Slovenski mali junaki stopili skupaj za male junake iz Ugande

Slovenski mali junaki stopili skupaj za male junake iz Ugande

S programom Young Heroes spreminjamo svet okoli nas.

Opolnomočenje otrok, ki lahko samostojno prispevajo k izboljšanju svojih lokalnih skupnosti – to je cilj mednarodnega programa Young Heroes, ki se je 3. aprila pričel pod okriljem Helen Doron English državah po Evropi in Aziji. Slovenski Helen Doron centri se v sklopu programa povezujejo z lokalnim društvom Streha za vse in Srečno hišo, skupaj pa bodo skušali pomagati otrokom iz Ugande in v lokalno okolje poslali sporočilo o strpnosti in pomenu sožitja različnih kultur. 

Helen Doron English centri in studii po svetu pričenjajo s programom Young Heroes: »Slovenske otroke vabimo k vključitvi v program,« sporoča Nina Žerjal, master franšizij Helen Doron English za Slovenijo in dodaja: »Program Young Heroes ni omejen na naše tečajnike; vsi se lahko pridružijo. Vsakdo lahko postane mali junak.«

»S programom želimo zbuditi junaka, ki spi globoko v nas. Otrokom na ta način ponujamo možnost, da prepoznajo moč in potencial, ki ga nosijo v sebi, pri tem pa ne potrebujejo nadnaravne moči ali posebnih spretnosti. Vse temelji na skupnem delovanju otrok s ciljem izboljšati okolje, v katerem živijo,«dodaja Žerjalova.

Globalni projekt Young Heroes zaznamujejo trije koraki. Odkrivanje. Sanje. Akcija. Pod okriljem učiteljev in učiteljic ter s spodbudo staršev bomo otroke spodbudili, da se podajo v svojo lokalno skupnost in raziščejo, kaj bi se dalo izboljšati. V naslednji fazi jih bodo spodbudili k sanjam – snovanju ideje, ki lahko pomaga izboljšati trenutno stanje. Nazadnje bodo ideje spremenili v aktivnosti in udejanjili spremembe.

»Vsak otrok, ne glede na to, kako majhen ali visok je, lahko prispeva k spremembam. Program Young Heroes nam le pokaže, kako lahko to dosežemo,«pove Žerjalova.

Kako pomagati otrokom iz Ugande?

Društvo Streha za vse sestavlja skupina študentov arhitekture, ki bodo poleti 2017 v Ugandi gradili ‘Amasiko učni center za otroke, ki živijo na ulicah’. V zgolj osmih tednih bodo mladi bodoči arhitekti v sodelovanju z lokalnimi prebivalci zgradili stavbo, ki bo vsaj 30 otrokom ponudila prostor za bivanje, osnovno izobraževanje in učenje obrtnih spretnosti. »Zgrajena bo z uporabo lokalnih materialov in gradbenih tehnik, po načelu izmenjave znanja in spodbujanja lokalnega gospodarstva,« poudarja Vesna Skubic iz študentskega humanitarnega društva Streha za vse.

K podpori projektu društva Streha za vse se je priključila tudi Srečna hiša, ki deluje v Lukovici pri Domžalah in slovenskim otrokom iz rejniških in socialno ogroženih družin nudi pomoč, podporo in konkreten prostor za igranje, druženje in učenje. Ustanoviteljica Srečne hiše je Alenka Žumbar Klopčič, ki je leta 2010 izdala svojo prvo otroško slikanico, celoten dobiček od prodaje pa namenila za dober namen (sprva za zavetišča za živali, kasneje za pomoč otrokom iz socialno šibkih okolij). Prvi slikanici je sledilo še štirideset ekoslikanic, tudi v angleškem jeziku, katerih namen ni bil le prispevati k okoljski ozaveščenosti najmlajših, temveč še naprej usmerjati dobiček za trajnosten razvoj lokalnega okolja. »Eko knjige prevzemajo novo misijo, saj bo Srečna hiša ob podpori Helen Doron English Slovenia celotni izkupiček od prodaje v mesecu aprilu in maju 2017 namenila za letošnjo odpravo v Ugando,« pojasnjuje Alenka Žumbar Klopčič.

Z nakupom knjig, ki so na voljo v spletni knjigarni Eko knjiga, v času do Dneva mladosti, 25. maja, bodo bralci prispevali za izgradnjo učnega centra Amasiko za afriške otroke, ki živijo na ulicah. K odkupu slikanic so se zavezali tudi Helen Doron učni centri in studii po Sloveniji, ki bodo za najmlajše v svojih prostorih oblikovali manjše lokalne knjižnjice. Obenem bodo v aprilu in maju k nakupu spodbujali tudi starše otrok, vključenih v program Young Heroes.

»Verjamemo, da je projekt skladen s Helen Doron vrednotami, saj bomo skupaj pomagali otrokom do izobrazbe in znanja že v zgodnjem otroštvu. Ob tem bomo otroke spodbudili, da razmislijo o pomenu sožitja med različnimi kulturami. Otroci bodo ustvarjali na temo programa Streha za vse in neposredno nagovarjali otroke iz različnih okolji, kultur. V poletnih mesecih bomo s pomočjo ekipe Streha za vse in Srečne hiše poskrbeli, da sporočila naših otrok priplujejo tudi do bolj oddaljenih delov sveta, vse do Ugande,« pojasnjuje Žerjalova.

 »Otroci marsikdaj težko razumejo kulturne in demografske razlike med ljudmi in zakaj jih okolje dojema kot ‘drugačne’. S predstavitvijo projekta Amasiko in različnimi dejavnostmi v sklopu projekta Streha za vse ter Young Heroes bomo otrokom skušali osvetliti različne svetove in kulture, ekologijo, predvsem pa izobrazbene, socialne in ekonomske razlike med ljudmi,« dodaja Vesna Skubic iz študentskega humanitarnega društva Streha za vse.

 S projektom bodo pri otrocih spodbujali empatijo, strpnost ter razumevanje, v lokalno okolje pa bomo ponesli sporočilo o sprejemanju vseh otrok, predvsem pa tistih, ki so še bolj potrebni pomoči.

Young Heroes projektov je lahko neskončno …

Vsakdo lahko postane mali junak in oblikuje lastni Young Heroes projekt, ki tako ali drugače pomaga lokalni skupnosti, humanitarnim organizacijam ali ljudem na sploh. K sodelovanju so vabljene tudi šole, vrtci in neodvisne skupne otrok ter odraslih.

Ob zaključku projektov bo nastopil tudi čas, ko bodo sodelujoči uspehe lahko delili z drugimi. Young Heroes projekti z vsega sveta bodo objavljeni v angleščini na mednarodni spletni strani Young Heroes. Udeleženci bodo tako lahko predstavili svoje ideje in spodbujali prijatelje ter družinske člane, da delijo oziroma glasujejo za najboljši projekt.

20 projektov bo uvrščenih med finaliste. 2. junija 2017 bo komisija izbrala Young Heroes skupine leta 2017.

Prva zmagovalna trojica bo prejela tudi denarno nagrado*:

  • 1. nagrada – 6.000 €
    § 2. nagrada – 4.000 €
    §  3. nagrada – 3.000 €

Denarna nagrada bo namenjena neposredno podpori zmagovalnega Young Heroes projekta.

Za več informacij:

Vanja Žižmond | t +386 (0) 41 945 877 | m vanja@povem.si

Young Heroes: www.HelenDoron.com/YoungHeroes
Več o društvu Streha za vse: www.strehazavse.org
Več o projektu Streha za vse na platformi množičnega financiranja.
Srečna hiša: www.srecnahisa.si
Eko knjiga, nakup knjig, namenjenih projektu Streha za vse: www.energijadoma.si/en-zalozba

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor