Namig za družinski izlet – Družinska dogodivščina v Polhovem Gradcu

Dogodivščine, na katerih sodeluje cela družina, postajajo vse bolj priljubljene. Bližajo se krompirjeve počitnice in izkoristite jih lahko za prav posebno pustolovščino v Polhovem Gradcu.

Ste že kdaj srečali srebrno sivo gozdno živalico s košatim repom, ki podnevi spi v drevesnih duplinah in podzemnih zatočiščih, ponoči pa oživi in pleza po krošnjah dreves? Zdaj imate priliko, da se odpravite v Polhov doživljajski park, ki so ga odprli poleti v Polhovem Gradcu, ki leži v osrčju Polhograjskega hribovja in ima bogato kulturno zgodovino. To je nova izvirna turistična ponudba, namenjena družinam s predšolskimi otroki in šolarji, ki obiskujejo prvo triletje. Temelji na slikanici „Polh rogovilež“ avtorja Uroša Grilca, ilustrirala jo je domačinka Maša Kozjek. V doživljajskem parku boste na zabaven način izvedeli marsikaj o polhih in drugih gozdnih prebivalcih, pa tudi o krajevnih znamenitostih. Nenazadnje tudi o tem, kako je kraj dobil ime.

Od skrivnega življenja čebel do ptičkolandije

Polhov doživljajski park se pričenja v hišici v starem parku, ki obdaja Polhograjsko graščino in v katerem raste tudi znamenita mogočna stara lipa. Od tod se boste sprehodili po krajši nezahtevni poti ob vznožju Polhograjske gore, na kateri so postavljena postajališča in se na koncu znova vrnili v grajski park. Otroci skupaj z vstopnico prejmejo lično zeleno Polhovo knjižico (njena avtorica je Nina Peče Grilc) z zemljevidom poti in zabavnimi nalogami, ki spodbujajo domišljijo in ustvarjalnost. V njej so tudi nalepke in prostor za žige, ki jih zbirajo na poti. Knjižica je nepogrešljivi del poti, saj ji da vsebino in posamezna postajališča poveže v zgodbo, v kateri aktivno sodelujejo otroci.

Ob prvem postajališču ob Hiši medu Božnar vas pričakuje velikanski leseni polh s culico na rami. To je prav tisti polh rogovilež iz omenjene slikanice, ki se je naselil na podstrešju graščine in je s svojimi nočnimi zabavami, škrabljanjem in praskanjem spravljal ob živce graščakovo družino, zaradi česar so sklenili, da ga bodo pregnali. Zato mu ni preostalo nič drugega, kot da se je odpravil iskat novo domovanje k različnim živalim. In prav naloga otrok je, da se podajo na pot in rogoviležu poiščejo nov dom.

Ob Hiši medu je postavljen didaktični čebelnjak, v katerem otroci spoznavajo življenje čebel in si lahko nadenejo čebelarjevo pokrivalo. Na poti, ki vodi nadalje mimo Blagajevega spomenika, boste skupaj odkrivali raznovrstne znamenitosti, med drugim Blagajev volčin, ki so ga odkrili na bližnji gori in ga poimenovali po Rihardu Ursinu grofu Blagaju, ki je prebival v graščini in je bil ljubitelj botanike in umetnosti. Otroci se bodo lahko povzpeli tudi v opazovalnico in pokukali skozi kukalo, zlezli v velikansko jazbino, se pomerili v skoku v daljavo in počeli še marsikaj zanimivega. Na poti boste ves čas srečevali velikanske lesene kipe gozdnih živali, ki se jih otroci radi dotikajo in nanje plezajo.

Ob izbranih datumih si lahko ogledate tudi gledališko predstavo Polh in Gradec (v izvedbi KUD Polhov Gradec) ter prisluhnete glasbeni pravljici o polhu rogoviležu, ki jo pripoveduje Nina Peče Grilc ob glasbeni spremljavi Sama Kutina in Ane Kravanja. V parku lahko otroci praznujejo tudi svoj čisto poseben rojstni dan in se s prijatelji ter vodnikom pripovedovalcem podajo po pravljično-doživljajski poti. Prisluhnili bodo njegovim napetim zgodbam, zabava se bo nato nadaljevala s piknikom v grajskem parku. Vodnik pripovedovalec je na voljo tudi za organizirane skupine, vrtce in šole.

O nastanku doživljajskega parka

Polhov doživljajski park sta idejno zasnovala zakonca Nina Grilc Peče in Uroš Grilc iz Zavoda za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc, katerega poslanstvo je oblikovanje izvirnih turističnih produktov za družine, ki temeljijo na zgodbah in ponujajo posebno doživetje. To je njuna druga pravljično doživljajska pot poleg Poti pastirskih škratov na Krvavcu, nedavno pa je bila odprta tudi Pot močvirskih škratov na Mali plac na Ljubljanskem barju. Vodilo pri njunem delu je navezovanje na lokalno naravno in kulturno dediščino. Kot nam je povedal direktor zavoda Uroš Grlic, nameravata postaviti transverzalo devetih pravljično doživljajskih poti po celi državi. Vsaka od njih bo temeljila na posebni zgodbi, umeščeni v lokalno okolje in bo vključevala krajevne legende, značilnosti in znamenitosti. Pri tem se povezujeta z lokalnimi akterji, ki sodelujejo pri vsebinski zasnovi in izvedbi programov. V Polhovem Gradcu je v novi zgodbi družinskega turizma sodelovalo več partnerjev, med drugim Hiša medu Božnar, Tehniški muzej Slovenije, Polhograjska graščina, Prirodoslovni muzej Slovenije in Občina Dobrova-Polhov Gradec.

Po Grilčevih besedah so pri postavitvi opreme v parku, ki je izdelana iz hrastovega lesa, poskušali čim bolj izkoristiti prostorske danosti. Zato ni naključje, da je otroški didaktični čebelnjak postavljen prav na začetku poti ob Hiši medu Božnar. Lesene skulpture živali je izdelal Matic Zakrajšek iz Cerkelj z ekipo. Povezujejo se tudi s krajevnimi obrtniškimi mojstri in se opirajo na krajevna tradicionalna obrtniška znanja – tako je skodle na lesenih hiškah izdelal priznani polhograjski mojster. Zahteven je bil tudi prevoz opreme v park, saj so pri prevozu velikanske dvesto kilogramov težke skulpture polha morali priskočiti na pomoč gorski reševalci.

Na čajanko z graščakom

V Polhograjski graščini je za obiskovalce na voljo še marsikaj zanimivega, v njej sta urejena dva muzeja. V Muzeju pošte in komunikacij, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije, lahko spoznavate zgodovino pošte od prazgodovine do danes in si ogledate številne zanimivosti, kot so npr. makete poštnih vozov, uniforme poštarjev, poštni rog in stari telefonski aparati. Otroke pričakuje zabaven in poučen Živin kotiček, v katerem skozi igro spoznavajo zgodovino pošte. Krajevni muzej skriva zanimive predmete, povezane z graščino in tiste, ki so jih nekdaj uporabljali v vsakdanjem življenju. V graščini organizirajo tudi poroke in številne kulturne prireditve; obiskovalci si lahko privoščijo čajanko z grofom Blagajem in njegovo ženo Antonijo ter z njima pokramljajo. Privlačen za ogled je tudi prostoren grajski park pred graščino z ribnikom, znamenitim Neptunovim vodnjakom, paviljonom, nasadi vrtnic in mogočno staro lipo.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor