Zato NE obsojaj!

Ne kaži s prstom na tisto mamico, ker misliš, da si boljša. Ne išči napake pri drugih samo zato, da pri sebi upravičiš svoja dejanja. Ona ima svoje življenje. Zato NE obsojaj!

Vse preveč radi delimo drugim nasvete, več ali manj takrat, ko nihče zanje niti ne prosi. In vse preveč so ti nasveti podani z napačnim namenom, ne zato, da bi pomagali, ampak zato, da bi žugali, da bi se ob tem počutili bolje … češ, on ima težave, jaz jih pa nimam, zato jaz bolje vem in znam od njega.

Pa ni tako. Ti živiš v svojem svetu, v takšnem okolju, obkrožen s temi ljudmi, imaš takšno službo, takšno hišo in izhajaš iz lastnih preteklih izkušenj. In morda imaš celo srečo v življenju. Ona živi v drugačnem svetu kot ti, v drugačnem okolju kot ti, obkrožena z drugimi ljudmi, ima službo ali pa je nima, ima hišo ali pa samo sobo, njene pretekle izkušnje so drugačne, morda veliko bolj strašljive kot tvoje. In morda te sreče, kot jo imaš ti, nima.

Dva starša, dva različna svetova. Tega nikoli ne pozabi.

Se še spomnite hiearhije potreb po Maslowu? Kje na lestvici se najdete vi?

maslow

 1. fiziološke potrebe (potrebe po hrani, vodi, kisiku, počitku, spolnosti, gibanju itd.)
 2. potrebe po varnosti (potreba po psihični, socialni varnosti itd.)
 3. potrebe po pripadanju in ljubezni (izražanje naklonjenosti, sprejemanje in izražanje ljubezni, zaupanje v druge itd.)
 4. potrebe po ugledu, spoštovanju (da bi bili od drugih deležni pozornosti, spoštovanja, pomembnosti, slave itd.)
 5. kognitivne potrebe (potrebe po znanju, razumevanju,raziskovanju, radovednosti itd.)
 6. estetske potrebe (potrebe po lepoti, simetriji, umetnosti)
 7. samoaktualizacija (potrebe po uresničitvi potencialov – človek naj bi postal to, kar lahko postane)

(wikipedija)

Če sploh želimo začeti zadovoljevati potrebe, ki so višje na lestvici, moramo najprej zadovoljiti potrebe na nižji ravni.

Če se nekdo dnevno bori s prvo  in drugo potrebo, se pravi, da se bori za preživetje, dnevno razmišlja, kako bi nahranil otroke, kje bi dobil kakšne hlače, saj so tiste edine že popolnoma neuporabne, ne more zadovoljevati potreb po ugledu, znanju, lepoti in uresničevanju svojih sanj. Če ni finančne varnosti, ni varnosti sploh. Zato NE obsojaj!

Težko si predstavljajo tisti, ki jim je hrana samoumevna, ki se lahko v tem trenutku odpeljejo z otroki v trgovino in jim izpolnijo vsakršno željo, medtem pa jim še kupijo kakšno lepo oblekico, majčko, ker jim je ravno v tistem trenutku padla v oči. Nič narobe. Oni to lahko.

In potem pridemo spet na bistvo tega pisanja. Na socialnih omrežjih redno opažam huda obsojanja, kritiziranja mamic, ki ali prosijo za kakšen nasvet ali izlijejo svojo težavo ali samo želijo, da jih nekdo opazi in razume.

Primer mamice, ki sprašuje, kje lahko dobi poceni rabljeno obutev za svojo dvoletnico. Na njeno vprašanje se v trenutku zlije veliko komentarjev, takšnih in drugačnih. Nekateri so mamici dali odgovor, ki ga je iskala. Mnogi med njimi pa so bili obsojajoči in celo žaljivi. Mamici so očitali, da ne skrbi dobro za otroka, češ, da mora tako majhnemu otroku kupiti novo obutev, saj bi drugače škodovala njenim stopalom. In takšna in drugačna pametovanja, kjer so komentatorke želele izpostaviti sebe, kot boljše od te mamice.

zato-ne-obsojaj-1

Preden začne truma mamic komentirati in odgovarjati, pametovati ali pomagati, se le redkokatera vpraša, zakaj rabi mamica rabljeno obutev, zakaj ne kupi nove? Zakaj … ?

 • Če mamica nima denarja za novo obutev, ne more otroku nuditi optimalnih pogojev za razvoj njegove nogice. Zato NE obsojaj!
 • Če starši nimajo denarja za tri obroke dnevno, ne morejo otrokom nuditi zdrave in raznolike prehrane. Zato NE obsojaj!
 • Če družina živi v nemogočih bivalnih pogojih (majhna garsonjera, kjer ni ločenih prostorov, večna borba s plesnijo in drugimi nadlogami), bodo starši težko otrokom nudili vsakdanjo rutino in red. Zato NE obsojaj!
 • Če imaš urejeno službo, dom in prosti čas, potem imaš dovolj prostora, volje in energije, da otrokom nudiš optimalno vzgojo. Če tega nimaš, se trudiš po najboljših močeh. Zato NE obsojaj!
 • Če nimaš službe in imaš otroke ves dan doma, nimaš časa brskati po internetu, brati knjige in gledati TV, da bi prišel do pomembnih informacij, saj niti ne veš, da jih potrebuješ. Zato NE obsojaj!
 • Če imaš doma otroka s posebnimi potrebami, so potrebe tega otroka veliko večje od potreb zdravega otroka, zato v takšnih družinah veljajo drugačne prioritete in mamicam časa zase velikokrat zmanjka. “Kako je lahko tako neurejena?” Ne veš? Zato Ne obsojaj!
 • Če je mamica imela grozno otroštvo, ki ji ni omogočalo, da bi končala vse razrede osnovne šole, saj je že z 12 leti morala sama sebe preživeti, potem ne more danes veliko pomagati svojemu otroku pri domačih nalogah. Zato NE obsojaj!

Še veliko Če-jev bi lahko našla in dodala, vendar mislim, da je dovolj, da ste dobili jasno sliko, zakaj obsojati ni dobro.

S tem zapisom želim spomniti vse starše, da naj nikar ne obsojajo drugih staršev, saj ne vedo, kje živijo, kako živijo, s čim se borijo, kakšna bremena prenašajo, kaj prestajajo, kakšne so njihove zmožnosti …

Prihaja materinski dan. Mamice, stopimo skupaj. Vse imamo težko in odgovorno delo in to delo je spoštovanja vredno. Morda ne boste verjele, vendar samo ena prijazna beseda lahko nekomu polepša dan in nariše nasmeh v srcu. Podarite jo tokrat mamici, ki to potrebuje.

Teja

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor