Objemite svojega otroka

Včasih se zdi, da je jezo veliko lažje izraziti kot ljubezen. Otroka ne bomo pozabili ošteti zaradi neprimernega vedenja, niti mu pridigati zaradi kakšne napake ali ko bo prestopil mejo. Vendar pa velikokrat pozabimo, kako pomemben je objem, preprost, topel in poln ljubezni.

Objemite svojega otroka
Za objem ne potrebujemo posebnega razloga. Pravzaprav imamo razlog, da smo do otroka nežni vedno, le da včasih pozabimo, kako pogosto lahko to nežnost pokažemo. In medtem ko v sekundi skočimo in ne oklevamo takrat, ko smo jezni, se nam nekako zdi, da je ljubezen samoumevna. To pa ni tako. Ljubezen moramo pokazati vsak dan, ves čas, v vseh situacijah in kaj je boljšega za to kot objem?

Ste danes objeli svojega otroka?

S tem mislimo na tisti pravi čvrst in topel objem, ne na priložnostno stiskanje, ščipanje ali kratki poljubčki na obraz. Mislimo na veliki medvedji objem brez posebnega razloga, katerega namen je otroku pokazati neizmerno ljubezen in toplino in mu dati občutek varnosti in pripadnosti.

Objemanje bi moralo biti dnevni ritual v vsaki družini. Zato se ustavite za trenutek in razmislite: ste danes objeli svojega otroka? In če ne, zakaj ne? Kaj vam to preprečuje? Mogoče ste kdaj slišali, da preveč nežnosti lahko otroka razvadi (nekateri celo uporabljajo izraz “da otroka pokvari”). Prosim vas, ali resnično danes še kdo verjame v to, da lahko ljubezen pokvari otroka? Ampak začuda obstajajo starši, ki nočejo otrokom kazati nežnosti, ker mislijo, da jih bodo na tak način razvadili (resno!?) ali pa, da otroci ne bodo več upoštevali postavljenih meja (zaradi poljubčka ali objema?!). Če spadate v to kategorijo, ali lahko iskreno rečete, da bi raje videli, da ima vaš otrok nizko samospoštovanje kot pa za drobtinico preveliko?

Po drugi strani pa nekateri verjamejo, da preveč fizičnega izkazovanja ljubezni lahko pripelje do tega, da bodo otroka kot odraslega bolj vodila čustva kot odgovorno razmišljanje. To pa ni res. Ljubezen, ki jo kažete, daje otroku varnost, samozaupanje in samospoštovanje, zato so bolj prepričani vase, osredotočeni in uspešnejši (karkoli že smatrate za uspeh).

Številne raziskave so dokazale, da človeški dotik zdravi in podaljšuje življenje. Ne samo to, človeški dotik je pomemben tudi za rast in razvoj.

Prednosti objema

Objem je zdrav za telo in dušo. Objem povečuje samospoštovanje in daje občutek varnosti na način, ki ga besede ne morejo dati. Objem seže globoko in se nam dotakne duše. Objem ne more imeti nobenih negativnih učinkov. Objemite svoje otroke vsak dan. Pravzaprav, če imate otroka v bližini, se v tem trenutku ustavite in ga objemite.

Vsi imamo radi objeme

Objem v odnosu lahko dela čudeže. Če boste vašo ljubezen kazali na takšen način, boste utrdili svoj odnos z otrokom. Pa ne samo z otrokom. Objemite partnerja, mamo, sestro, prijateljico. Mogoče vam je neprijetno, da bi objeli nekatere osebe, ker to ni vaš običajen način pozdrava? Zapomnite si, oseba, ki jo je najtežje objeti, je ponavadi tista, ki ta objem najbolj potrebuje.

Poskusite to:

  • Recite “dobro jutro” z objemom.
  • Recite “lahko noč” z objemom in poljubom.
  • Recite “hvala” z objemom.
  • Otroka nikoli ne morete preveč objemati.

Na dan potrebuješ 4 objeme da preživiš, 8 objemov, da živiš in 12 objemov, da rasteš.

Kaj pa vi? Ste danes objeli otroka? Pa partnerja, mamo, tata, sestro, brata …?

 

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor