Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko

Minula sobota za Srečno hišo ni bila navadna sobota, saj jo je poleg sončnega popoldneva razveselila tudi množica malih in velikih gostov, ki so nas obiskali, da bi z nami pozdravili naš 1. rojstni dan.

Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko
Matičeva mami, Urška Ribič, nam je za začetek spekla naravnost božansko čokoladno-lešnikovo-kokosovo torto, s katero smo se posladkali po tem, ko smo z našimi ambasadorkami, mladimi članicami ansambla Skrivnost iz Lukovice, spoznali, kako enkratna je narodnozabavna glasba. Sledilo je izdelovanje čisto prave harmonike iz papirja in odpadnih plastenk pod mentorstvom članic ansambla Skrivnost.

Nismo pozabili niti na nagradni žreb, v katerem smo izžrebali zadovoljne prejemnike naših knjižnih nagrad oz. bonov. Te so prejeli Kevin, Vid in Matic, ki Srečno hišo redno obiskujejo. Obiskala nas je tudi pisateljica Irma Jančar, ki smo jo v Srečni hiši gostili letošnjega januarja (VEČ), in nam prinesla v dar svojo novo slikanico Zmajček Pomatajček.

Ne nazadnje pa velja omeniti, da smo ob svojem 1. rojstnem dnevu od Zavoda Dan odprtih src prejeli še bogat kup živil za 43 socialno ogroženih družin z lukovškega in domžalskega območja. Socialna delavka Marta Tomec, ki je na CSD Domžale zadolžena za rejniške družine pri nas, je bila naravnost osupla, koliko živil se je nabralo.

Hvala vsem sodelujočim in tudi posameznikom, ki ste nas obiskali in prinesli s seboj ne le dobro voljo, ampak tudi vreče živil in tudi oblačilc za tiste, ki jih najbolj potrebujejo!

Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko

V Srečni hiši pridno izboljšujemo šolske ocene in aktivno pomagamo socialno šibkejšim

Srečna hiša, ki ravno ta mesec obeležuje 1. rojstni dan, ima za seboj več kot petsto ur brezplačne učne pomoči, pri čemer je samo letošnje šolsko leto začela z več kot dvajsetimi prejemniki učne pomoči. V letu dni smo prejeli in nadalje razdelili tudi zajeten kontejner lepih oblačil, obutve, igrač in celo pohištva ter računalnikov, sloganu LOKALNO VESELJE ZA GLOBALNO SREČO pa med drugim sledimo s povezovanjem domačih otrok z njihovimi afriškimi vrstniki.

V letu dni svojega delovanja je Srečna hiša s številnimi akcijami pomagala marsikateremu slovenskemu otroku oz. tudi celim družinam. Kot prostor, v katerega tisti, ki želijo pomagati, prinašajo ohranjene in tudi nove stvari – od igračk, oblačil, obutve, celo otroškega pohištva, šolskih in drugih potrebščin pa do pralnih praškov, sladkarij in pleničk -, je tako pomagala razdeliti številne praktične stvari tistim, ki te še kako potrebujejo. Živila za socialno ogrožene družine smo zbirali že lani ob otvoritvi, akcijo pa smo ob 1. rojstnem dnevu ponovili. S partnerji, kot sta društvi Duh časa in Vez-je, je Srečna hiša z računalniki opremila tudi približno dvajset družin v lokalnem okolju.

Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko

V družbeno odgovorno akcijo tudi z znanimi Slovenci!

Srečna hiša pa v svoje dobrodelne akcije vključuje tudi svoje pridne ambasadorje – znane Slovence, ki se še kako zavedajo družbene odgovornosti. Tako smo denimo na knjižnem srečanju z otroki gostili Boštjana Gorenca – Pižamo, ki je prevedel odličen mladinski roman Čudo, ki se ukvarja z drugačnostjo. Na Poletnem festivalčku smo nadalje gostili Tinkaro Kovač, ki je s svojo energijo glasbeno povsem navdušila naše male obiskovalce, atletski par Mitja Petkovšek in Mojca Rode pa sta jih pripravila do nizanja sklec in drugih gimnastičnih elementov, medtem ko so »Skrivnostnice« s svojim glasbenim nastopom na festivalčku v plesno gibanje pognale tudi odrasle obiskovalce.

In če je lanskega decembra še ena naša ambasadorka, glasbenica in radijska voditeljica, Urška Majdič – ta je prav tako aktivno sodelovala na letošnjem Poletnem festivalčku -, v Srečno hišo pripeljala tudi znanega inspirativnega govorca Mihaela Žmaharja, ki je svoj pozitivni naboj delil na decembrskem srečanju mladostnikov iz rejniških družin, bo na letošnjem druženju mladim iz rejniških družin Urška s kitaristom skupine Billysi Matjažem Marinom priredila kar manjši ekskluzivni koncert. Decembrsko srečanje mladostnikov iz rejniških družin z lukoviškega in domžalskega območja sicer organizira Center za socialno delo (CSD) Domžale, Srečna hiša pa jim pri tem nudi brezplačen prostor in pogostitev, tudi letos pa bo mlade seveda tudi obdarila. Bogate darilne pakete smo lani zagotovili s pomočjo našega stalnega podpornika Moj frosti in Modre zavarovalnice, letos pa nam jih bo pomagala obogatiti družba HEP Energija.

V Srečni hiši stalno zbiramo tudi star papir za društvo Luč upanja, ki pomaga pri šolanju na indijskih ulicah živečih otrok, pa tudi zamaške s plastenk, katerih izkupiček od prodaje bo namenjen 4-letnemu Alexu s cerebralno paralizo. Stalnica je tudi zbiranje in predaja oblačil, obutve in drugih potrebščin za mariborski materinski dom, azilni dom v Ljubljani in za varni hiši, vse več socialnih delavcev z različnih koncev Slovenije pa prihaja v Srečno hišo po stvari za socialno ogrožene družine v njihovih območjih.

Letos poleti smo s pomočjo partnerja Srečne hiše, to je podjetja Hutko, zagotovili tudi simpatičen Bučkov mostiček ob počitniškem domu za otroke, ki počitnikujejo na hrvaški obali preko Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, pri tem pa nas je podprlo lokalno društvo Skrinjica, na pobudo katerega je Srečna hiša z domačimi ilustratorkami Nino Meglič, Marto Bartolj in Ajdo Erznožnik poleti v Dvorcu Rus pripravila razstavo ilustracij z naslovom Otroci sveta.

Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko

Lokalno veselje za globalno srečo!

Sloganu Lokalno veselje za globalno srečo pa Srečna hiša sledi tudi tako, da pomaga otrokom, ki ne živijo v neposredni okolici, ampak še vedno na istem planetu. Tako smo v letu dni pomagali ne le z donacijami društvom, kot je Petka za nasmeh, ki si prizadeva, da bi imeli vsi slovenski šolarji topel obrok, pred kratkim pa je prav Petka donirala 500 EUR za plačilo ur šole vožnje dvema pridnima mladenkama iz rejniške družine z našega območja, ampak tudi s povezovanjem s fundacijo H.O.P.E., ki ne le podpira znanega humanitarca Toma Križnarja v prizadevanjih za mir v Darfurju, ampak s čudovitimi šolskimi zvezki razveseljuje tudi slovenske šolarje.

Precej H.O.P.E.-ovih zvezkov smo tako podarili tudi obiskovalcem Srečne hiše in preko CSD Domžale socialno ogroženim otrokom s širšega območja, z omenjenim CSD pa smo v stiku tudi v primerih, ko lahko prispevamo k temu, da nekdo od otrok iz rejništva hitreje napreduje – bodisi pri opravljanju vozniškega izpita (tako smo spomladi poravnali izpit za moped enemu od mladoletnih varovancev domžalskega centra) bodisi kar z nakupom mopeda, s katerim lahko mladi voznik laže premaguje kilometre med domom in precej oddaljeno šolo. Donacijo za to so poleg družbe ELES prispevali tudi posamezniki.

Našemu sloganu pa sledimo tudi s povezovanjem otrok iz našega okolja z otroki tudi v nekoliko bolj oddaljenih državah, kot so denimo Gambija, Kenija in Gvineja Bissau, in sicer na način, da so si otroci preko Srečne hiše in v sodelovanju z lukoviško šolo izmenjali pisma in risbice, ki prikazujejo njihova življenja, s čimer želimo prispevati k širjenju obzorij domačih otrok in k prepoznavnosti Slovenije med mladimi v lepih afriških deželah.

Naše glavno vodilo tako ostaja, da gojimo veselje na mikro zemljevidu, kar pa bo čez čas – trdno verjamemo! – pripeljalo do sreče na globalni ravni. Za splošno zabavo in dobro voljo tako skrbimo tudi z brezplačnimi glasbenimi, knjižnimi in športnimi dogodki, pri čemer smo jih v letu dni organizirali več kot 25, za nami pa je tudi več kot 40 rojstnodnevnih zabavic za najmlajše, ki ostajajo naš glavni vir prihodkov, s katerimi pa lahko pokrivamo stroške nudenja vsakodnevne učne pomoči.

Vanja Žižmond, Srečna hiša

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor