5 nasvetov, kako otroku pojasniti ločitev

»Mami, oči, zakaj ne živita več skupaj?« je vprašanje, ki ga ob ločitvi staršev postavi marsikateri otrok. Razdelitev med dva doma mu naenkrat v življenje vnese novo rutino, na katero se težko privaja. Predvsem pa otroka ločenih staršev pogosto muči krivda, da je nova situacija nastala zaradi njega.

5 nasvetov, kako otroku pojasniti ločitev

Tudi sama sem se spraševala, kako naj svoji hčerki pojasnim, zakaj sva šla z njenim očetom narazen in zakaj ne moremo več živeti skupaj. Ostajala sem brez besed v bojazni, da je ne bi zaznamovala za celo življenje. Ker je za otrokov čustveni razvoj bistveno, kako mu boste vi kot starš razložili to veliko spremembo v življenju, sem za vse, ki se soočate z ločitvijo, povzela 5 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, kako in kdaj ločitev sporočiti otrokom.

1. Ne odlašajte predolgo. Marsikateri starš ob ločitvi še vedno upa, da se bodo stvari nekako uredile in da se bo življenje vrnilo na stare tire, a največkrat ni tako. Z odlašanjem lahko otroku dajete lažno upanje, poleg tega pa lahko postane zmeden in zaskrbljen.

2. Preden z njim načnete pogovor, dobro premislite, kaj mu boste povedali. Otroku ni potrebno vedeti vseh podrobnosti, ki so vodile v vajino razvezo. Povejte mu le tisto, kar mislite, da mora vedeti, da bo lažje sprejel spremembo. Pogovor pa prilagodite tudi njegovi starosti.

3. Obvladujte svoja čustva. Še pred pogovorom se soočite s svojimi čustvi (žalostjo, jezo, sramom …) in jih dobro obvladajte, saj v pogovoru z otrokom nehote lahko nanj preslikate vsa ta čustva. Vaš otrok je namreč subtilno bitje, ki začuti vaša čustva in se bo morda bolj osredotočil na vaša čustva, kot pa na svoja. Tega pa si verjetno ne želite, kajne?

4. Če je le možno, pogovor izpeljita skupaj z bivšim/-o partnerjem/-ico. Tudi pri tem je pomembno, da obvladujeta svoja čustva in se že prej pogovorita, kaj in kako bosta povedala otroku. Če pa se z otrokom ne moreta pogovoriti skupaj, se vseeno vnaprej dogovorita o vsebini pogovora, da otrok ne bo zmeden zaradi različnih informacij. Če ste v situaciji, ko vaš partner ne želi imeti opravka z otrokom, pa vseeno pazite, da daste otroku vedeti, da ga imata oba starša rada, ne glede na to, da enega ne bo več ob njemu. Ko ostaneš sam za vse, je to ena izmed težjih stvari, a vedite, da otroci odrastejo, in da bodo v zrelejših letih to lažje predelali.

5. Otroku pokažite razumevanje in mu povejte, da je vsako njegovo čustvo dobrodošlo, ne glede na to, kako čuti. Naj svoja čustva in skrbi izrazi, o njih pa se čim večkrat pogovarjajte. Zagotovite mu, da vajina razveza ni njegova krivda, in da ga imata oba z očkom/mamo še vedno zelo rada. Pri tem vam je (tako kot je bila meni) lahko v pomoč tudi knjiga “Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?

Knjigo ob ločitvi priporoča tudi Marko Juhant, specialni pedagog in strokovnjak za motnje vedenja otrok, ki pravi:  “Ob branju knjige Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj? lahko otrok prepozna, da mala zvezdica ni nič kriva za to, da gre vse narobe. Zato se lahko tudi v njem vzbudi upanje, da ni kriv, da gre družina narazen. Knjiga pride prav, ko se je otrok že soočil z izgubo družine. A odlično ilustrirano sporočilo je uporabno tudi kot uvod v pogovor o tem, da se bosta oče in mati razšla.”

Knjigo lahko naročite TUKAJ! Lahko pa jo poiščete in naročite tudi v spletni založbi Marka Juhanta na www.čmrlj.si, v spletni založbi www.ocean-si.com. Osebno pa jo lahko prevzamete v Knjigarni Sanje na Trubarjevi ulici 29 v Ljubljani, v Knjigarni Zvezdica Zaspanka ob Lutkovnem Gledališču Ljubljana ali v Luškarni na Križevniški ulici 5 v Ljubljani.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor