Namesto da … Raje …

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Namesto da ... raje ...

Namesto da … Raje …

Se spomniš vseh tistih trenutkov, ko v sebi res točno veš, kaj bi bilo bolje narediti in potem se pojavi tam notri v tvojem svetu ena saboterka, ki te kar nekako v tvoji notranjosti sili in nagovarja v nekaj, kar je dejansko lažje, ni pa najbolj modro vedno.

Se spomniš, ko si mogoče malo na trnih v odnosu s partnerjem, pa namesto da bi šla do njega in se odprla, da se pogovorita, ti ta saboterka reče, da ni vredno, da bo isto ko prej in greš zvečer raje delat ali pa pri otroku bereš dlje pravljico.

Ali pa ko ti je vsega dovolj in v sebi čutiš, kako rastejo napetosti, da bo zavrelo in boš spet kričala, pa namesto da se malo umakneš in res predihaš, ker si o tem tolikokrat slišala, da je prav narediti, se raje predaš in ti dvigne pokrov. Ja, včasih je lažje tako in je težje iti stran in predihat.

Mogoče pa to, ko si zadaš toliko in bi rada imela še popravljeno, da se boš končno super počutila in namesto, da bi si vezla malo časa zase, si raje nabašeš polno obveznosti, ko 2 uri otrok ni, samo da bi vse uredila.

Vsaka med nami ima polno takšnih in drugačnih NAMESTO, DA …RAJE … A todi to ima svoje neprijetne obresti. S tem se vse bolj zatekaš v svoj notranji vzorec nezadovoljstva in ne poskrbiš zase, ker je skoraj vse drugo pomembno bolj kot ti.

Cvetka vsega pa je tvoja želja, da bi imela vse urejeno in pospravljeno, pa sploh ne utegneš in bolj ko se trudiš, bolj prazna si in več nezadovoljstva je v tebi.

Potem pa imaš še to misel, da bi tako rada čas zase, ki ga res nikoli ni, ker je vsega preveč. Ko pa se ta trenutek najde, se mogoče niti ne moreš sprositi ali je tudi tega časa takoj premalo. In ko ga je konec v tebi že tli misel, zakaj tako hitro in kako bi rada več.

Če pa ti uspel  najti ta čas in se imeti, prideš domov, najdeš po možnosti nered in se ti takoj zdi, da tega časa že ni bilo več.

Se ti zdi kaj znano? Si vedela, da pod vsem tem globoko spodaj vedno tli nezadovoljstvo in potem deluješ sitna, tečna, težiš, kričiš, pa še bolj si utrujena, zmanjkuje ti časa, spet moraš vse sama in na drugi strani te lovijo pričakovanja, kaj bi rada ali pa tvoje lastne zahteve same so sebe, kako naj bi bilo.

Nezadovoljstvo ti pokaže, kje so tvoje točke osebne rasti, ker v vzgoji vedno najprej vzgajamo sebe – svoj notranji svet

Veš, zadovoljna ženska/mama je mirna, stabilna, potrpežljiva, ceni sebe, ve, koliko je vredna in se hitro prilagaja spremembah ali najde rešitve, je kreativna in se rada smeje. Vso to njeno zadovoljstvo izvira iz njenega notranjega globokega mirnega stebra.

Zato je tako zelo pomembno ZADOVOLJSTVO v sebi, ki je del miru, hvaležnosti, vere vse in je temelj tvojega zdravja.

In vse to lahko dosežeš – razviješ – neguješ tudi ti.

S tem še bolj otroku pomagaš pri veri vase in samozavesti, ker oddajaš ljubezen. Da otrok razvije to, potrebuje starše, ki imajo močan notranji steber. Ta tvoj notranji steber polni tvojo notranjo šalčko in ko je prazna, potem si izčrpana, utrujena, sitna in res ti gre vse na živce. Če pa je ta šalčka polna, potem gre vse lažje.

 

Pripravila sem ti seznam 20tih NAMESTO DA … RAJE .., ki ti bodo v pomoč, da narediš 20 dni drugačnih.

 1. Namesto da se danes pritožuješ, se RAJE več smej.
 2. Namesto da bi se obsojala, da nisi dovolj dobra, vredna, RAJE takoj naštej 10 reči, ki si jih dosegla, da vidiš, koliko si vredna.
 3. Namesto da se spet daš na zadnje mesto, RAJE v miru in ljubeče povej, kaj želiš.
 4. Namesto da se spet ujameš v ogovarjanje drugih, RAJE sprejmi in razumi ljudi.
 5. Namesto da se primerjaš z drugimi, RAJE na ulici nekoga lepo pozdravi in deluj drugače.
 6. Namesto da desetkrat poveš nekaj otroku, RAJE najdi način in iskrenost v sebi in mu povej enkrat.
 7. Namesto da misliš, da je vse samo na sebi, RAJE povej, kje potrebuješ pomoč.
 8. Namesto da čakaš, da bo enkrat bolje, RAJE dvigni ta zadnjo, obuj teniske in pojdi teč.
 9. Namesto da čakaš, da boš imela čas zase, ko mine vrtec; korona, šola, plenice, zima, ta teden…, RAJE sedaj poglej, kaj vse je lepega okoli tebe.
 10. Namesto da stran rineš partnerja, češ, da imaš veliko dela in moraš urediti otroke, RAJE bodi hvaležna, da imaš dom.
 11. Namesto da se nenehno ukvarjaš s tem, kako nimaš časa, RAJE naredi načrt in se ga vztrajno drži.
 12. Namesto da te je nenehno strah, kaj bo z otroci, RAJE sprejmi, da so sposobni in da zmorejo ter imajo tudi oni svojo življenjsko pot.
 13. Namesto da imaš toliko telefon v roki, RAJE najdi dan v tednu, ko si cel dan brez njega in to povej otrokom..
 14. Namesto da začneš težiti otroku zaradi nepospravljenih nogavic, RAJE naredi iz tega dober hec.
 15. Namesto da si skoz govoriš, da otroci ne poslušajo, RAJE en dan nič ne govori in piši na listke, kaj želiš komu kaj povedati.
 16. Namesto da nenehno hitiš, da boš vse uredila, se RAJE ustavi nekje na dobrem sladoledu ali ob kakšen potoku in se bosa sprehodi po vodi.
 17. Namesto da ti je tečno govoriti iste reči, ker misliš, da bi otrok to sedaj res lahko že vedel, se RAJE posnemi in potem poslušaj, da boš videla ali bi sama sebe rada poslušala.
 18. Namesto da misliš, da bo otroku pustila čustvene trume, RAJE poglej, kaj za v vsaki situaciji lahko naučiš za življenje. Vsak starš pa naredi svojo doto, tako je.
 19. Namesto da bi se še kar naprej lovila v perfekcionizem, dej RAJE noge v »luft« in naredi nekaj »odkačenega«.
 20. Namesto da spet poješ tisto čokolado, da se boš potem počutila krivo še naslednje 3 dni, si RAJE dej na slušalke 5 dobrih komadov in zapleši.

 

Bodi zadovoljna sedaj, okoli tebe je življenje. Poglej, kaj vse imaš in ne česa nimaš. Izberi eno stvar, ki bi jo pri sebi rada spremenila in vztrajaj do konca, tudi če to pomeni najti milijon načinov, da se spremeniš. S tem si se notranje obogatila za milijon priložnosti.

Imej se rada,

Aleksandra

Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor