Pozitivni vidiki digitalnih medijev

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pozitivni vidiki digitalnih medijev

Danes se soočamo z novim izzivom, kot so videoigre, filmi in risanke ter njihov vedno močnejši vpliv na našo kulturo in razvoj otrok. Sploh video igre postajajo vedno bolj popularne, kot centri druženja in teme pogovora med osnovnošolskimi otroci. Istočasno videoigre postajajo prostor, kjer otroci odkrivajo svet in preverjajo meje, kar so predhodne generacije pogosto delale z alkoholom, drogami ali drugimi nevarnimi dejanji. Dobro je, da razumemo, kako lahko uporabimo video igre za pomoč razvoja otroka/najstnika in kako lahko uporabimo risanke in filme za razvoj otroka že od mlajših let.

Risanke in filme lahko uporabimo za učenje že od mlajših let naprej. Določene risanke in filmi lahko služijo kot odlična izhodišča za pogovore o pomembnih tematikah. Kot primer lahko vzamemo risanko “Mulan” in tematiko vloge žensk v družbi nekoč in danes. Po skupnem ogledu risanke se lahko starši pogovorijo z otrokom o tematiki enakosti spolov, sodelovanja in različnosti kultur. Vse te tematike so znotraj risanke in nam odprejo izhodišče za pogovore na bolj sproščen način. Istočasno se bodo starši lahko pogovarjali z otrokom in z njim/njo preživljali čas, kar otrok najbolj potrebuje.

Dinamika pri videoigrah je malo drugačna. Igre so dolgoročna aktivnost, kar pomeni, da igranje lahko traja več dni, tednov ali mesecev, da igro preigramo v celoti. Pogovor le ob koncu celotne igre ni najboljši način za predelavo vsebin, saj bi enostavno preveliko vprašanj ostalo nenaslovljenih, zato lahko sodelujemo z otrokom tekom igre in obravnavamo določene teme takrat, ko se pojavijo.

Kot primer lahko vzamemo igro “Minecraft”, ki je priporočena od 9. leta naprej. Igra je počasnega tipa in je namenjena odprtemu igranju, kar pomeni, da nima točno določenih smernic, zgodbe ali česarkoli. Tako lahko otrok in starš skupaj sedita pred računalnikom ali igralno konzolo in skupaj gradita hišo, delata rudnik ali preprosto odkrivata svet (navedene aktivnosti so vsebine igre). Preprosto lahko skupaj preživljata čas ob igri, kot bi to počeli med igranjem drugih namiznih iger, le da v tem primeru igra ni na mizi, ampak na ekranu.

Obstaja mnogo videoiger, ki nam lahko pomagajo odpreti tematike za pogovor, skupaj preživeti čas ali se enostavno pozabavati s celotno družino. Video igre so lahko zelo dober sopotnik družine 21. stoletja in ne rabijo pomeniti ločnico med otroci in starši.

Obstaja toliko raznovrstnih kategorij iger, da lahko vsaka družina najde prav tiste, ki odgovarjajo vsem njihovim zahtevam. Starši lahko skupaj z otroci raziščejo, katere igre so na voljo in demokratično izberejo “nov družinski hobby”. Še en primer povezovalnih iger so  igre za konzolo “wii”, kjer celotna družina z daljinci igra različne športe, ali pa igra “FIFA”,ki jo lahko igrajo štirje igralci istočasno.

Igra lahko družinske člane loči le takrat, ko se otroku zdi, da starši iger ne razumejo, ali se samim staršem zdi, da druženje ob video igri ni mogoče. V našem digitalnem času se ni mogoče izogniti vsemu virtualnemu ter zakaj bi se?

Raznolikost vsebin, ki so sedaj na voljo v video igrah, lahko družino popeljejo na dogodivščine v antično Grčijo (Assissin’s Creed Odyssey), združijo ob umetniški izkušnji oblikovanja likov, hiš in zunanjih prostorov (Sims 4), ali najmlajšim igralcem omogoči igranje in eksperimentiranje s kockami (Minecraft).

Igre so lahko povezovalni člen, ki bo odraslim približal svet otrok, otrokom pa pokazal, da tudi starši so lahko “kul”, ko te premagajo v virtualni tekmi.

Latest posts by Denis Ališič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Denis Ališič

Ime mi je Denis Ališič. Sem magister zakonskih in družinskih študijev, ki trenutno še opravljam izpopolnjevanje iz družinske terapije. Na moji strokovni poti sem se odločil poglobiti v digitalni svet in pogledati, kako ga lahko izkoristimo za boljšo povezanost družine in lepše odraščanje otrok. Tako opravljam analize raznih video iger, filmov in risank ter pomagam staršem najti pot v tej digitalni poplavi, ki nas zajema v sedanjem času. Kar nekaj časa posvečam igranju iger in gledanju filmov, ker je moje pravilo, da moram imeti osebno izkušnje dejavnosti, ki jo želim analizirati in ponuditi drugim. V ta namen tudi vodim Facebook skupino in Instagram profil Terapija v naravi.

Dodaj odgovor