Kaj je CTG – kardiotokografija?

Kardiotokografija (CTG) je diagnostična metoda elektronskega spremljanja srčnega utripa ploda in kontrakcij maternice med nosečnostjo in med porodom. Običajno se to izvede v tretjem trimesečju nosečnice, da bi preverili otrokov srčni utrip. Srčni utrip otroka je med 110 in 160 utripov na minuto, ko se otrok premika, se ta poveča.

Kaj je CTG - kardiotokografija

Z uporabo CTG ginekolog preveri otrokovo stanje v maternici, se pravi, če otrok iz placente dobiva dovolj kisika. Test tudi pokaže vpliv kontrakcij maternice na otrokov srčni utrip. Trajanje testa lahko traja od 20 do 60 minut, odvisno od situacije.

Rezultat testa je lahko “reaktiven” ali “nereaktiven”. Reaktiven rezultat kaže na to, da se otrokov utrip predvideno povečuje po vsakem njegovem premiku. Če se njegov srčni utrip ne poveča, test ne bo reaktiven.

Nereaktiven rezultat običajno ne pomeni težav, ker otrok lahko med testom preprosto spi. V tem primeru ginekologi priporočajo, da se test ponovi še enkrat po tem, ko se nosečnica malo sprehodi ali popije nekaj tekočine. Če se izkaže, da še drugi test ni reaktiven, lahko ginekolog priporoča dodatno spremljanje nosečnosti.

Najpogosteje se CTG začne izvajati po 35. tednu nosečnosti, na začetku vsakih 14 dni, pogosteje pa pred samim porodom, odvisno od priporočila ginekologa.

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor