Ljubeča vedenja (1)

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Ljubeča vedenja (1)

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Ko sva s Tjažem postala par, mi je pogosto pisal dolga, dolga pisma. Še na roko, seveda. Sem pa tja me je presenetil s kakšnim šopkom. Takim, na travniku nabranim, saj je že kmalu ugotovil, da so taki meni najbolj všeč. Nenapovedano me je prišel obiskat. Velikokrat me je povabil na sprehod ali na izlet kar sredi tedna. Pa da ne govorim o objemih in poljubih kar tako, pa klicih samo zato, da me sliši, sporočilcih, malih darilcih, ….

Potem pa ni bilo več pisem – oziroma, če so bila, sem vedela, da je nekaj hudo narobe, šopki so postali čedalje bolj redki in predvidljivi, obiski le še dogovorjeni, sprehajati sem se začela zopet, ko sva dobila otroke – sama, da bi zopet čim prej prišla na prejšnjo kondicijo in izletov v dvoje ni bilo več, razen če obisk najbližje trgovine štejem v to kategorijo.

Vse te male stvari, te »nežke« odnosa, se imenujejo LJUBEČA VEDENJA.

Ljubeča vedenja so vedenja, pozornosti, rituali, stvari, ki so všeč meni, pokloni pa mi jih moj partner.

Največ ljubečih vedenj si par pokloni v fazi zaljubljenosti, ko pa ta mine, mnogo parov zapade v neko rutino, še posebej, ko pridejo še otroci. Par se sicer veliko pogovarja, vendar so to večinoma le planiranje dneva, vikenda, dogovarjanja o obveznostih, tekočih zadevah, obveščanje in kar je še drugih takih reči. Seveda so te zadeva nujne. To, da bi poskrbeli za naš partnerski odnos pa le potrebno. Nujno je nekaj, kar zahteva naš takojšen angažma: počena cev, zlomljena roka, ukraden avto.

Potrebno pa ni nujno tudi nujno. Pri meni npr. bi bilo potrebno dvigniti kondicijski nivo, vendar pa, ker to še ni nujno (nisem pri zdravniku ravno izvedela kake slabe prognoze, ki jo lahko omilim le z redno telesno vadbo), tega ne bom počela. V kategorijo potrebnih stvari pogosto spadajo tudi partnerski odnosi. Skoraj vedno lahko počakajo – dokler ne postanejo nujni.

Za dober odnos se je treba (po)truditi: postaviti ga je potrebno na bolj pomembno mesto.

Ampak, kako?

Poleg zahval je to najpreprosteje z ljubečimi vedenji.

Dokazano je, da če se ljubeča vedenja izvajajo dnevno, da se že po 7 dneh poznajo spremembe v vsakodnevnem odnosu (Richard Stuard; Helping couples change).

Na terapijah se je izkazalo, da se pari, ki si načrtno pripravljajo medsebojna zadovoljstva – ljubeča vedenja, čez čas v odnosih počutijo veliko bolj varne in ljubljene. Čustvene vezi se okrepijo in napredek v terapiji/partnerskem odnosu je hitrejši.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor