10 nasvetov za pomoč pri otroških krčih

Najprej morate vedeti, da krči niso nevarni in da do njih ne prihaja zato, ker bi vi naredili kaj narobe. S časom se bo stanje izboljšalo, do takrat pa si lahko pomagate z uporabo spodnjih nasvetov. In še opomba – če nekaj danes ne deluje, to še ne pomeni, da ne bo delovalo jutri …

10-nasvetov-za-pomoc-pri-otroskih-krcih

1. Dojenček naj podre kupček

Številni pediatri staršem svetujejo, naj dojenčka med hranjenjem večkrat dvignejo, da lahko podre kupček in tako preprečijo nabiranje zraku v njegovem trebuščku. Ko dojenček izloči zrak, lahko nadaljujete s hranjenjem. Nahranite ga, še preden vas otrok z jokom opozori, da je lačen. Saj dolgotrajno jokanje prav tako povzroča nabiranje zraku v želodcu in črevesju.

2. Otroka pestujte in nežno zibajte

Čim dojenček začne jokati, ga dvignite in ga privijte k sebi ter ga pestujte in nežno zibajte. Bitje maminega srca in njena toplina bosta poskrbela, da se bo dojenček pomiril. Če ne uspe, poskusite z vožnjo v vozičku ali avtomobilu – veliko dojenčkov se pomiri, ko se zibljejo v enakomernem ritmu.

3. Tecite v lekarno

V večini lekarn lahko kupite pripravke, ki so namenjeni pomirjanju krčev pri dojenčkih. So popolnoma varni za uporabo, a niso vsi enako učinkoviti. Veliko staršev je potrdilo, da je njihovim dojenčkom najbolj pomagala vodica za pomirjanje krčev, narejena na podlagi zdravilnih zelišč in sode bikarbone. Nekateri pripravki ”razbijajo” molekule laktoze in tako postane mleko lažje prebavljivo. Ne glede na to, kateri pripravek boste izbrali, najprej pozorno preberite navodila in pod nobenim pogojem ne prekoračite priporočene doze.

4. Magična masaža

Masaža trebuščka se je izkazala za učinkovito metodo pomirjanja krčev. Na konice prstov kanite malo otoškega olja, ogrejte roke, nato pa nežno, s krožnimi gibi masirajte dojenčkov trebušček v smeri urinega kazalca (torej iz leve proti desni). Začnite na sredini trebuha, nato pa postopoma povečujte krog. Masirajte tako dolgo, da dojenček neha jokati, vi pa občutite, da trebuh ni več tako napet in trd.

Masažo morate začeti izvajati preden dojenček začne jokati, a ne neposredno po hranjenju.

5. Blagodejna zelišča

Veliko mamic trdi, da imajo njihovi otroci veliko manj težav s krči, odkar so začele piti kamilični čaj 1-2 uri pred dojenjem. Ker kamilica vsebuje eterična olja, ki delujejo pomirjevalno, je ta trditev smiselna.  Če kamilični čaj ne bo pomagal vašemu dojenčku, bo zagotovo pomagal vam, da se pomirite. Če otroka hranite po steklenički, poskusite in pred hranjenjem dodajte nekaj kapljic razredčenega kamiličnega čaja v mleko ali v kašico.

 6. Sladka vodica

Medicinske raziskave so pokazale, da majhne doze sladkorne raztopine ugodno vplivajo na pomiritev bolečine. Kako pripravimo sladkorno raztopino: čajno žličko sladkorja raztopimo v skodelico vrele vode in pustimo, da se ohladi. S prazno plastično brizgo po 2 ml sladkorne raztopine brizgnemo v kot ust vašega otroka. Dvakrat dnevno. A ne več kot tri dni zaporedoma. Če se stanje ne izboljša, po treh dneh prenehajte z izvajanjem. Ko se otroku začnejo pojavljati zobki, te metode ne uporabljajte, saj sladkor negativno vpliva na zobno sklenino.

7. Sesanje za tolažbo

Ste že slišali, da so dojenčki po sesanju mirni? Če vaš dojenček začne jokati iznenada, in sumite, da gre za krče, ga vzemite v naročje in mu ponudite anatomsko dudo, nato pa ga nežno zibajte. Ritmično premikanje v kombinaciji s sesanjem, bi moralo obroditi pozitivne rezultate.

8. Pssssst …

Po eni izmed mnogih teorij, ki se ukvarja z raziskovanjem krčev pri dojenčkih, je za pojav krčev kriva prekomerna stimulacija. Če je temu tako tudi pri vašem otroku, potem poskusite z naslednjo taktiko: čim vaš otrok začne jokati, ugasnite luči in izključite vse izvore glasnih zvokov. Dojenčka vzemite v naročje in ga pestujte in nežno zibajte v popolni tišini. Ne prigovarjajte, ne igrajte se, temveč le ustvarite prijetno vzdušje, ki bo pomirila vas in vašega dojenčka.

9. Pomoč strokovnjakov

Kranialna terapija je način zdravljenja, pri kateri je cilj odprava zdravstvenih težav, vključujoč otroške krče. Strokovno osebje, ki se ukvarja s to metodo zdravljenja izvaja stimulacijo vratnih in hrbteničnih vretenc, s čimer pozitivno vplivajo na delovanje organov prebave, še posebej pri otrocih, katerih porod je bil težak.

10. Spočijte se

Če boste vi naspani in spočiti, vam bo manj ”kravžljala živčke” ”večerna zabava s krči”. Prosite vašo mamo, sestro, sestrično ali prijateljico naj malo popazi na vašega otroka tekom dneva, vi pa si ta čas vzemite s sprostitev in počitek, ter si napolnite baterije.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

mojabeba

Ocena:
[Skupaj: 36 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor