Zakaj je pri porodu pomembno sodelovanje z babicami

Nekoč so žene rojevale same. Same ali s pomočjo vaške babice, ki je imela samo izkušnje svojih lastnih porodov in otrok. Narava je tako popolno ustvarila žensko telo, da resnično vse opravi samo. No, skoraj vse.

Zakaj je pomembno sodelovanje z babicami na porodu

Ženske so delale na njivi, v gozdu, v svoji hiši, pri tem so jim pomagale tete, prijateljice ali priučene ženske. Pogosto se lahko sliši o tem, kako so naše babice rojevale z lahkoto in brez pomoči od kogarkoli, ampak … jim je bilo res tako lahko?

Raziskave kažejo, da je en največjih strahov vsake nosečnice ta, da jo bodo v času poroda zapustili in bo ostala sama. Ta strah vsekakor izvira iz preteklosti. Danes pa je neupravičen, ker babice v porodnišnici tega ne bodo dovolile.

Kdo so babice?

Babice so dobre vile, osebe, ki se prve dotaknejo otroka, ki pride na ta svet. Vsakodnevno so priča čarobnosti rojstva novega življenja. Zato je ta poklic en najlepših na svetu in tudi eden najbolj odgovornih. Ne more vsak biti babica.

Nosečnice, ko greste v porodnišnico z vsemi negativnimi komentarji, ki ste jih slišale, bodite sigurne, da v porodni sobi ne dela niti ena oseba, ki tega dela ne mara. To preprosto ni mogoče.

Babica ima posebne lastnosti in potrebo po nudenju podpore med prihodom človeka na svet. Je pogumna, intuitivna, sočutna, hitra in istočasno tudi nežna. Predvsem pa je odgovorna. Odgovorna ne samo za enega, temveč za dve življenji. Občuti strah, trepet in tremo pri vsakem novem porodu.

Kakšna je vloga babice pri porodu?

Babica je predvsem psihološka podpora, saj njene izkušnje in strokovnost pri ženski vzbujajo občutek varnosti. Vodila vas bo skozi celotno potovanje rojstva vašega otroka in zato je pomembno, da je sodelovanje obojestransko. Babica ne izvaja poroda, ampak pri njem prisostvuje in pričaka dojenčka, ima izkušnje in znanje, ne more pa roditi namesto vas.

V fazi popadkov spodbuja k dihanju, je poleg vas, da spremlja njihov potek, meri čas med popadki, spremlja bitje otrokovega srca in spremlja vas, kako vse to prenašate.

V fazi rojevanja bo poskušala ohraniti presredek, pazila bo, da novorojenček pride ven počasi, pomagala bo, če bo potrebno, povedala vam bo, kdaj morate potiskati in kako potiskati v trenutkih, ko boste vi samo še v polovično zavestnem stanju. V tej fazi je sodelovanje z babico najpomembnejše. Morda se vam bo zdelo, da malo kriči na vas, a verjemite, da to počne samo za vaše dobro, da bi lahko zdržali do samega konca.

In po 1.000 in 10.000 porodih se babica razveseli vsakega novega novorojenčka kot prvič. Neprecenljiv je dotik pravkar rojenega otroka, ki ga bo takoj položila tja, kamor spada – na materine prsi.

Čestitala vam bo prva in zaželela, da iz tega malega bitja naredite dobrega človeka.

Zaupajte svojim babicam

Da bi potovanje, ki vas čaka, minilo na najboljši način, je nujno, da svoji babici zaupate. Zato ne poslušajte negativnih komentarjev in vstopite v porodnišnico z zaupanjem, najprej v sebe in svoje telo, zatem pa še v ljudi, ki so tam zaradi vas.

Dobro sodelovanje z babicami prispeva k temu, da se na potovanju rojevanja novega življenja ženske ne počutijo več osamljene, ker jih za roko drži čarobna vila, njihova babica.

Jasmina Mihnjak

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor