Radenska želi pomagati novopečenim staršem trojčkov

Radenska želi pomagati novopečenim staršem trojčkov

(RADENCI, LJUBLJANA / 13. 6. 2018) Predstavljajte si trenutek, ko izveste, da boste postali starši … na ultrazvoku pa se pokažejo tri srca. Ta novica vsako leto preseneti 2 do 5 slovenskih parov. Ko šok zamenja pričakovanje, se začnejo porajati vprašanja. Trojno veselje namreč prinaša trojne skrbi, ki so tudi finančne, zato so se v Radenski odločili, da priskočijo na pomoč vsem staršem, ki v letu 2018 pričakujejo trojčke in jim podarjajo voziček za male nadobudneže.

Po podatkih statističnega urada se je v letu 2016 v Sloveniji rodilo 20.345 otrok. 387-krat so se rodili dvojčki, dvakrat trojčki. »Verjetnost za naravno zanositev s trojčki znaša približno 1:8000, v povprečju pa imamo pri nas okrog 3 porode trojčkov letno,« je povedala prof. dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC. »Nosečnosti z dvojčki, s trojčki so vedno tvegane in zapletene nosečnosti. Pa ne samo z medicinskega stališča. Take nosečnice so bolj utrujene, obremenjene – tudi psihično. V času nosečnosti in ob prihodu domov potrebujejo veliko podpore. Najprej podporo partnerja, ki je izjemno pomembna, a ne dovolj. Tu so še bližnji, a mislim, da bi morali več narediti v njihovo podporo tudi kot družba,« pozdravlja akcijo prof. dr. Nataša Tul Mandić.

»Na prvem ultrazvočnem pregledu se je pokazal le en srček, na drugem pregledu pa je sledil pravi šok. Še nekaj dni mi je v glavi odzvanjala številka tri,« je svojo prvo reakcijo opisala Mojca Trampuš, mama 10-letnih trojčkov Nika, Tima in Gala. »Z rojstvom pridejo tudi velike skrbi. Najprej ne veš, če bodo otroci sploh preživeli, zdravniki ti predstavijo najhujše scenarije. Začetki so res težki, spanja prvo leto skoraj nismo poznali. Je pa potem vsako leto lažje,« pravi Mojca Trampuš, ki dodaja, da je pomoč v kakršni koli obliki za starše trojčkov vselej dobrodošla.

»To je eden tistih projektov, za katerega bijejo vsa tri srca Radenske. Nanj smo še toliko bolj ponosni, ker prihaja s strani zaposlenih oziroma je rezultat našega zbiranja kreativnih predlogov, kako delovati še bolj srčno. Veseli smo, da smo ga letos lahko uresničili, najprej na Hrvaškem, zdaj pa še v Sloveniji. Želimo, da postane prva misel vseh, ki pod srcem nosijo tri srca, da se za pomoč lahko obrnejo na Radensko,« poudarja Alenka Dujanović, odgovorna za odnose javnosti v Radenski.

Več o projektu in možnostih prijave za voziček na: www.trojcki.si​.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor