Najprej počitek, potem pa učenje

Šolsko leto se je zaključilo,vaš otrok pa ni dosegel takšnega uspeha, kot ste od njega pričakovali? Najlažje je, da ga kaznujete tako, da mu takoj prepoveste igro ali izhode in ga “prikujete” za mizo, vendar je takšen pristop kontraproduktiven. Tudi najslabši učenci si zaslužijo počitek, zato jim to tudi omogočite.

Najprej počitek, potem pa učenje

Psihologi pravijo, da morajo otroci po zaključku šolskega leta odložiti knjige in zvezke, da bi se jim lahko možgani “resetirali”.

“Če jih boste nagnali, da že prvi dan po počitnicah berejo snov, v kateri se niso dobro izkazali ali tisto, ki jih šele čaka septembra, boste v njihovih glavah naredili “karambol”, pravi psihologinja Vesna Petrović. Po njenih besedah se morajo učenci odpočiti, ne glede na to, koliko so so med letom malo učili in delali.

Prvi mesec otroke pustite, da se “nadihajo”, da odmislijo šolo, se prepustijo igri, druženju z vrstniki, športu. Če načrtujete dopust na morju, je najbolje, da greste takoj. Ko se otroci odpočijejo in okrepijo, jim pojasnite, da je čas, da se posvetijo knjigam, vendar tako, da jih motivirate, da naslednje leto ne naredijo enake napake.

“Naj spoznajo, da se morajo sedaj med poletnimi počitnicami mučiti zato, ker se med letom niso dovolj učili.  Povejte otroku, da bo naslednje počitnice lahko preživel drugače, ampak samo, če bo marljiv in odgovoren med šolskim letom,” svetuje psihologinja.

T.L.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor