Barvamo jajčka

Barvamo jajčka

Ko se prične pomlad, se spomnim, da bo zdaj zdaj prišel tisti petek, ko bomo barvali jajčka. Nikoli se nisem zanimala zakaj, a to počnemo vsako leto. To je sedaj že tradicija. Mama si vsakič izmisli kakšen nov način, kako pobarvamo jajčka. Vedno nas preseneti in vsakič je zelo zanimivo.

Če vas zanima, kako smo barvali jajčka v preteklih letih, si lahko naše izdelke ogledate tukaj. Letos pa nas je najprej spravila na kolo in nas poslala na teren.

Tam smo skupaj nabrali za celo košarico različnih listkov, stebelc in cvetov. Prav tekmovali smo, kdo bo našel rastlino najbolj nenavadne oblike. Nato smo vse skupaj prinesli domov in si ogledali nabrano. Nič mi ni bilo jasno, kaj imajo te rastline skupnega z barvanjem jajc. Mama je rekla, da moramo biti potrpežljivi. A to ni ravno moja najljubša vrlina. Pa mi ni preostalo drugega, kot čakanje.

Barvamo jajčka

Mama je od nekod privlekla svoje stare nogavice. Zdaj šele je postalo nenavadno in mi je bilo vse še manj jasno. Stare nogavice, listki, cvetovi in barvanje jajc? Kako vse to paše skupaj?

»Boste videli,« nas je mama delala še bolj nestrpne. Blažki je naročila, naj ji podaja dele rastlin, ona pa jih je polagala na surova jajca. Nato je tako obloženo jajce previdno ovila z nogavico, to pa tesno zavezala. Na ta način je pripravila še vsa ostala jajca.

»A bodo zdaj na jajcih zelene slikice listov?« je vprašala Blažka. »Ne, ne, nič ne bo zeleno,« je odvrnila mama in se nežno smehljala, ko nas je puščala v nevednosti. Hmmm še vedno nam ni bilo nič jasno.

Nato pa je iz omarice privlekla še žakelj čebule. »A zdaj boš pa kuhala? Kaj pa naše barvanje jajčk?« smo bili nestrpni. »Saj to je glavna sestavina za barvanje,« je odvrnila. Le kako nas bo še danes presenetila? Jerneji je naročila, naj pripravi lonec, ona pa je vanj naložila čebulne olupke. Na olupke je potem položila jajca, okrašena z zelenjem in ovita v nogavice. Na koncu je dolila vodo, dodala še malo kisa in vse skupaj postavila na štedilnik.

»Tako! Zdaj pa počakajmo, da se jajca pobarvajo.« »A kar sama?« smo bili nejeverni. »Tako je. Čisto sama. Mi lahko počivamo, jajca pa se barvajo. Barvila iz čebulnih olupkov bodo obarvala jajčno lupino. Kjer pa je jajce prekrito z zelenjem, barvila ne bodo prišla do lupine, zato bodo tam ostala nepobarvana področja,« nam je celoten postopek razložila.

Barvamo jajčka

In res. Ko so bila jajca skuhana, smo pustili, da so se ohladila, nato pa smo z velikim pričakovanjem pričeli z odvijanjem. Nežno, da ne bi polomili jajčnih lupin, smo odstranili nogavice in zelenje. Bilo je zanimivo, kot na božično jutro, ko odpiramo darila. In glej, kako čudovito okrašena jajca smo ustvarili. In to na tako zabaven način in povsem naravno. Čudovito.

Grem jih še malo občudovat.

Se beremo.
Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor