Razvoj dojenčka v sedmem mesecu

Še nedolgo nazaj ste iz porodnišnice domov pripeljali novorojenčka.  In ta novorojenček je sedaj že velik in radoveden sedem mesečni dojenček. Čisto vsak mesec je razvoj vašega dojenčka vidnejši. Vedno več stvari že zmore in tudi sedaj, v sedmem mesecu, vašega dojenčka čaka kar nekaj razvojih sprememb. Pa si poglejmo, katere.

Razvoj dojenčka v sedmem mesecu

Motorične sposobnosti dojenčka v sedmem mesecu

Glej me, kako grem …

Nekateri dojenčki se v tem starostnem obdobju že plazijo, spet drugi so komaj dobro osvojili valjanje iz ene strani na drugo. A ko se dojenček enkrat zmore s hrbta prevaliti na trebušček, pri tem pa so njegove noge in roke razširjene na ven, takrat je dojenček že zelo blizu temu, da se bo pričel plaziti po svojem trebuščku (kot mali komandos 🙂 ). A brez skrbi, nekateri dojenčki tega ne počnejo, ampak se takoj dvignejo in oprejo na roke in kolena ter se pričnejo zibati naprej in nazaj v svojih pripravah na premik z mesta. Če so roke vašega dojenčka močnejše kot njegove noge, se čisto lahko zgodi, da se bo vaš dojenček pričel plaziti ritensko, kar je povsem v redu in vas naj zato nikar nič ne skrbi. Spet drugi dojenčki pa se zdijo povsem zadovoljni, če le sedijo in opazujejo svet okoli sebe. Tudi v tem primeru – brez skrbi, tudi ti dojenčki se bodo slej ali prej opogumili in se pričeli plaziti.

Poskakovanje

Sedaj vaš dojenček najverjetnejše sedi že povsem suvereno (če se to še ni zgodilo, ne skrbite, tudi to pride na vrsto) in uživa, ko prenaša težo na svoje podplate; držite dojenčka pod pazduhami in mu pomagajte poskakovati po vašem kolenu ali tleh. To počnita tako dolgo, kot želi (ali kolikor bodo zdržale vaše roke). Ta vaja bo pomagala vašemu dojenčku pri krepitvi nožnih mišic, ki jih bo potreboval za hojo. Poleg tega pa se bo privadil na povsem novo doživetje in idejo – stati pokonci.

Fina motorika

Vse do sedaj je vaš dojenček uporabljal celotno dlan, da je lahko prijel igračko, vaše lase, TV daljinca, mačko … V sedmem mesecu starosti pa boste začeli opažati, da začenja uporabljati palec in kazalec, temu rečemo tudi ”pincetni prijem”. Vse to so začetki povsem novih sposobnosti, ki jim rečemo tudi fina motorika. Sedaj bo vaš dojenček že bolj natančen pri držanju igrače in pri podajanju le-te iz roke v roko in tudi pri spuščanju igračke na tla, da jo boste vi lahko vedno znova in znova in znova pobrali. Nekateri dojenčki bodo sedaj celo že osvojili ploskanje, zato nikar ne bodite presenečeni, če vam bo vaš dojenček veselo zaploskal, ko boste pobirali pravkar na tla spuščeno igračko.

Drugi razvojni dogodki sedemmesečnega dojenčka

Vedno znova in znova …

Ste že petdesetič zgradili stolp iz kock in napolnili Noetovo barko v vsemi možnimi živalmi, pri tem početju pa vsako žival posebej oponašali, ura pa je komaj 10 dopoldne? Ja, je že res, dojenčki pri tej starosti naravnost obožujejo ponavljanje nekaterih nalog. Naj bo to še tako naporno in ponavljajoče, zdržite! Ponavljanje je odličen način, s pomočjo katerega se bo vaš otrok naučil vseh, zanj vznemirljivih novosti.

Zobje

Bodite pozorni na navidezno nenehno slinjenje, ki bi se v sedmem mesecu že lahko pojavilo pri vašem dojenčku, saj mnogi dojenčki dobijo svoje prve zobe ravno pri tej starosti. Vsekakor pa ni nič nenavadnega, če se bo to zgodilo malce kasneje. Da bi vašemu dojenčku omilili to boleče obdobje rasti zob, mu ponudite ohlajen gumijast obroček za grizenje, namenjen mehčanju občutljivih in razbolelih dojenčkovih dlesni.

Kako pomagati sedemmesečnemu dojenčku pri razvoju

Sedemmesečni dojenček sedaj že ve, da nekaj obstaja, čeprav le-tega ne vidijo. In tako bo sedaj vznemirjen in navdušen ob ponovnem snidenju.

Igrajta se igro, ki bo še bolj utrdila to novo pridobljeno zavedanje, da stvari, ki izginejo, lahko pridejo nazaj. Katera igra je to? Vsem dobro poznana ”ku-kuc”. Poskusite tudi tako, da nekaj dojenčkovih igračk daste v škatlo in škatlo pokrijete s pokrovom. Dojenček bo več kot zaposlen z neprestanim zlaganjem igrač iz škatle in nazaj.

Dojenček se uči tudi tako, da ponavlja za vami. Zato nikar ne bodite presenečeni, če bo najljubša igrača vašega sedemmesečnika postal kar vaš mobilni telefon ali avtomobilski ključi. Nakup igrač v obliki ključev ali telefona bo morda pomagal, a vseeno bo najbrž imel rajši ”original”.

Dojenčku v igro ponudite igrače, ki vsebujejo različne oblike, kar bo dojenčku pomagalo pri razvijanju motoričnih in miselnih sposobnosti. Sedaj je čas, ko dojenčku predstavite enostavne oblike (krog, kvadrat …).

Vašemu sedemmesečnemu dojenčku pojte pesmice in rime. S tem mu boste pomagali pri izboljšanju spomina in sposobnosti poslušanja. Pojte mu enostavne otroške pesmice, ob katerih lahko pokažete tisto, o čemer pesmica pripoveduje.

Naj bo še tako mamljivo, nikar hitite vašemu dojenčku v pomoč tisto sekundo, ko opazite, da naloge, ki jo pravkar opravlja, ne zmore, čeprav si to želi. Vse je v ravnotežju. Nikakor ne želite, da bi bil zafrustriran, ker nečesa ne zmore, prav tako pa si želite, da se nauči vztrajati. Vašemu dojenčku lahko pomagate tako, da mu pomagate voditi njegove roke v pravi položaj, nato pa se umaknite in mu dovolite, da ponovno poskusi.

Igre s sedemmesečnim dojenčkom

Dojenčka posedite na tla. Pred njim zakotalite mehko žogico. Naprej in nazaj. Morda se bo opogumil in se skušal premakniti (v primeru, da za to potrebuje še malo vzpodbude). Vsekakor pa mu bo ta igra v pomoč pri osvojitvi naslednjega razvojnega izziva: vzrok in posledica. Verjemite, skorajda boste lahko slišali njegove misli:”Hmmmm, ko potisnem žogico …. čakaj malo! Premika se!”.

Ali je moj sedemmesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Preberite si še:

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor