Velika noč 2020 – največji krščanski praznik

Se še spomnite tistega malega Jezuščka v jaslicah pod novoletno jelko, obkroženega z ovčicami, pastirji in drugimi figuricami? Natanko ta isti Jezušček je kriv na Veliko noč. Na ta dan je namreč vstal od mrtvih, potem ko so ga nekaj dni prej postavili trpeti na križ. No, potem je Jezus Kristus v mukah umrl, vstal od mrtvih in odšel v nebesa in s seboj odnesel bremena naših grehov, da nam ne bi bilo treba trpeti.

Velika noč 2020 - največji krščanski praznik

Kako vse to trpljenje razložiti otrokom? Zakaj se odrasli veselijo, da je Jezus Kristus trpel? Kam so šle ovčice, jih je volk pojedel? Isti volk kot Rdečo kapico? So tudi njega razparali in postavili na križ? Je tudi volk vstal in šel stran in bo zdaj spet prišel? Uf, koliko vprašanj in dilem …

Kaj je Velika noč?

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Takrat kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. To je praznik veselja in upanja, saj je Jezus s svojim vstajenjem premagal duhovno in telesno smrt in prinesel upanje za vstajenje po smrti.

Kdaj je Velika noč

Velika noč je premakljiv praznik, ki pade na nedeljo po prvi polni spomladanski luni. Tako lahko Velika noč pade na kateri koli datum med 22. marcem in 25. aprilom.

V letu 2020 je Velika noč v nedeljo,  12. aprila.

Poglejmo še ostale Velike dneve

Veliki četrtek

Veliki četrtek je bil dan, ko je Jezus Kristus s svojimi učenci zadnjič jedel večerjo, mi pa bomo barvali velikonočna jajčka. To lahko počnemo skupaj z našimi malčki. Kako pirhe pobarvati na naraven način, poglejte v prispevku Velikonočna jajca, barvanje prihov in igre z njimi.

Veliki petek

Veliki petek je dan, ko velja strogi post. Tako kot na pepelnično sredo, ko se je post pričel. Mi pa lahko z otroki obiščemo enega od številnih križevih potov po Sloveniji in z otroki obnovimo zgodbo o Jezusovem trpljenju.

Velika sobota

Velika sobota je dan kuhanja in pripravljanja jedi, ki se jih bo blagoslovilo. Pri velikonočnem žegnu ne smejo manjkati:

  • šunka ali druga mesnina (Jezusovo telo),
  • hren (žeblji, s katerimi so Jezusa pribili na križ),
  • pirhi (Jezusova kri, zato naj bodo rdeči, simbolizirajo pa tudi ponovno življenje, tako kot zajčki, ki »valijo« pirhe)
  • in potica (ki spominja na Jezusovo krono).

Velika nedelja

Velika nedelja je največji dan, dan ko je Jezus vstal od mrtvih in se izmuznil v nebesa. Je dan, ko se oblečemo v nova oblačila (ali vsaj obujemo nove nogavice) in se ob dobrem obedu poveselimo tega dne.

Velikonočni ponedeljek

Velikonočni ponedeljek je dela prost dan, je dan, ko novico o vstalem Jezusu delimo s prijatelji in se z njimi veselimo in je dan, ko pirhi, ki jih v nedeljo nismo pojedli, končno pridejo na svoj račun. Kako se lahko s pirhi igramo, poglejte v prispevku Velikonočna jajca, barvanje prihov in igre z njimi.

Naj vam bodo Velikonočni prazniki lepi in veseli.

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor