Kako narediti jesenske popoldneve koristne za vso družino?

Kako narediti jesenske popoldneve koristne za vso družino?

Jesenski dnevi in krajši popoldnevi so za marsikatero družino pravi izziv. Velikokrat se družina nabere na kup šele, ko je zunaj že tema, kar pa pomeni, da je potrebno v tem mesecih ustvariti novo rutino in poiskati čas za vse: vsak zase in tudi vsi skupaj.

Poleg vseh obveznosti, ki jih imajo naši malčki zunaj naše družine, je pomembno, da primerno zadiha tudi vsa družina. To sploh ni nujno slabo, če čas, ki ga preživite v družinskem krogu, dobro izkoristite – ugasnete TV-je, odložite mobilne naprave in se v tistih trenutkih resnično posvetite drug drugemu.

Kaj želi otrok početi?

Vsaj del časa, ki ga preživite v družinskem krogu, naj narekuje otrok. Prisluhnite njegovim željam – morda želi na večerni izlet do igral ali pa na palačinke v bližnjo restavracijo. Seveda je potrebno za urejeno družinsko življenje urediti tudi za otroke manj prijetna opravila, kot je pospravljanje stanovanja, kuhanje, pranje perila in podobno. V vse te aktivnosti vključite otroka in mu jih prikažite na zanimiv način. Tako boste s skupnimi močmi hitreje postorili vse potrebno in se potem resnično posvetili drug drugemu.

Kaj želite početi vi?

Vsekakor je pomembno, da je del dneva namenjen tudi nam staršem. Lahko je to branje priljubljene knjige, urejanje nohtov, športna aktivnost ali zgolj deset minut časa za mirno kavo v dvoje. Ker je ta čas izredno pomemben za starše, je prav, da ga sprejme tudi otrok. Včasih si bo v tem času poiskal sebi lastno aktivnost, lahko pa mu z malo usmeritve pomagate tudi vi.

Igra

Že res, da se otroci veliko igrajo v vrtcu, vendar jim veliko pomeni tudi igra s starši. Pomemben del pa je tudi njegova samostojna igra, saj v njej odkriva in premika meje lastne kreativnosti in domišljije. Doma imate popoln nadzor nad igračami, ki jih otrok uporablja, zato izberite kakovostne in takšne, preko katerih se otrok tudi uči. Pri nakupu zato upoštevajte tako otrokov razvoj kot smernice proizvajalcev. Podjetja, kot je na primer Fisher-Price, namreč na svoje igrače napišejo okvirno starost za katero je posamezna igrača primerna.

Pametni kuža – verjetno najbolj prepoznavna igrača Fisher Price. Ima več kot 50 pesmic za prepevanje, melodij in fraz. Uči črke in abecedo, številke in štetje, barve in dele telesa. Še vedno je enako mehak in ljubek prijatelj, ki se na malčkov dotik odziva z norčavimi izjavami in pesmicami za prepevanje – tako kuža kot sestrica pa sedaj prihajata s tehnologijo Smart Stages™ (pametne stopnje), ki spreminja učno vsebino, ko malček raste! Ker se vsak malček razvija v svojem ritmu, vam tehnologija Smart Stages™ daje možnost, da izberete stopnjo, ki je najboljša za vašega malčka. Na treh stopnjah igre obstajajo različne razvoju primerne pesmice, fraze in zvoki.

Posebno opozorilo: Ni vsaka igrača PRAVA igrača

Pred več kot osemdesetimi leti je Fisher-Price z razumevanjem in zavedanjem, kako neposredna igra spodbuja malčkove spretnosti, začel s svojim poslanstvom, ki je še danes njihova gonilna sila – izdelovanje poučnih igrač. Že dojenčki v prvih mesecih življenja radi opazujejo pisane barve, predmete, ki se gibljejo in oddajajo zanimive zvoke. Prav to stimulira njihovo možgansko aktivnosti in razvoj. V prvih mesecih dojenčki še nimajo motoričnih sposobnosti, se pa veliko naučijo z opazovanjem. Kasneje dojenčki že posnemajo dejanja in bodo želeli delati isto, kot vi – na primer mahanje z ropotuljico, prestavljanje in metanje predmetov. Pred prvim letom so že sposobni igre, na primer podajanja žoge ali kakšnega drugega predmeta.

Pomembno se je zavedati, da razvoj ne poteka pri vseh dojenčkih enako – eni prej shodijo, drugi prej govorijo. Nekateri se zelo hitro zaigrajo sami, drugi potrebujejo več animacije. Zato ne primerjajte otrok med seboj, pač pa raje poskrbite za to, da imajo otroci primerne igrače za njihovo stopnjo razvoja. Fisher-Price izdeluje igrače glede na starost otrok, zato brez težav najdete primerne za svojega otroka. Igrače nastajajo z mislijo na razvoj vašega malčka.

Fisher-Price igračke prinašajo številne prednosti, ki navdušujejo. Prav vse pa govorijo slovensko! To je prava redkost, ki pa jo starši in otroci, ki poudarjajo razvoj jezika pri svoj malčkih, močno cenijo.

Spanje

Priprava na spanje je pomemben del dnevne rutine in je lahko zelo prijetna. Otroku pustite, da se pri večernem kopanju v banji malo igra, pri čemer seveda sodelujte. Tudi umivanje zob je lahko prijetno opravilo, preden otrok zaspi, pa mu preberite pravljico. Ko je otrok večji in že sam bere, prepustite knjigo njemu in mu zbrano prisluhnite, teh trenutkov se boste z veseljem spominjali še celo življenje.

Bodite tu in sedaj

Definicija kvalitetno preživetega skupnega časa je to, da se takrat povsem posvetite otroku, jim prisluhnete in se resnično ukvarjate ter pogovarjate zgolj z njimi.

Naročnik: Sidera

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor