Finci v šolah kmalu brez šolskih predmetov

Finski izobraževalni sistem velja za enega izmed najboljših na svetu. Na mednarodnih tekmovanjih njihovi učenci vedno spadajo med prvih deset. vendar pa oblasti niso pripravljene počivati na lovorikah in zato so se na Finskem odločili v šolskem sistemu izvesti pravo revolucijo.

Finci v šolah kmalu brez šolskih predmetov

Finski uradniki želijo iz šolskih načrtov odstraniti vse predmete. Tako ne bo več pouka fizike, matematike, literature, zgodovine ali geografije.

Vodja Oddelka za izobraževanje v Helsinkih, Marjo Kyllonen, je pojasnil spremembe:

“Obstajajo šole, ki poučujejo na staromoden način, ki je bil koristen v začetku dvajsetega stoletja – vendar pa današnje potrebe niso enake in zato potrebujemo nekaj, kar ustreza 21. stoletju.”

Namesto posameznih predmetov se bodo učenci učili dogodke in pojave v medpredmetni obliki. Tako bomo, na primer, drugo svetovno vojno proučevali z vidika zgodovine, geografije in matematike. S poukom “Delo v kavarni” bodo učenci pridobili znanje o angleškem jeziku in ekonomiji ter komunikacijske veščine.

Sistem bodo naprej uvedli pri višjih letnikih. Začeli bodo pri starosti 16 let. Osnovna ideja je, da bi se morali učenci ob upoštevanju svojih ambicij za prihodnost in svojih sposobnosti sami odločiti o tem, katero temo ali pojav se želijo učiti. Tako noben učenec ne bo šel skozi celoten pouk fizike ali kemije, ko bi ves čas samo razmišljal o tem, zakaj mora on vse to znati.

Tradicionalna oblika komunikacije med učiteljem in učencem se bo tudi spremenila. Učenci ne bodo več sedeli v šolskih klopeh in zaskrbljeno čakali, da jih učitelj pozove, naj odgovorijo na vprašanje. Namesto tega bo njihovo delo potekalo v manjših skupinah, kjer bodo razpravljali o problemih.

Finski izobraževalni sistem spodbuja skupinsko delo, zato bodo spremembe vplivale tudi na učitelje. Šolska reforma bo zahtevala veliko sodelovanja med učitelji različnih predmetov. Že okoli 70 % učiteljev v Helsinkih je šlo skozi priprave, da bi lahko predajali znanje po novem sistemu in zaradi tega se jim bo tudi plača povišala.

Pričakujejo, da bodo spremembe v šolski sistem v celoti uvedene do leta 2020.

Kaj pa vi mislite o vseh teh idejah? Je pot, ki so jo ubrali na Finskem, res prava? Je mogoče kaj podobnega pričakovati tudi pri nas?

Povzeto po Independent.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor