So piercingi in tatuji “kul” ali morda predstavljajo nevarnost?

Izgleda, da so v današnjih časih piercingi in tatuji zelo “kul”. Morda celo poznate najstnika s tatujem ali najstnico s piercingom v popku ali jeziku.

So piercingi in tatuji "Kul" ali morda predstavljajo nevarnost?

Prebadanje kateregakoli dela telesa in tetoviranje ni varno. Lahko pride do grde okužbe ali brazgotine. Zato zdravniki opozarjajo, da piercingi in tetovaže za otroke niso ravno dobra ideja. Otroci, tudi ko boste starejši, boste – verjemite ali ne – razmišljali, da piercing in tatu le nista tako kul in si boste želeli, da tega ne bi storili.

Res je, nekaterim otrokom, celo dojenčkom prebodejo ušesa zelo zgodaj. Zdravniki pravijo, da je še vedno tvegano, vendar ne tako zelo kot piercing na drugih delih telesa. Otrok mora dobiti za prebadanje ušesa dovoljenje staršev. Če se starši s tem strinjajo, morajo najti dobro, čisto, varno mesto za to opravilo. Potem morate za ušesa tudi skrbeti. Nekateri otroci imajo piercing na robovih ušes. To resnično ni dobra ideja, ker se prebodena mesta na tem delu ušesa ne celijo dobro.

In nikoli ne poskušajte prebadati sami sebe ali se tetovirati, niti ne prosite prijatelja, da vam to naredi. Že dovolj tvegano je, če to naredi strokovnjak. Vseeno pa je daleč bolj nevarno, če to naredi nekdo, ki tega ne zna varno storiti.

Kaj se lahko zgodi pri piercingu ušes?

Lahko pride do okužb in brazgotin. Najpogostejši razlogi za to so, da ne izberete dobrega, čistega, varnega mesta, kjer vam bodo prebodli ušesa ali da po piercingu ne skrbite dobro zanje. A tudi če poskrbite za ti dve stvari, lahko še vedno pride do okužbe in brazgotine. Če se to zgodi, povejte svojim staršem, da vas naročijo na pregled pri dermatologu.

Nekaj neprijetnih stvari, ki se lahko zgodijo pri piercingu:

Keloidna brazgotina: ta izboklina se lahko pokaže šele po piercingu. Kirurški poseg, zdravljenje in celo zamrznitev te izbokline s posebnimi kemikalijami lahko pomaga, da postane manjša, se je je pa zelo težko v popolnosti znebiti.

Okužba: okužbe so dokaj pogoste. Dermatolog vam bo najverjetneje dal zdravilo, ki ga boste namazali na uho za blaženje te okužbe. Vendar pa so nekatere okužbe lahko hude. Staršem povejte takoj, ko opazite rdeča ušesa, boleča ali otekla ali če iz luknje teče rumena tekočina – gnoj.

Alergična reakcija: Kovina v nekaterem nakitu lahko draži vašo kožo, zaradi česar pride do rdečine in srbi. Prepričajte se, da uporabljate uhane, ki ne vsebujejo niklja.

Raztrgana ušesna mečica: ko imate enkrat uhane, morate biti previdni, ko se oblačite, slačite ali igrate kakšen šport. Uhani se lahko zataknejo na srajci ali za lase in iztrgajo ven. To pa lahko popolnoma raztrga vaše ušesne mečice. Au! Edini način, da to popravite, je kirurški poseg.

Kaj morate vedeti, preden se odločite za tatu?

Tetoviranje traja kar nekaj časa, lahko boli in teče kri. Še huje pa je, če bi ga želeli odstraniti. Trajalo bi še več časa in tudi bolečina je hujša. Stane pa tudi občutno več.

Otroci se ne bi smeli tetovirati. Zdravniki pravijo, da bi se zaradi tvganj temu morali izogibati. Če vam je všeč izgled tatuja, raje poskusite začasni tatu, ki ga lahko kupite v trgovini.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj so začasni tatuji boljši od trajnih: Vse, kar potrebujete, je nekaj vode in gobica, da pogladite po papirju. Ko se tatuja naveličate, ga lahko izperete. Če bi imeli pravega, to ne bi bilo mogoče.

Kana tatuji so lahko nevarni. Medtem ko ste bili na počitnicah ali na internetu, ste morda opazili ljudi, ki so si dali kana tatuje. Narejeni so iz listov neke rastline. Ti tatuji so ponavadi rjavi, zeleni ali rdeči in niso trajni. Bodite previdni, ker nekateri kana tatuji so dlje trajajoči črni tatuji, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Te kemikalije lahko povzročijo srbečo kožo, mehurčke ali celo brazgotino.

AAD

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor