Jedilne mize in jedilni stoli za vso družino

Jedilne mize in jedilni stoli za vso družino

Izbira prave jedilne mize in jedilnih stolov ni vedno enostavna, saj je ob tako pestri ponudbi včasih težko najti le eno pravo zase in za svojo družino. Vsekakor pa velja, da jedilne mize in jedilni stoli znatno vplivajo na celoten izgled kuhinje oziroma jedilnice. Poleg videza mize in stolov pa je izjemno pomembna še funkcionalnost, ki mora biti primerna za značilnosti in potrebe celotne družine. Tako boste na VidaXL našli najrazličnejše kakovostne jedilne stole, najprimernejše mize za kuhinjo in jedilnico pa boste našli tukaj. Oglejte si pestro ponudbo in se na podlagi naslednjih kriterijev lažje odločite, katera izbira je za vas najboljša.

Izbira primerne velikosti jedilne mize

Velikost mize je pomembna, saj mora ustrezati velikosti prostora, prav tako pa mora biti dovolj velika za celotno družino. Jedilne mize se torej razlikujejo po tem, koliko ljudi sprejmejo, tako so lahko mize primerne za dve, štiri šest ali osem oseb. Če izbirate mizo za dve osebi, je najbolj optimalna dimenzija takšne mize 61 x 91 centimetrov, miza za štiri osebe pa naj bo velika približno 122 x 91 centimetrov. Nekoliko večja je miza za šest oseb, katere velikosti navadno znašajo 183 x 76 centimetrov, za še večje udobje pa 198 x 91 centimetrov. Miza za osem oseb pa naj bo velika 244 x 76 centimetrov, ali 259 x 91 centimetrov za zagotavljanje večjega udobja. Pred nakupom premislite, koliko oseb bo za mizo sedelo in se na podlagi tega odločite za velikost svoje jedilne mize.

Izbira oblike mize za kuhinjo ali jedilnico

Vaša jedilna miza je lahko različnih oblik, poznamo namreč pravokotne, kvadratne, okrogle in ovalne mize. Najbolj priljubljena oblika je zagotovo pravokotna, saj zaradi svoje oblike ponuja veliko prostora, a ga dosti tudi zavzame, zato je primernejša za večje prostore. Kvadratna miza je navadno nekoliko manjša od pravokotne, a kljub temu izjemno prostorna. Za izgled tovrstnih miz pa velja, da v prostor vnašajo eleganten pridih. Okrogle jedilne mize omogočajo dober očesni stik vseh za mizo in preprosto dodajanje stolov, a niso najbolj primerne za postavitev ob steno. Enako velja za ovalne mize, ki ponujajo dosti prostora za sedenje in zaradi zaobljenih robov v prostor vnašajo mehkejši videz.

Tudi material jedilne mize je pomemben

Izbira materiala je pomembna iz estetskega in funkcionalnega vidika. Tako lahko izbirate med mizami iz najbolj popularnih materialov, kot so mangov les, akacijev les, MDF in iverna plošča, tikovina ter steklo. Najpogosteje uporabljen material je torej les, ki zagotavlja vzdržljivost ter v prostor vnaša občutek topline in domačnosti. Mangov les je znan po temno rjavi barvi in gostih vzorcih, tropski akacijev les je znan po svojih čudovitih vzorcih in teksturah, v peči sušena in brušena tikovina pa v prostor vnaša podeželski izgled. Nekoliko cenejša izbira pa je miza iz mediapana in iverne plošče, ki je na voljo v različnih barvah. Poleg lesa je pogosto v uporabi še steklo, ki mizi daje moderen in poseben izgled, zagotavlja pa vzdržljivost.

Jedilne mize in jedilni stoli za vso družino

Izbira primerne velikosti jedilnih stolov

Pred nakupom jedilnih stolov premislite, koliko stolov želite postaviti za mizo, pri tem pa upoštevajte še zagotavljanje zadostne razdalje med njimi. Jedilni stoli naj bodo med seboj oddaljeni vsaj 15 centimetrov, od stene ali ostalega pohištva pa nekje 90 centimetrov. Jedilni stoli pa morajo biti tudi primerne višine, med sedežem stola in spodnjim delom mize naj bo približno 30 centimetrov prostora za udobno sedenje. Najlažje je torej, da najprej izberete jedilno mizo, temu pa prilagodite nakup jedilnih stolov.

Jedilni stoli se razlikujejo tudi v materialu

Najpogostejši materiali jedilnih stolov so kovina, les, ratan, pletenje, plastika in različno oblazinjeni stoli. Kovina je izjemno močan material, posledično pa so tudi stoli trpežni in v prostor prinašajo moderen pridih. Nasprotno velja za les, ki vnaša zemeljski in naraven videz. Jedilni stoli iz ratana pa so znani po elegantnem videzu in dolgi življenjski dobi, ki je posledica trajnosti tega naravnega materiala. Pleteni stoli dopuščajo precej široko paleto barv, a so manj močni od leseni, medtem ko so plastični stoli po moči bližje lesenim. Plastični stoli so lahko malce neudobni, zato je dodajanje blazin priporočljivo. Enako udobni so tudi oblazinjeni stoli, kjer je oblazinjenje navadno narejeno iz usnja ali tkanine.

Izbira jedilnih stolov glede na stil

Jedilni stoli se med seboj razlikujejo še po stilu, poznamo namreč stole v tradicionalne, podeželskem, sodobnem in rustikalnem stilu. Tradicionalnemu stilu odgovarjajo materiali kot so les, ratan, pletenje in usnje, medtem ko je za podeželski stilu najbolj značilen vzorčast les. Tudi rustikalnemu stilu odgovarja les, prav tako še različne tkanine v nevtralnih barvah. Sodobni jedilni stoli pa so navadno narejeni iz kovine ali svetlega lesa. Zagotovo pa je pri nakupu jedilnih stolov potrebno biti pozoren še na udobje stola, saj se bo na njem verjetno veliko sedelo in na enostavno premikanje stolov. Pomisliti pa je potrebno tudi na vzdrževanje stolov, saj je nekatere materiale precej bolj enostavno vzdrževati kot druge. Enostavno vzdrževanje je namreč ključno takrat, ko so v domu otroci ali hišni ljubljenčki.

Obiščite spletno trgovino VidaXL, kjer poleg naštetega najdete tudi kvalitetne kavče, počivalnike, sedežne garniture in vse za vaš dom ter njegovo okolico.

Besedilo in fotografije: Spletni partner.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor