Razvoj dojenčka v petem mesecu

Kako hitro se vaš dojenček razvija, kajne? Prvi mesec, drugi, tretji, četrti in sedaj je tu že peti mesec. In tako kot vse mesece do sedaj, tudi v petem mesecu vašega dojenčka čaka cel kup novosti in napredka v njegovem razvoju.

Razvoj dojenčka v petem mesecu

 

Do sedaj ste bili le vi tisti, ki ste dojenčka zasipali s pozornostjo in emocijami. A, dan, ko vam bo vaš dojenček nekaj te naklonjenosti vrnil, ni več tako daleč. In verjemite, vredno je bilo počakati vse te mesece. Čisto lahko se zgodi, da bo vaš dojenček dvignil svoje ročice v zrak, da bi ga dvignili v svoje naročje in ko boste to storili, vam bo prvič (priznajmo si, to bo trenutek, ki zares gane) svoje ročice sklenil okoli vašega vratu v objemu. To in še več, vas in vašega dojenčka čaka v petem mesecu njegovega življenja. Pa si poglejmo, kaj prinaša razvoj dojenčka v petem mesecu.

Dojenčkova čutila v petem mesecu

Okus

Vaš dojenček neprestano daje najrazličnejše stvari v svoja usta? Za to obstaja zelo dober razlog. Dojenčkova usta imajo več živčnih končičev kot katerikoli drugi del njegovega telesa. Tako so njegova usta odlično ”orodje” za ugotavljanje, kako se določena stvar čuti, občuti. Zato je pranje igrač odlična ideja, še posebej, če je imel vaš dojenček obisk svojih sovrstnikov.

Vid

Vid petmesečnega dojenčka se je že razvil do te mere, da že lahko vidi precej širok spekter stvari, vključujoč manjše reči in objekte, ki se premikajo. Še vedno ne razume povsem, kako lahko stvari obstajajo, če jih ne vidi, a kmalu bo razumel, da ko nek predmet položi na tla, ga bo le-ta počakal, ko se bo vrnil ponj na mesto, kjer ga je odložil.

Motorične sposobnosti dojenčka v petem mesecu

Poševno sedenje

Skozi vse te mesece so se dojenčkove mišice razvijale in se vse bolj krepile ter postajale vedno močnejše. In dojenček bo sedaj počasi iz ležanja na hrbtu napredoval na ležanje na trebuhu. Pri petih mesecih pa bo najverjetneje že osvojil tudi sedenje, a večinoma bo to sedenje bolj poševno kot ne.

Mamica, očka! Poslušajta!

Vaš dojenček bo k svojemu, sedaj že znanemu repertoarju glasov, začel dodajati nove zvoke; malo mrmranja, nato cviljenje, smeh z vriskom … Najpogosteje pa bo dojenček ”pihal” mehurčke, kar bo pogosto izzvalo histeričen smeh in tako bo dojenček neprestano ”pihal” mehurčke in se pri tem svojem početju neznansko zabaval, kar bo oznanjal s smehom, sem ter tja tudi z navdušenim cviljenjem. Verjetno boste opazili, da se zvoki ponavljajo, medtem ko dojenček raziskuje in uživa v svojih novih sposobnostih.

Drugi razvojni dogodki petmesečnega dojenčka

Lahko te spravim v smeh …

Sedaj je pravi čas, da v sebi ponovno odkrijete otroka. Medtem ko se boste pačili in iz sebe izvabljali smešne zvoke, bo vaš dojenček neizmerno užival v vaši ”predstavi” in se bo ob vašem početju smejal. Lahko se zgodi, da vas bo celo skušal oponašati in v smeh spraviti vas. Le kdo bi se lahko uprl?

Spanje

Pri tej starosti bi vaš dojenček že lahko prespal noč v kar velikem kosu. Najboljši način, da to dosežete, je, da se držite spalne rutine in se je brez izjem držite vsak večer. To pomaga dojenčku, da se sprosti in hkrati ve, da je napočil čas za spanje. Prav tako pa boste sedaj ugotovili, da vaš petmesečni dojenček potrebuje le še en ali dva počitka skozi dan – enega v dopoldanskem času in enega v popoldanskem času.

Kako pomagati petmesečnemu dojenčku pri razvoju

Dojenčku dajte v roke igračo. Na primer v levo. Nato pa igračo iz njegove leve roke prestavite v njegovo desno. dojenček bo kaj hitro ugotovil za kaj se gre in bo igračko iz ene roke prestavljal v drugo čisto sam od sebe.

Da bi dojenčku pomagali pri izboljšanju njegovega ravnotežja, dojenčka nežno zibajte gor in dol in nato levo in desno.

Sicer je še čisto prezgodaj, da bi vaš dojenček samostojno stal, a vseeno mu pri tem lahko pomagate. Kako? Tako, da dojenčka držite pod pazduhami, medtem, ko bo z nogicami veselo brcal.

Medtem ko dojenček leži na trebuščku, premaknite njegovo igračko stran od njegovega dosega. Opazujte kako se bo trudil, da bo jo dosegel. Če vašemu petmesečnemu dojenčku še ne uspe doseči igračke, mu igračko postavite malce bližje, da jo bo lažje dosegel in tako ne bo obupal pri svojih poskusih, kako doseči igračko.

Dojenček bo naravnost užival in se smejal še in še, če boste igračko, ki se odbija, prevračali in metali po prostoru.

Igre s petmesečnim dojenčkom

Ku-kuc!

Skrijte igračko pod odejo, nato odgrnite odejo in razkrijte, kjer se je igračka skrivala. S pomočjo te igre se bo dojenček naučil, da stvari lahko izginejo in se nato čudežno pojavijo.

Ali je moj petmesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor