Do sedmega leta bi morali pri otrocih zgraditi tri tabuje

Otroke se danes vzgaja kot božanstva, kar onemogoča njihovo pripravo na resnični svet. Starši jih ščitijo pred obveznostmi in zatem se ujamejo v lastna obzidja, ker postane komuniciranje z otroki težko.

Do sedmega leta bi morali pri otrocih zgraditi tri tabuje

Sodobna družina je pravzaprav skupek posameznikov, ki živijo vzporedna življenja v istem stanovanjskem prostoru. V njej ni pogovorov, kot se jih spomnijo naše babice in dedki, ko so se zbirali okoli ognjišča in se po koncu delovnega dne pogovarjali o vsem življenjsko pomembnem, poučevali mladino, jih hvalili in tudi oštevali … Institucija zakonske zveze je v resni krizi. Zlahka se odločiš zanjo in še hitreje se ločiš.  Zdi se, da je začetek vsega v “poročnem tekmovanju” družin mladoporočencev – vzkliku “daj ga” nevestinih sorodnikov pred oltarjem in plemenskem zmagoslavju ženinovih sorodnikov ob nevestinem prevzemanju moževega priimka. Zakonci pogosto namesto partnerskih razvijejo tekmovalne odnose.

Dr. Panović, specialist medicinske psihologije je poudaril, da se danes skozi razne New age filozofije daje prednost individualizmu, meditativni združitvi z “univerzalno inteligenco”, ki daje iluzijo moči in človeka naredi popolnoma nemočnega, da bi občutil sočutje, otopelega za bolečine in solidarnost. Nasproti New age modelu je krščanski model vzgoje, ki uresničitev človekove osebnosti vidi v stiku z naravo in drugimi ljudmi. Današnjemu človeku je življenje zaradi tehnologije olajšano, istočasno pa je človek zaradi tehnologije ujet, osamljen in nesrečen.

“K meni pride vse več otrok, odvisnih od družbenih omrežij in video igric. Ne želim, da bi se kolo zgodovine zaustavilo, a moramo najti način, kako bi v sedanjem, modernem času ohranili tisto dobro, tradicionalno. Odrasel sem v veččlanski družini, v kateri  je ded nam otrokom določal obveznosti, mi pa smo jih brezpogojno sprejemali. Danes imamo družine, v katerih otrok ne morejo naučiti, da nesejo smeti, jedo v času kosila … Otroci danes težko sprejemajo vloge, kar otežuje osvajanje delovnih navad. Prav tako obstajajo težave pri postavljanju meja … Otroke se vzgaja, kot da so božanstva, kar onemogoča njihovo pripravo na resnični svet. Starši jih ščitijo pred obveznostmi in se potem ujamejo v lastna obzidja, ker postane težko komunicirati z otroki. Premalo je skupnega časa in spontanih družinskih izhodov. Sodobne družine vse težje za to najdejo prostor in čas in zato v medosebnih odnosih ni pogovorov, takta in potrpežljivosti.”  pravi dr. Panović

Otroci se morajo naučiti racionalne rabe mobilnih telefonov in računalnikov. Moramo biti obzirni in jih voditi k tistemu, kar jim bo pomagalo, da se definirajo kot človečka bitja. Da jih usmerimo k prevzemanju percepcije lepote in dobrote, razvijanju tolerance in da se ne norčujejo iz drugačnih, pravi izkušeni zdravnik.

V življenju je vse manj veselja. Današnji človek je vse bolj prilagojen in vse manj gospodar svojega časa za pogovor in spontano mnenje. Otroci poleg starševskih prevzemajo tudi sporočila preko televizije in interneta. Njihovi možgani so prepolni slik, kar zavira domišljijo, nujno potrebno za ustvarjalnost. Virtualni svet se meša z resničnim, izguba stika z resničnostjo pa je prvi pogoj za norost. Ni treba zganjati panike, moramo pa se zamisliti, pravi dr. Panović.

Do sedmega leta starosti bi otroci morali zgraditi tri tabuje: agresijo, avtoagresijo in incest. Danes se dogaja, da otroci prekršijo katerega od tabujev, še preden jih zgradijo. Pomembno je, da smo v življenjih otrok mi odrasli aktivno prisotni, da jim pomagamo pri izbiri vsebin, ki bodo zanje varne, ne pa, da jih prepustimo zunanjemu svetu, ki največkrat spodbujajo adrenalin in vznemirjenje.

Zelena učionica

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor