Vzrok za sindrom nenadne smrti dojenčka (SNSD) menda znan

SNSD, sindrom nenadne smrti dojenčka ali smrt v zibelki je verjetno eden največjih strahov vsakega starša. Simptomov, ki bi opozorili na to nevarnost ni, saj do smrti dojenčka pride v spanju, ko ta enostavno preneha dihati.

Že desetletja strokovnjaki želijo priti do zaključka, zakaj pride do SNSD-ja, zaradi katerega starši ponoči pogosto preverjajo otrokovo dihanje, da bi se prepričali, da je vse v redu.

vzrok-za-sindrom-nenadne-smrti-dojencka-snsd-menda-znan

Doktor Daniel Rubens iz pediatrične bolnišnice v Seattlu smatra, da je zelo blizu odkritju pravega vzroka za sindrom nenadne smrti dojenčka in poskuša najti način, kako to preprečiti. D. Rubens namreč SNDS raziskuje zadnjih enajst let in ima teorijo, da imajo otroci, ki umrejo zaradi SNDS, disfunkcijo v notranjem ušesu. Rezultat tega je, da dojenčki nimajo tipičnega refleksa, ko se pojavijo problemi z dihanjem, tako ne spremenijo položaja, da bi dobili več zraku, ampak enostavno prenehajo dihati.

Raziskava, izvedena na Rhode Islandu je dokazala, da je pri 31 dojenčkih, ki so umrli zaradi SNSD, bilo odkrito, da so obstajale težave v desnem ušesu in da je dojenčkov sluh bil slabši.

Po letih raziskav je skoraj prepričan, da težave s sluhom zelo povečajo možnost za SNSD. Ravno zato želi razviti poseben test, s katerim bi lahko ugotovili motnje sluha znotraj prvih 48 ur od dojenčkovega rojstva. Dojenčke, ki imajo določene težave s sluhom, bi podrobneje spremljali in nadzirali in tako zmanjšali nevarnost za SNSD.

Če se ta teorija izkaže kot pravilna, bi to bilo resnično zelo pomembno odkritje, ki bi omogočilo družinam, da se izognejo tako ogromni izgubi. Doktor Rubens trenutno zbira sredstva za nadaljnje raziskave in sporoča staršem, da ne bo odnehal, dokler ne najde načina za preprečevanje sindroma nenadne smrti dojenčka.

Dokler ne odkrijejo načina, kako preprečiti SNSD, se potrudite, da med spanjem od dojenčka odmaknete vse, kar bi mu lahko oteževalo dihanje.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor