Zakaj je oče pomemben v otrokovem življenju?

zakaj-je-oce-pomembna-figura-v-otrokovem-zivljenju

Zakaj se vloge očeta ne sme zanemariti in kje najpogosteje mame delajo napake

Današnje mamice večinoma prevzemajo vse vloge. Čeprav so vse do otrokovega tretjega leta starosti zanj najpomembnejše, se vloge očeta ne sme zanemariti, ker je prav on, oče, zaslužen za občutek varnosti pri malčkih.

Način življenja od današnjih očetov zahteva, da se družbeno in finančno uveljavijo, zaradi česar ne morejo biti dovolj časa s svojo družino. Včasih same mamice podzavestno prevzemajo popolni nadzor nad vzgojo otrok in očete izrinejo iz njihove naravne vloge.

“V nasprotju z ženskami moški občutek uspeha temelji predvsem na dosežkih in ne na negovanju družinskih odnosov. Moški želijo biti dobri očetje in možje, vendar njihova definicija moškosti izhaja predvsem iz vloge izven družine,” pove družinska terapevtka Lilijana Filipović

Očetje pogosto kar ponavljajo grobe in neprimerne vzgojne metode iz preteklosti na svojih otrocih, še posebej na sinovih. To kaže na manjše zaupanje in šibko povezanost z otroki.

 

Oče in sin

“Očetje morajo začeti že zelo zgodaj prevzemati očetovsko vlogo, že takrat, ko je otrok še v maminem trebuhu. Takrat je pomembna posredna vključenost, saj skrb za nosečnico vključuje tudi skrb za še nerojenega otroka. Pomembno je, da je oče ves čas prisoten, ko se otrok rodi in da si zagotovi čas za sodelovanje pri skrbi za otroka. Od drugega leta otrokovega življenja mora oče imeti aktivno vlogo tudi pri njegovi vzgoji. To od današnjih očetov zahteva predanost, znanje o starševstvu, pripravljenost, da izrazi lastne občutke in da razume in pomaga, ko je težko,” pravi prihoterapevtka Darka Krsmanović.

Otrok ima tri leta – pravi čas za očete

Pravi čas za očete pride običajno z otrokovim tretjim letom in se nadaljuje še v četrto in peto leto. Takrat se otrok bliža koncu psihološke ločitve od mamice in začenja spoznavati nevarnejše situacije okoli sebe in doživljati očeta na drugačen, nov način. Da bi se otrok lahko odpravil v neznani svet, se mora počutiti močnega in biti prepričan vase. Ta občutek se vedno veže na očeta. To je tista pomembna dimenzija, ki jo otrok dobi od stabilnega, močnega in samozavestnega očeta.

zakaj-je-oce-pomembna-figura-v-otrokovem-zivljenju
Foto: Mike Baird/flickr

Razlika v spolu ni pomembna

Ni važno, kakšnega spola je otrok, oče ima vedno svojo vlogo, le da je pristop drugačen. Če je pri fantih oče vzor za identifikacijo, je pri puncah primer odnosa do nasprotnega spola.

“V obeh primerih so nežnost, pozornost, skupno učenje osnove zdravih družinskih odnosov. Tako oče kot mati morata skrbeti, da sta pri vzgoji otrok složna pri bistvenih pravilih in vrednotah in da nesoglasja v zvezi z vzgojo rešujeta konstruktivno in nikakor pred otrokom,” pravi Darka Krsmanović.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor