Zakaj je strah, da bi z nošenjem “razvadili” svojega dojenčka, odveč?

V sodobni literaturi za starše lahko beremo o tem, da naj bi nošeni otroci jokali manj in se naučili več. Celo hitreje napredovali in bili pametnejši. Tesna navezanost s staršem prvo leto naj bi pripomogla tudi k zgodnji samostojnosti malčka. To zadnje lahko pritrdim tudi iz lastnih izkušenj. Na prvi pogled se vam morda ne zdi logično, ampak če dobro pomislite – samostojnost se ne more razvijati brez občutka zaupanja in varne navezanosti. Siljenje k samostojnosti dela otroke le še bolj nesigurne.

Mamice v naši kulturi še vedno doživljajo dvome v smislu “bi ali ne bi dvignila dojenčka v naročje, ko ta joka”, kar je nepotreben stres tako za starša kot otroka. Cartanje koristi obema in hitro pride čas, ko otrok to potrebo zmanjša in preraste..

zakaj-je-strah-da-bi-z-nosenjem-razvadili-svojega-dojencka-odvec

Upoštevanje občutka in instinkta, ki ga imamo kot starši, ljubezen in vez z otrokom so pomembnejši od neutemeljenih strahov in različnih nasvetov.

Dojenček ne manipulira, ker to (še) ne zmore, ampak z jokom komunicira, ker tako edino zna.
Nošenje, dojenje ali skupno spanje tudi ni razvajanje ali moda, ampak nekaj naravnega in normalnega po celem svetu in že od nekdaj običajna praksa v mnogih kulturah, kjer postanejo otroci zgodaj samostojni in so videti zadovoljni kljub pomanjkanju materialnih dobrin. Razvajanje ni nikoli posledica preveč ljubezni, dojenčkova potreba po bližini in varnosti ni nič manj esencialna kot potreba po hrani in počitku.

Seveda naj bi kasneje (glede na razvoj) postopoma postavljali meje, saj tudi te potrebuje. Ob tem lahko otroku pokažemo, da ga imamo radi, četudi ne more biti vse po njegovo.

Otroci so različni, starši še bolj, in s tem ni nič narobe…
Ob tem pa – ko čas hiti, ko se otrok postopoma osamosvaja, ko ga usmerjamo in vodimo skozi prve izkušnje in skozi vse otroštvo, vplivamo na temelje njegove osebnosti, gradimo pa tudi neprecenljiv odnos z njim, ki bo trajal do konca našega življenja.

Mamiblog

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Vita

Sem mamica dveh otrok, ki najde čas in veselje za pisanje in vodenje/ustvarjanje fb strani Čustveno inteligentno starševstvo

Dodaj odgovor