lahko kvalitetno preživimo z našim podmladkom in vsi skupaj uživamo v še enem lepem, družinskem vikendu, ko lahko pobarvana in okrašena jajca uporabimo tudi za nekaj tradicionalnih iger.

Velikonočna jajca - naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Naravno barvanje pirhov

Barvanje jajc z naravnimi barvili je lahko že dogodek, ko se lotimo priprave barvil. Vse bolj drugače je, ko otroci sami sodelujejo pri nabiranju olupkov od čebule, kot pa da samo odprejo vrečko z barvilom.

     Rdeča barva pirhov

Že kuhana jajca namočimo v teran ali jih v njem kuhamo. Za kuhanje lahko uporabimo tudi olupke rdeče čebule, šipkov sol ali maline.

     Zelena barva pirhov

Zeleno obarvane pirhe dobimo tako, da najprej skuhamo koprivo, regrat, špinačo in zeleni čaj, nato vse skupaj zmiksamo, precedimo in v tekočini dlje časa kuhamo jajca. Nežne zelene odtenke zelene dobimo, če jajca kuhano v zelenem čaju.

     Modra barva pirhov

Kuhana jajca namočimo v borovničev sok ali v sok temnega grozdja.

     Rumena barva pirhov

Najprej v vodi skuhamo ognjičeve cvetove, katerim smo dodali malo soli in kisa, nato pa v tej vodi skuhamo jajca. Rumeno barvo pirhov bomo dobili tudi, če v vodo dodamo žafraniko ali kurkumo.

     Oranžna barva pirhov

Jajca kuhamo v vodi, v katero smo dodali nekaj žlic rdeče paprike. Vodo lahko obarvamo tudi s korenčkovim sokom.

     Roza barva pirhov

Jajca skuhamo v razredčeni tekočini vložene rdeče pese. Za barvilo pa lahko uporabimo tudi brusnice ali ribez. Že kuhana jaca pa lahko namočimo v grozdni sok, v katerega smo dodali sok limone.

     Vijolična barva pirhov

Jajca skuhamo v enaki količini vode in ribezovega soka (črnega) ali v vodo dodamo lupine rdeče oz. vijolične čebule. Jajca lahko obarvamo tudi s sokom rdečega zelja.

     Rjava barva pirhov

Rjavo barvo pirhov dobimo tako, da jih kuhamo v vodi, v katero smo dali tudi čebulne olupke, lahko pa jih skuhamo v precejeni turški kavi. Lepo rjavo barvo bodo jajca dobila, če še vroča jajca namočimo v močno črno kavo, v katero smo kanili nekaj kisa.

     Siva barva pirhov

V vodo, v kateri kuhamo jajca, dodamo strto hrastovo lubje.

     Črna barva pirhov

Črno barvo pirhov dobite, če jih kuhate v gostem pravem ali ruskem čaju.

     Zlata barva pirhov

Jajca kuhamo v vodi, kateri smo dodali žličko kurkume.

Nasvet

Že kuhana in pobarvana jajca bodo dobila lep lesk, še jih premažemo s slanino.

Velikonočna jajca - naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Okraševanje pirhov

Okraševanje pirhov je posebna dogodivščina. Če pirhe barvamo tako, da jih v tekočino namakamo, jih lahko otroci prej pobarvajo z voščenkami ali oblepijo z lepilnim trakom. Tako bodo nastali prav posebni barvni vzorci.

Pikčaste vzorce pa lahko zelo hitro dosežemo tudi tako, da pobarvamo zaščitno folijo z mekurčki in vanjo zavijemo jajca. Ko se jajca posušijo, jih lahko zavijemo v folijo z drugačno barvo itd.

Lahko pa zgolj otroci porišejo jajca z voščenkami in barvami, nanje narišejo oči in usta in prilepijo lasuljo. Idej je veliko, taka je tudi otroška domišljija. Dajmo jim na razpolago material, pokažimo jim, kako se kaj počne in naj se zabava prične.

Velikonočna jajca - naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Igre z velikonočnimi jajci

Šicanje, sekanje, ticanje pirhov

Običaj je (bil) popularen med starejšo populacijo. Cilj je bil s kovancem zadeti jajce tako, da je kovanec ostal v jajcu. Tisti, ki mu je to uspelo, je pobral še ostale kovance. Danes je ta običaj ponekod prerasel v prava tekmovanja in kulturni dogodek, nič pa ni narobe, če se tudi otroci pomerijo v tem. Če se vam ne zdi primerno, da otroci igrajo za denar, jim pripravite kakšno drugo nagrado – za vsak uspešen poskus naj dobijo kakšen posladek, priboljšek ali pa kar jajce, ki so ga uspeli zadeti.

Velikonočna jajca - naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Lov za pirhi

Lov na velikonočne pirhe je prav posebna dogodivščina za otroke. Igro lahko pripravite sami doma, lahko pa se povežete s prijatelji in sosedi ter uprizorite pravi, množični lov na te velikonočne pobarvane dobrote.

Skrivanje jajc

Če bo jajca iskalo več otrok, več različnih starostnih skupin, je najbolje, da za vsako starostno skupino pripravite svojo barvo jajc. Najmlajši naj iščejo rumena, starejši rdeča, najstarejši pa modra velikonočna jajca. Jajca naj bodo skrita po težavnosti, primerni otrokom.

Poligon, na katerem ste skrili jajca, primerno označite, da otroci ne bodo odtavali predaleč, saj iskanje tam, kjer jajc ni, nima smisla in otroka po dolgem neuspešnem iskanju samo spravi v slabo voljo.

Sestavljanje besed

Preden jajca skrijete, nanje napišite črke. Ko otroci najdejo jajca, naj poskušajo iz črk na najdenih pirhov sestaviti čim več besed. Zmaga tisti, ki jih sestavi največ.

Nagrajevanje

Prav je, da se vsakega otroka nagradi za sodelovanje. Prav pa je tudi, da nekdo na koncu dobi pravo nagrado. Če se niste igrali naloge s črkami, nagrado podelite z žrebanjem. Seveda morate pred tem jajca označiti s številkami. Zmagovalec torej ni že vnaprej znan, pač pa ima tisti, ki je našel največ jajc, največ “srečk”.

Trkanje pirhov

Trkanje pirhov je za otroke zanimiva igra. Vsak otrok si zbere nekaj pirhov, s katerimi bo tekmoval. Smisel igre je v dvobojevanju z jajci. Otroka trkneta z jajci in zmaga tisti, katerega jajce je ostalo celo. Poraženec mora zmagovalcu dati svoje razbito jajce.

Pri dvoboju morajo otroci paziti, da jajca trkajo z enakimi deli jajc – ponavadi z zgornjim delom jajc.

Velikonočna jajca - naravno barvanje pirhov in igre z njimi

Ostale igre

Obstaja še množica iger, pri katerih velikonočna jajca igrajo glavno vlogo. Ena od teh je tudi tekmovanje v valjanju jajc z grabljicami, lahko pa se z njimi tudi obmetavamo, a v tem primeru je bolje, da jajca niso pretrdo ali pa celo premehko kuhana.

***

Vesele Velikonočne praznike vsem, naj vam bodo prazniki razlog za še eno veselo druženje v družinskem krogu.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor