Štručkanje, povijanje oz. swaddling

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Štručkanje, povijanje oz. swaddling

Piše Lea Štrukelj Jeromen, uni. prof. šp. vzg, poporodna dula

Zgodovina povijanja otrok sega daleč pred naše štetje, približno 4ooo let nazaj. Že nešteto generacij pred nami je dojenčke na tak način pomirjalo, da pa je to najbolj nežna in učinkovita metoda umirjanja novorojenčkov in dojenčkov, kažejo tudi različne študije.

Za štručkanje sem izvedela v knjigi Najsrečnejši dojenček daleč naokoli (dr. Karp, Harvey), z možem se nama je način povijanja zdel smotrn in smiseln, zato sva poskusila.

Veliko staršev potoži, da njihov dojenček ponoči ne spi. Za to je lahko več razlogov. Od krčev, stiske zaradi velikega prostora (v maternici ga je malo), pa do zbujanja zaradi Morojevega refleksa. Novorojenčki se poleg ostalih refleksov, rodijo tudi z Morojevim. To so refleksni avtomatizmi, pri Morojevem pa gre za nekontrolirano gibanje z rokami, zaradi katerega se ponoči lahko večkrat zbudijo, saj se udarijo po obrazu ali po kakšnem drugem delu telesa. Štručkanje Morojev refleks onemogoča, tako da lahko otrok nemoteno spi.

Štručkanje dojenčku predstavlja varnost in utesnjenost maternice in velikokrat zaspi že med povijanjem. Potem ga le še odnesemo v spalnico, mu zapojemo uspavanko in že sanja…
Študije dokazujejo, da dojenčki, ki so zaviti, ostajajo dlje časa v REM fazi spanja in se ne prebujajo.
Z možem sva povijala vse tri otroke in pri vseh se je ‘obneslo’ in izkazalo za zelo dobro odločitev. Od poroda naprej so spali več kot večina novorojenčkov in pozitivni učinki se kažejo še danes.
Zelo pomemben učinek povijanja je tudi nočno pristavljanje dojenčka na prsi. Otrok z rokami ne maha naokoli in ga je zaradi tega v temi veliko lažje dojiti. Z možem sva se odločila, da bova otroke dajala spat pol na bok, pol na hrbet. Obložila sva jih z brisačami, da se niso mogli prevrniti.
Pazljivi moramo biti pri pregrevanju. Pomembno je, da dojenčka čez štručko pokrijete toliko, kot je le nujno potrebno (midva sva jih le malo čez noge), da se ne pregrejejo.

Povijala sva ju od prihoda domov iz porodnišnice, pa vse tja do 4. meseca (tretjega otroka celo do 5. meseca, a se je izkazalo, da je imel pri prehodu v spalno vrečo nekaj težav, saj se je že malce preveč navadil spati v štručki).

Nama se je ta način povijanja zelo obnesel. Otroci so mirno spali in se zbujali na 3h za dojenje, pri dveh mesecih že prespali 5h v kosu, pri 4 mesecih pa praktično celo noč. Povijala sva jih izključno za nočno spanje.
Pomembno je, da so dojenčki utesnjeni izključno preko rok, noge pa naj bodo ‘svobodne’, da lahko brcajo (displazija kolkov).

Zaradi vseh pozitivnih izkušenj s štručkanjem, ga priporočam vsem staršem, katerih dojenčki nimajo razvojnih težav ali težav s pridobivanjem teže. Poskusite, morda bo Vaš otrok od jutri naprej mirno spal!
Lep, štručkast pozdrav!

Lea Štrukelj Jeromen

Lea Štrukelj Jeromen

Univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi.
Lea Štrukelj Jeromen
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Štrukelj Jeromen

Lea Štrukelj Jeromen

Univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi.

Dodaj odgovor