Petdnevni izziv za starše – drugi in tretji dan

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Denisa Lavrenčič, akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju

Če ste zamudili začetek izziva, torej prvi dan, ga lahko najdete tukaj: Petdnevni izziv za starše – prvi dan.

Drugi dan – tekmovalnost

Danes nas čaka tema TEKMOVALNOST. Vse igre in prispevki na ta dan bodo tekmovalne narave. Želimo Vam lep dan in seveda močno voljo.

Dojenčki – Ku ku

Igrata ati in mamica skupaj z dojenčkom. Oba starša imata blazino in se skrivata za njo. Obrazna mimika naj se spreminja. Kdor je pri tem bolj zanimiv in dobi otrokovo pozornost, zmaga. Igrajta se posamično. Naj se skriva samo en starš za blazino, drugi pa naj se uleže poleg dojenčka. Potem se zopet zamenjajta.

Malčki – Spirala

Potrebujemo lepilni trak, škarje. Skupaj s otrokom izdelamo na tleh spiralo. Po spirali bomo hodili, lovili ravnotežje. Kdor pride do konca, ne da bi padel, zmaga. Lahko pa tudi na glas štejete korake in tekmujete, kdo bo prišel prvi v spiralo in nazaj iz nje.

Predšolski otroci – Človek ne jezi se ali Črni Peter

Namig:
Na mestu, kjer boste igrali, si pripravite prijeten kotiček, v katerem boste bili nekaj časa. Pripravite si kakšen dober sok, kokice, kakršne koli prigrizke. Sprostite se in uživajte.

Šolski otroci – igra Potapljanje ladjic verjetno vsi poznamo (slika)

Namig:
Na mestu, kjer boste igrali, si prav pripravite prijeten kotiček, v katerem boste bili nekaj časa. Pripravite si kakšen dober sok, kokice, kakršne koli prigrizke. Sprostite se in uživajte.

Tretji dan – čustva

Dojenčki – ogledalo

Z dojenčkom se usedite ali uležite. Uporabljajte večje ogledalo. V ogledalu spreminjajte obrazno mimiko. Dajte dojenčku čas, da dojame, preden vas začne oponašati.

Namig:
Vzemite kakršnokoli stvar v roke in ponudite ji skozi ogledala dojenčku. Nekaj časa se igrajte in mu dajte vedeti, da je to samo odsev, da stvar še vedno držite v rokah.

Malčki – Pisan svet glasbe

Potrebujemo: Papir, škarje, tempera ali vodne barvice, voščenke, barvice.

Ene liste pobarvate in na druge narišete različne obraze, ki izražajo čustva. Predvajajte glasbo in kažite skupaj z otrokom vaše počutje skozi barvo ali narisan obraz.

Namig:
Plesnega izražanja ne smemo preprečiti. Če se torej otrok želi izražati s plesom, si dajte duška z njim.

Predšolski otroci in šolski otroci – izdelava okvirja

Z otrokom se usedite k računalniku ali telefonu, kjer imate vaše skupne slike. Naj otrok izbere toliko slik, koliko jih boste potrebovali za vaš posebni družinski okvir.

Namig:
Pri izbiranju slik se boste morda želeli pogovarjati o trenutkih, ko so slike nastale. Pogovarjajte se o tem, na kateri trenutek se vežejo in kako ste se takrat počutili.

Klobuk ali steklenica

V klobuk ali kakšen lonec naj vsak da svojih 5-10 papirčkov, na katerih je napisano, kaj nas muči, razveseli ali osreči. Potem po vrsti vlecite papirčke enega za drugim in berite na glas. Pogovarjajte se o tem. Steklenica resnice je igra, ki jo vsi poznamo. Igrajte se jo skupaj z otroki.

Namig:
Ne pristopajte k igri strogo, s polno pravili, ampak se poskusite preobraziti v razumevajočega prijatelja.

Latest posts by Denisa Lavrenčič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.

Dodaj odgovor