Zakaj je dobro, da otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom

Veliko pozitivnih razlogov lahko najdemo, ko se sprašujemo, ali naj otroci doma odraščajo s hišnim ljubljenčkom ali ne. Poleg tega, da domači ljubljenčki učijo otroke mnogih življenjskih spretnosti, so tudi čudoviti prijatelji. Pa poglejmo deset razlogov, zakaj je dobro , da naši otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom.

Zakaj je dobro, da otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom

Odgovornost

Otroci, ki imajo hišnega ljubljenčka, se zelo zgodaj začnejo učiti o odgovornosti in skrbi za druge. Za hišne ljubljenčke je potrebno ves čas skrbeti in jih negovati, odvisni so od ljudi, ki jih hranijo, jih vozijo na lulanje in kakanje in se z njimi igrajo. Otroci, ki se zgodaj srečujejo s skrbjo za hišnega ljubljenčka, se pogosto naučijo empatije in sočutja. S tem, ko se učijo skrbeti za druge, se učijo skrbeti tudi zase. Pomembno je, da se otroka postopoma vključuje v skrb za hišnega ljubljenčka. Ko so otroci še majhni, lahko najprej skrbijo za to, da se ljubljenčku zamenja voda, sorazmerno z leti pa se mu nalaga več odgovornosti.

Samozavest

Skupaj z odgovornostjo ob skrbi za hišnega ljubljenčka, otrok gradi tudi na samozavesti. Če otroci uspešno opravljajo obveznosti do svojih ljubljenčkov, se bodo še bolje počutili, imeli bodo občutek, da so uspešni, ponosni bodo nase in na ta način bodo gradili lastno mnenje o sebi.

Manj alergij in manj astme

Številne raziskave so pokazale, da so otroci, ki odraščajo skupaj s hišnimi ljubljenčki, manj nagnjeni k razvoju alergij in astme. Če ima otrok, mlajši od enega leta, priložnost, da živi s hišnim ljubljenčkom, bo razvil močnejšo imunost. Izkazalo se je, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, 50% manjšo možnost za razvoj resnih alergij kasneje v življenju.

Zakaj je dobro, da otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom

Aktivnost in igra

Hišni ljubljenčki, še posebej velja to za pse, zahtevajo sprehode, tekanja in igro. Aktivnosti, v katerih otrok s psom sodeluje, so v glavnem fizične. To omogoča otroku, da je ves čas v gibanju, saj so starši v povprečju več na zraku, kot tisti brez hišnega ljubljenčka. Sonce in svež zrak sta dobra za vse. Otrok spremlja in se nauči, da žival potrebuje veliko gibanja na svežemu zraku, to dejstvo se prenese tudi na otroka in njegov življenjski koncept kasneje.

Za umirjenost

Hišni ljubljenčki ponavadi prinesejo mir in spokoj v hišo. Nekateri otroci so bolj sproščeni poleg hišnega ljubljenčka kot poleg človeka. Ko otrokom postane dolgčas ali so jezni in vznemirjeni, se kot odrasli tudi oni obrnejo na hišne ljubljenčke. Žival kot da bi imela čarobno palico, v trenutku prinese mir s svojo brezpogojno ljubeznijo.

Proti stresu

Poleg umirjenosti otroka zraven hišnega ljubljenčka, imajo še posebej psi sposobnost zmanjšati stres. Druženje s psom ima lahko izrazit terapevtski učinek na celotno družino. Že samo božanje psa lahko da človeku občutek varnosti in ugodje dotika z drugim bitjem. Hišni ljubljenčki so odlični poslušalci, ne odgovarjajo in ne kregajo se s tabo.

Čeprav mačke nimajo toliko empatije kot psi, lahko brez dvoma zmanjšajo stres. Še posebno takrat, ko se usedejo v tvoje naročje in začnejo presti. Njihova mehka dlaka in predenje vsekakor pomirjajta, čeprav niso tako poslušne in zvest kot psi.

Zakaj je dobro, da otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom

Učenje branja

Otroci bodo raje brali svojemu hišnemu ljubljenčku kot odraslemu človeku. Ljubljenčki ne obsojajo, ne popravljajo in ne zahtevajo, da se nekaj prebere ponovno. Več kot otrok bere naglas, bolj spreten postaja pri tem, uči se poslušati in tekoče brati. Sproščenost otroku omogoča, da se uči tudi razumeti prebrano.

Učenje o posledicah

Če otrok za svojega ljubljenčka ne skrbi dovolj oz. tako, kot bi moral, bodo posledice kmalu vidne in otrok bo hitro videl posledice slabe skrbi za žival. Npr. če psa ne odpelje na sprehod, se bo polulal doma, če se mačko ignorira, bo našla način, s katerim se  bo maščevala, če se ribic ne nahrani, bodo poginile, če se papagajeva kletka ne očisti, bo zelo smrdela …

Učenje pripadnosti

Otrok ob odraščanju s hišnim ljubljenčkom razvija pripadnost. Živali niso igračke, ki se jih odloži na polico in tam pusti, ko nam presedejo. Hišna žival je obveznost, ki zahteva pripadnost sleherni dan, od katerega ni mogoče oz. se ne sme odstopiti.

Disciplina

Otroci se od domače živali uči discipline. Če imajo psa, ga bodo trenirali, učili obnašanja in poslušanja, to pa bo, dokazano, vplivalo tudi na poslušnost otroka.

Zakaj je dobro, da otroci odraščajo s hišnim ljubljenčkom

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor