7 stvari, ki naj jih najstniki ne počnejo na internetu

7 stvari, ki jih najstniki naj ne počnejo na internetu

Ste s sinom ali hčerko že rekli kaj na temo interneta ter zasebnosti?

Vaši najstniki so namreč generacija, ki je praktično zrasla z računalnikom in internetom, zadnja leta tudi s socialnimi omrežji. To je prinesla informacijska revolucija in hočete nočete, nekako žal danes velja pravilo, da če nekdo ni na družbenem omrežju, ga ni. Seveda so tudi pozitivni učinki te novodobne tehnologije (dodatna možnost ustvarjanje kariere, lažji stik z oddaljenimi prijatelji, biti na tekočem z informacijami, ki nas zanimajo …).

Rada bi, da vaše otroke opozorite tudi na tiste negativne. Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, razni blogi, forumi, internetne trgovine in kaj še vse uporabljamo. Naj se zavedajo, da kar objavijo na spletu, ostane na spletu.

Zato previdno z objavami.

Spodaj je zapisanih nekaj točk, ki vašemu najstniku lahko omenite ali pa mu kar posredujete vsebino:

1. Zadrži zasebne informacije zase

Si registriran na različnih portalih, družbenih omrežjih, straneh za prodajo rabljenih stvari? V redu, nisi edini. Pa vendar je priporočljivo, da imaš svoj profil nastavljen kot zaseben, da za teboj ne brskajo nepridipravi.

Prav tako pazi, koga sprejemaš za prijatelja in mu omogočaš dostop do tvojega profila. Če ta tebi neznani profil za profilno sliko ne uporablja osebne fotografije, temveč bolj kake predmete, avtomobile, tuje osebe, se že lahko vprašaš, čemu bi odobril to prošnjo za prijateljstvo.

Neznancem preko spleta nikoli ne izdajaj svojih osebnih podatkov (naslov bivanja, e-naslov, telefonske številke)! Ena možnost je tudi, da si omisliš xy e-mail, ki ne izdaja tvojega pravega imena.

2. Ne objavljaj fotografij, ki ti znajo škoditi v bodoče

Selfiji, fotografije, spomini … vse lepo in prav, dokler jih hraniš zase v svoji zasebnosti, obdrži zaklenjene le na svojem računalniku.

Verjetno ne želiš, da tvoje objavljene fotografije nekdo v prihodnosti proti tebi objavi javno na spletu v želji po maščevanju ali izsiljevanju (nikoli ne veš, ziher je ziher). Žal, tudi to se dogaja. Če te fant ali dekle nagovarja k tovrstnim mms-om, vsaj izključi obraz ali kaj, po čemer bi te lahko prepoznali, če se že ne moreš upreti skušnjavi.

Kakor sem že omenila, kar se objavi na spletu, ostane na spletu. In tvoji bodoči delodajalci bodo vtipkali tvoje ime v iskalnik. To bo njihov prvi vtis o tebi in posledično te bodo ali pač ne bodo povabili na razgovor oz. se sestali s teboj na sestanku.

3. Ne bodi bully

Verjetno si že slišal za angleški izraz bully? Za bully-a označijo osebo, ki uporablja silo, grožnje, ustrahuje druge osebe, jih zlorablja fizično ali psihično, predvsem pa skuša na ta način dokazati premoč nad drugimi. Skratka, ne žali drugih preko spleta in socialnih omrežij. Verjetno ti nebi bilo všeč, če bi kdo to storil tebi, kajne?

4. Previdno z rabo besed na spletu

Previdno tudi pri vključevanju v razne debate. Podpiram, da želiš izraziti svoje mnenje. Bodi pa previden pri izboru tem. V mislih imam npr. sovražni govor, vmešavanje v pogovore, ki zadevajo raso, religijo, duševne bolezni ali spolno usmerjenost. Bodi spoštljiv do tistih, ki niso istega mnenja kot ti. In četudi nastopaš pod anonimnim imenom – je vredno tratiti čas za te stvari?

5. Ne zapravljaj časa za nepotrebne stvari, življenje je kratko

Vem, včasih res kdo objavi kaj takega, kar nas spravi s tira in si želimo kako sliko, objavo, status pokomentirati na direkten in nesramen način. A malo zamiži, vdihni in pojdi naprej po strani. Bo kaj bolje, če se boš vmešal/a v neskončno debato kontradiktornih mnenj? Izkoristi čas raje za kaj drugega. V nadaljnje ignoriraj take objave, odvšečkaj stran ali pač prekini prijateljstvo, če ta oseba res tako slabo vpliva nate.

6. Ne načenjaj javnega spora

Pred časom te je prijateljica osramotila pred vsemi drugimi in ti se ji želiš maščevati. Izbiraš med objavo njene kočljive slike, ki jih imaš na zalogi, razširitve neresnice na družbenem omrežju ali žaljenjem na steni njenega Facebooka. Opusti vse te možnosti, sebi boš naredil škodo. Raje ravnaj zrelo, jo povabi na pijačo in se pogovorita na štiri oči. Če ignorira tvoje povabilo, jo pusti. Žal se še ne zaveda posledic svojih lastnih dejanj in takih ljudi enostavno ne potrebuješ ob sebi. Mogoče se nekoč opraviči in ji daš še eno možnost. Tisti pravi prijatelji, ki pa te res poznajo in te imajo radi, te bodo sprejeli takšnega, kot si, z vsemi pomanjkljivostmi vred. Nihče ni popoln.

7. Bodi legalen in moralen

Na kratko: česar ne bi izrekel pred policistom ali staršem, nikar ne objavljaj na socialnih omrežjih. Česar ne želiš, da izvedo drugi, v prvi fazi niti ne delaj, nato niti ne objavljaj na socialnih omrežjih. (:

Latest posts by Delavnice Poti najstništva (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor