4 skrivnosti gibalnega opismenjevanja – uvod

4 skrivnosti gibalnega opismenjevanja - uvod
Foto: Playness

Piše: Milan Hosta

Kako vzgajati prvo generacijo otrok, ki doma več časa presedi in preleži pred različnimi ekrani kot katera koli pred njimi?

Ko se na seminarjih v vrtcih pogovarjamo o navadah današnjih otrok, vse pogosteje ugotavljamo, da nekaj ni v redu. Starši imajo vse več informacij, kaj je dobro za otroka in vse več je ponudnikov, ki že vrtičkarjem ponujajo razne krožke v ali po času rednega varstva. A prav na področju gibanja opažamo, da je današnja generacija v primanjkljaju. In temu znanost pritrjuje, saj vse več raziskav ugotavlja, da ima v razvitem svetu že vsak tretji otrok med tretjim in šestim letom svojo računalniško tablico. Vse več staršev tudi pogosto omogoča otrokom uporabo pametnega telefona, zato, da se otrok zaigra in imajo mir pred njim. In vse več TV kanalov namenjenih otrokom imamo. Vse to nas vodi do tega, da danes povprečen tri ali šest letnik presedi in preleži od dve do šest ur dnevno pred ekranom.

Na prvi pogled boste rekli, da s tem ni nič narobe. Znamenje razvoja družbe in dvig temeljnega udobja pač. A žal temu ni tako. Razvoj družbe ne smemo enačiti z razvojem tehnologije in udobje ne smemo enačiti z gibalno neaktivnostjo. Namreč, če se človek ne giblje dovolj in če otrok ni izpostavljen primerni meri dražljajev iz okolice, ki spodbujajo mehanizme razvoja organizma in prilagajanja okolju, potem se bo slej ko prej nekaj izjalovilo ali zalomilo.

Gibanje je življenje

Človek je namreč narejen za gibanje. To nam kaže že položaj človeka, ko stoji vzravnano. Imamo majhna stopala in visoko telo, kar pomeni, da težko ohranjamo ravnotežje, če stojimo na mestu z nogami skupaj. Kar poskusite doma – to je lahko že lepa igrica v dnevni sobi – in se postavite strumno pred otroka, on pa vas naj potiska iz različnih strani tako, da vas prisili k prestopu z nogo, da lahko ohranite ravnotežje. Bolj skupaj kot imate stopala, bolj ste ranljivi, ker je podporna ploskev manjša. Če stojite na eni nogi pa vas bo že triletnik hitro vrgel iz ravnotežja.

In zakoni fizike nas tudi preko našega telesa učijo, da nestabilne stvari, ki mirujejo, v gibanju odkrijejo svoj ravnotežni potencial. Tako kot lažje ohranjamo ravnotežje na kolesu, če se z njim vozimo, kot pa da stojimo na mestu. Z gibanjem vplivamo na razvoj telesa, organov in motoričnih sposobnosti, kar je ključnega pomena za mnoge življenjske in poklicne spretnosti. Stara modrost pravi, da uporaba organe krepi in ohranja prožnost telesa, neraba pa hromi. To velja tako na anatomski, fiziološki kot nevrološki ravni.

Torej redno gibanje krepi mišice, sklepe, kosti, pljuča, srce, žile in živčevje skupaj z žlezami in možgani vred. Primerna in redna gibalna obremenitev je dokazano eden od najboljših načinov ohranjanja zdravja in živahnosti. Če temu dodamo še igrivost, potem je vitalnost lahko zagotovljena od zibelke do groba.

Toliko za uvod, v naslednjih zapisih pa bomo razkrili štiri pomembne in na videz skrite lastnosti gibalnega opismenjevanja, ki bi nas morale prepričati v to, da je primerna doza vsakodnevnega gibanja nujna za vsakogar, še posebej pa v zgodnjem otroštvu.

V prvem zapisu se bomo dotaknili teme gibanja, govorili bomo o tem, da je gibanje nagon in da se mu kljub modernemu sedečemu stilu življenja še vedno težko ognemo.

Preberite tudi:

4 skrivnosti gibalnega opismenjevanja – uvod

Prva skrivnost : gibanje je nagon

Druga skrivnost: kinetična (gibalna) modrost otroka

Tretja skrivnost : razigran in razmigan otrok je najlepši otrok

Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor