Notranji starš – negujoča, odsotna, vsiljiva, kritična in zlorabljajoča mama

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Notranji starš - negujoča, odsotna, vsiljiva, kritična in zlorabljajoča mama

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Tudi Notranji starš se aktivira oziroma oglaša na podlagi tega ali čutim varnost ali ne. Kadar čutim varnost, takrat aktiviram Negujočega starša oziroma Negujočo mamo.

Negujoča mama

Mamin obraz je nežen, varen, sprejemajoč, ljubeč. Poza mehka, vabljiva, vredna zaupanja, tolažeča. Glas nežen, mehak. Mama je stabilna in umirjena. Primer: »Spančkaj, spančkaj dete moje …«, »Tukaj, sem …«, »Varno je …« Negujoča mama je tista, ki ljubeče posluša otroka in njegov jok. Negujoča mama je tista, ki objame, kadar je otroka strah. Negujoča mama pa je tudi tista, ki bi jo morale aktivirati, kadar potrebujemo biti ljubeče do same sebe.

Odsotna mama

Odsotna (ang. avoidant), nedostopna, hladna mama je tista, ki jo fizično ni z otrokom. Rada pa bi opozorila tudi na mamo, ki fizično je prisotna, ampak je čustveno odsotna, nedostopna ali hladna. To je torej neprisotna mama, ki jo otrok ne more doseči. To je mama, ki je zaradi svojih čustvenih ran za debelimi nevidnimi zidovi, ki ne dopuščajo bližine.

Vsiljiva mama

To je vsiljiva mama, ki je lahko tudi nedosledna (ang. ambivalent) in je mama, ki jo je strah. Strah, da jo bo otrok zapustil, strah, da ne bo dovolj dobra, strah če mu bo lahko vse dala, strah jo je izgube stika, … Za otroka pa je to mama, ki duši. Preveč jo je. In ker je mame preveč, ni prostora za otroka. Še preden otrok kihne, ona že priteče z robčkom. Še preden otrok pade, ga že na vse načine zaščiti. Vsiljiva mama je mama, ki je preveč zaščitniška, ker jo je strah izgube. Otrok ne more razvijati sebe in svojih potencialov, ker mama zanj vedno ve, kaj on potrebuje. Vendar mama tukaj izhaja iz sebe, ne iz otroka. Izhaja iz svojih strahov, ne iz otrokovih potreb. Zato je za otroka ne-varna.

Kritična mama (ang. critical)

To je tisti del nas, ki otroka kritizira, ga kaznuje, pošilja v kot, ga izolira, itd. Velikokrat mislimo, da je ta del nujen za vzgojo in da je izredno pomemben za to, da otroku postavimo mejo. Kar želim jasno povedati je, da otrok potrebuje meje, ampak te morajo biti postavljene iz naše Odrasle mame dela, ne iz Kritične mame. Kritična mama je v sebi ranjena mama. Svoj nemir in svojo bolečino projicira na ven. Ker je otrok tisti, ki budi ta naša neprijetna občutja, je otrok žal tisti, ki je tarča naših lastnih ran. Kritična mama želi spremeniti svojega otroka, to pa dela na način, ki je za otroka škodljiv. Kritika in kazen pri otroku zbujata strah, sram in krivdo. Otrok se ob takšni mami ne počuti varno, zato se brani. Lahko tako, da se bori (upira), beži ali se podreja. Če želiš, da se bo otrok lahko učil in ti sledil, aktiviraj Odraslo, ne Kritično mamo.

Zlorabljajoča mama (ang. disorganised)

Kadar mama otroka zlorablja (fizično, čustveno, telesno, spolno) je otrok žrtev Zlorabljajoče mame. Želim si, da je med nami čim manj takšnih mam. Bi pa rada opozorila na to, da so lahko tudi mame, ki se sicer trudijo ustrezno vzgajati svojega otroka, kdaj tudi v tem delu. Če vidiš, da na kakršen koli način zlorabljaš otroka, si poišči ustrezno pomoč!

Kako torej otroku pomagati, da bo imel ljubeč notranji dialog? Mama se lahko odziva iz vseh teh vlog. Model ljubeča mama vam bo (upam) marsikaj razjasnil in pomagal pri vzgoji otroka. Če želimo graditi ljubeče odnose z otrokom in graditi varen stik, potem je dobro, da smo čim večkrat v treh svojih delih. In sicer v negujoči mami, odrasli mami in igrivi mami. Pomembno je, da znamo v vsakodnevnih izzivih spontano preklapljati iz enega v drug del. Da znamo ob bolj težkih situacijah, ko otrok trmari ali se meče po tleh, postaviti mejo iz Odrasle mame, če je to potrebno, biti tam za otroka kot Negujoča mama in da znamo aktivirati tudi Igrivo mamo, ko vidimo, da se z njim zapletamo v boj za premoč ali ko enostavno želimo biti v stiku z njim.

Če boš uporabljala pri vzgoji in vsakodnevnem življenju te svoje tri dele, bo otrok lažje sodeloval, gradila bosta varen odnos, poln zaupanja in spoštovanja, otrok bo zgradil samoregulacijske mehanizme, ne bo gradil obrambnih mehanizmov, ampak bo ohranil otroško živost in ustvarjalnost, hkrati bo znal razmisliti, premisliti in se situaciji primerno odzvati in nenazadnje se bo znal tudi sam sebe potolažiti. Znal se bo podpreti, dvigniti, če bo padel, poiskati pomoč pri drugih ter jo tudi sprejeti. Zakaj? Ker mu bo to poznano.

Delo na sebi pravzaprav pomeni jačanje Negujoče mame, grajenje Odrasle mame in bujenje Igrive mame. To pa bomo lahko storile le, če bomo utišale vse ne-varne notranje Starše, umirile in zacelile vse ne-varne Otroke v nas in zgradile Odraslo mamo.
Naj vam namignem še nekaj. Negujoča mama, Odrasla mama in Igriva mama sestavljajo tudi LOGO LJUBEČE MAME.

Za zaključek samo še to. Bodite nežne do sebe, kadar pri sebi uzrete katerega od delov, ki ni najbolj optimalen za otroka. Ne kritizirajte se in ne bičajte se, kadar vam ne uspe. Vedno znova je priložnost, da naredimo drugače in navsezadnje tudi popravimo, se opravičimo, kadar zamočimo.

Na tej povezavi pa sem zate pripravila tudi kviz KAKO LJUBEČA MAMA SEM? Vabim te, da ga rešiš. Klikni in ugotovi: Kviz – ljubeča mama

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor