Inteligentna vzgoja: posledice, ki učijo

Obstaja nov zaskrbljujoč način starševstva za “ustvarjalne posledice”, ki ponavadi na nek način vključuje sramotenje otroka v javnosti. Pa je sramotenje otrok resnično pravi način? Je učinkovit?

Inteligentna vzgoja: posledice, ki učijo
Foto: Ibai

Brené Brown, doktor filozofije in socialna delavka, je zadnjih dvanajst let raziskovala sram, krivdo in ranljivost. “Sram, krivda, nespoštovanje, izdajstvo in prikrajšanje naklonjenosti poškodujejo korenine, iz katerih raste ljubezen,” pravi in nadaljuje “sram razjeda vsak naš del, ki verjame, da smo sposobni za spremembo.”

Te “ustvarjalne posledice” morda delujejo, ampak za kakšno ceno. Posledice bi morale samo učiti otroka, ne pa ga sramotiti.

Napotki za posledice, ki učijo

Pazi na namen

Namen je pomemben, saj vpliva na jezik in ton, ki ju uporabljaš, ko nalagaš posledice. Če je namen kaznovanje, se bo to odražalo na otroku. Če je namen učenje, boš pri nalaganju posledic milejši in bolj sočuten. Sočutje pomirja možgane, odstrani grožnjo in omogoči otroku, da prevzame odgovornost za svoje obnašanje.

Naj bodo posledice naravne, ko je to primerno

Pogosto otroka poskušamo rešiti pred naravnimi posledicami njihovih dejanj ali pa mu celo naložimo zraven še dodatno kazen. Recimo, da otrok pozabi igračko na cesti in jo avto povozi ter uniči. Reševanje bi pomenilo, da otroku takoj kupimo novo igračko. Dodatna kazen pa bi bila, če bi otrok zaradi tega dobil prepoved izhoda. Naravna posledica je enostavno to, da je igračka uničena. To je zelo dobro učenje.

Naložene posledice bi morale povezana z dejanjem

Če vaš otrok udari svojega brata, ga odvzem video igric za določen čas ne nauči, kaj naj naredi, ko je jezen ali ko udari brata. Povezana (oz. logična) posledica bi bila, da ga napeljete na razmišljanje, kako popraviti odnos z bratom (mu napiše sporočilo, nariše risbico ipd.) in se z njim pogovorite, kako nadzirati frustracijo ali jezo, tako da zna sam obvladati jezo (globoko dihanje, odmik, ploskanje).

Poiščite rešitev

Reševanje težav je odličen način, kako otroka naučiti, da postane zaupanja vreden in odgovoren. Bolj kot so vključeni v proces, več se naučijo. Naučite otroka, kako popraviti krivico in  razkol v odnosih. To so pomembne življenjske sposobnosti.

Začnite znova in se ponovno povežite

Poskrbite, da bo otrokovo samospoštovanje obnovljeno in da dojame, da so napake priložnost za učenje in da slaba odločitev ne pomeni, da je slab otrok. Povežite se skozi empatijo in ljubezen ter nadaljujte v dobri volji in pustite napako za vami.

Rebecca Eanes

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor