Ali poslušate svojega otroka?

Nihče se ne želi pogovarjati z osebo, ki ne posluša. Ta stavek drži tako za odrasle kot za otroke. Če želite, da vas vaš otrok posluša, ko govorite, morate biti tudi vi dober poslušalec. Otroci, ki vedo, da jih njihovi starši poslušajo in jih pri tem ne obsojajo, bodo odrasli s spoznanjem, da jih starši spoštujejo. In tudi tu je kot pri mnogih drugih teorijah (in praksah) dokazana analogija: ko spoštujete svojega otroka, bo tudi on spoštoval vas.

Ali poslušate svojega otroka?

Kako bolje poslušati svojega otroka

Bodite na njegovem nivoju

To pomeni, da boste kdaj pa kdaj morali poklekniti ali počepniti, da se bosta lahko z otrokom gledala iz oči v oči. Očesni kontakt je zelo pomemben pri pogovoru.

Pomagajte mu, da se bo lažje izrazil

Običajno imajo majhni otroci težave z izražanjem in opisovanjem njihovih čustev, kar lahko pripelje do frustracij. Ko se to zgodi, pomagajte otroku zaključiti stavek ali jim pomagajte, da se izrazijo:”Videti si vznemirjeno. Mi želiš povedati, kaj te je vznemirilo?”

Ponavljajte njegove besede

Tako boste otroku pokazali, da ste ga slišali. To vam bo tudi dalo dovolj časa, da razmislite o odgovoru. Najboljša možna beseda, izrečena v pogovoru z otrokom, je ”razumem”.

Ne prekinjajte

Dovolite otroku, da pove, kar želi, brez da ga prekinjate. Prav tako ne dovolite, da on prekinja vas, medtem ko govorite vi. Ne jezite se, če se to zgodi, enostavno recite:”Sedaj sem jaz na vrsti, da govorim. Prosim, dovoli, da dokončam.” Včasih nam je lahko pri tem v veliko pomoč kakšen predmet, npr. plišasti medvedek, ki si ga boste izmenjevali, govoril pa bo tisti, ki ima medvedka.

Govorite umirjeno

Govorite s tihim, umirjenim glasom. To bo vašemu otroku dalo vedeti, da ste resni in da niste vznemirjeni.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Mamana

Preberite tudi: Enostaven način, kako naučiti otroka, da ne prekinja odraslih.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor