7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence

Najboljših igračk ponavadi ne dobimo v trgovinah. To so tiste igračke, ki jih izumimo sami z uporabo materialov, ki so nam na razpolago, da bi skupaj z otroki zabavali in jih česa naučili. Potem ko otroka material, s katerim se igra, začne zanimati in če mu je delavnost zanimiva, se bo otrok tudi spontano učil. Predstavljamo vam nekaj iger, ki jih lahko naredite iz materialov, ki jih zagotovo imate doma.

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence

Ščipalke in številke

Potrebujete: debelejši papir (karton), marker, s katerim boste napisali številke (s številko ali besedo) in ščipalke.

Zrežite papir (ali karton) tako, kot ga želite. Na sliki je prikazana najenostavnejša verzija te igre. Namesto krogcev lahko narišete tudi druge oblike.

Naloga otroka je, da na vsak krogec pripne eno ščipalko. To je odlična igra za spretnost prstov (ko odpira ščipalke), koordinacijo rok (mora držati papir, ko pripenja ščipalko), učenje o pojmu številke, učenje o povezavi (ščipalka:krogec, 1:1), je pa tudi dobra priprava za šolo (se počasi uči “slik” števil).

Igro lahko zakomplicirate tako, da uvedete različne barve. Tako bo otrok moral prepoznati barvo krogca in pripeti ščipalko ustrezne barve.

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence
www.filefolderheaven.com

Vezenje brez igle

Potrebujete: karton ali debelejši papir, žebelj ali iglo za luknjanje papirja in debelejšo nit ali volno različnih barv in debeline.

Na karton ali papir narišite različne oblike. Začnite z enostavnimi, da bi se otrok izuril, potem pa nadaljujte z zahtevnejšimi liki. Z iglo ali žebljem (kot na sliki) naredite luknjice, skozi katere je možno pretakniti nit ali volno. Pokažite otroku, kako naj vtakne nit in mu potem pustite, da to sam počne.

Ta igra je odlična za urjenje pozornosti, spremljanje zaporedja, urjenje spretnosti prstov in vidno-motorične koordinacije.

Igro lahko zapletete tako, da otroku daste eno že pripravljeno shemo in ga potem vprašate, če lahko naredi enako. Tako uri preusmerjanje pozornosti s trenutne aktivnosti (ko veze) na opazovanje sheme in uri pomnjenje te sheme, ki jo potem poskuša ponoviti na svojem liku.

Lovljenje kroglic

Potrebujemo: kozarce (stekleničke ali skodelice), kroglice (iz kateregakoli materiala) in pinceto.

Ideja je, da otrok z eno roko z uporabo pincete “ulovi” vse kroglice iz posode. Pustite otroku, da sam izbere, s katero roko bo “lovil”. Ne silite ga, da uporablja desno roko.

Ta igra je odlična za fino motoriko in pozornost, otrokom pa je vedno zabavna.

Igro lahko naredite bolj zahtevno, če dodate navodila. Na primer: “Vse rdeče kroglice prenesi v rdeči kozarec, vse modre v modrega …”

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence
www.prekinders.com

Dirkajmo

Potrebujete: papir, lepilni trak, s katerim zlepite papirje, markerje različnih barv in avtomobilčke.

Zlepite skupaj papir, da dobite zadostno dolžino. Na papir narišite pot, po kateri bodo otroci “vozili”. Potrudite se narisati različne poti z različnimi ovinki, da bi otrokom bilo bolj zanimivo. To je odlična igra za vidno-motorično koordinacijo.

Igro lahko otežite tako, da narišete poti različnih dolžin, ki peljejo do istega cilja (ovinkasto, cik-cak, ravno) in otroku naročite, da gre enkrat po najdaljši, drugič pa po najkrajši poti. Lahko se igrate s pojmi “široka” in “ozka” pot in otroka učite primerjati poti po različnih lastnostih: “pojdi po modri poti …” Če vam je ta igra všeč, lahko naredite splet ulic, kar je lahko koristno za razvijanje orientacije v prostoru (pri semaforju pojdi desno, nato nadaljuj naravnost).

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence
brilliantbeginningspreschoolutah.com

Igre s kockami

Potrebujete: kocke različnih barv in velikosti, kapalko in kozarec vode.

Igra je enostavna. Vsak “krogec” na kocki mora otrok napolniti z vodo. Od navodil je odvisno, kako zahtevna bo igra: lahko dodate navodilo v zvezi z barvami (kar je dobro, ko se otrok uči barv), število krogcev na kocki (ko se uči štetja) … To je odlična igra za pozornost, spretnost prstov in natančnost.

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence
funathomewithkids.com

Še ena igra s kockami za tiste, ki se radi igrajo z besedami. Na različne kocke napišite samostalnike, glagole, pridevnike, tako da otrok lahko sestavlja kocke in tvori stavke.  Igro lahko tudi prilagodite: npr. “poveži v en niz vse samostalnike.” To je zelo dobra igra za šolarje.

7 iger za otroke, ki spodbujajo razvoj inteligence
moneysavingmom.com

Igre s testom

Pripraviti morate testo in dodati barvo, če vam ni težko.

Poleg testa potrebujete: slamice, zobotrebce, modelčke, valjar itd.

Ta igra nima posebnih navodil. Mečkanje testa, izdelava “kroglic” in “črvov” sta otrokom zanimiva, pomagata pa tudi pri razvoju fine motorike. Testo lahko uporabljate enako kot plastelin.  Izdelujete lahko različne figure, lahko uporabite tudi škarje (otroci naj imajo otroške) in iz testa “krojite” različne oblike. Lahko rišete z zobotrebci ali (kot na sliki) postavljate slamice po vnaprej določenem razporedu (od enostavnih oblik do črk).

Lepimo like

Potrebujemo: papir, lepilo v stiku, različne drobne, izrezane like (krogce, zvezdice, srčke …).

Narišite različne like in pokažite otroku, kako naj lepi majhne like na veliki lik. Tudi to nalogo lahko otežimo. “Vse krogce nalepi na rob kroga”. “Vse trikotničke na trikotnik” itd. Lahko pa v igro vključite tudi različne barve in velikosti, če ocenite, da bo to otroku predstavljajo dodaten izziv in ga bo zabavalo.

Lahko tudi naredite sestavljanko (kot to na sliki) in pustite otroku, da prepozna oblike in jih postavi na pravo mesto. Sestavljanko lahko naredite tudi zahtevnejšo (kot vsako igro do zdaj :))

Ta igra je odlična za urjenje pozornosti, fine motorike, učenje barv, oblik, velikosti in še veliko več.

Upamo, da ste dobili nekaj zanimivih idej. Uživajte med igro z otroki.

Pokret za okret

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor