Dr. Komarovski svetuje, kako se izogniti virusom

Sezona prehlada in virusnih infekcij je v polnem zamahu. Na obzorju je obdobje, ko so mnogi otroci en teden, dva tedna doma in tako naprej.

Dr. Komarovski svetuje, kako se izogniti virusom

Jevgenij Olegovič Komarovski je med najbolj znanimi in najbolj priznanimi pediatri na ozemlju bivše Sovjetske zveze.  Je doktor medicinskih ved, TV voditelj in avtor 15 knjig o vzgoji otrok. Dragocene informacije o zdravju in vzgoji predaja na zelo razumljiv način, zaradi česar ga spoštuje mnogo ljudi.

Teme, ki jih obdeluje, so raznolike (od urejanja oz. dekoriranja prostorov, vseh mogočih starševskih anksioznosti, otroških bolezni, življenjskih situacij in vse do udara strele).

Naši pediatri svetujejo podobne ukrepe, več ali manj tudi mi sami vemo, kaj bi bilo potrebno in kaj ne, čeprav tega bolj ali manj ne upoštevamo. (Zakaj toliko otrok v trgovskih centrih?)

Zdravil, ki bi zmanjšala možnost okužb z virusnimi infekcijami, ni, ampak to naredijo zdrava prehrana, aktiven način življenja, dovolj spanja in nasmeh.

Dr. Komarovski svetuje, kako se izogniti virusom
Foto: Courtlyn Lott

Prvi in osnovni pravili zaščite pred virusnimi okužbami sta preživljanje časa na prostem in izogibanje množicam. Koncentracija virusov pod milim nebom je tisočkrat manjša kot v katerem koli zaprtem prostoru, naj bo to stanovanje, učilnica, avtobus. Zato bi bilo treba dvakrat razmisliti, preden odpeljemo otroke v zaprte prostore. Žalosten je prizor številnih otrok, ko se jim na tekočih stopnicah kakšnega trgovskega centra mudi v igralnico, “ker je zunaj hladno”.

Žalostno je tudi, da od otroka, ki hodi v vrtec, pogosto slišimo: “Danes nismo bili zunaj.” “Zakaj?” “Maaaaaa, mrzlo je bilo.”

Seveda vzgojitelji vedo, kako pomembno je preživljanje časa zunaj in upam, da je vse bliže trenutek, ko bo to postalo obvezno in ko izgovor, da je otrok lepo oblečen in zato ne more ven, ne bo več dober (osebno sem ta izgovor slišala večkrat, zadnjič na  roditeljskem sestanku prvošolčka).

Dr. Komarovski svetuje:

  • Če nekdo v neposredni bližini kiha, kašlja, smrka – se držite dlje od njega.
  • Pranja rok in prezračevanja prostora ni potrebno posebej poudarjati. Še vrabci čivkajo, da virus lahko obstane ure in dneve v zaprtem, toplem in postanem zraku. Po drugi strani pa v trenutku propadejo na čistem, hladnem, vlažnem in svežem zraku. V svojih priporočilih za preventivo pred virusnimi okužbami dr. Komarovski navaja optimalne vrednosti zraku za bivalne prostore: temperatura 16–22 °C, relativna vlažnost 40–70 %.

Držite se teh omejitev! Če vam je hladno, se oblecite! Ne pregrevajte prostora! Vzdržujte vlago v prostoru! Prezračujte!

Dr. Komarovski svetuje, kako se izogniti virusom-1
Foto: David K.

Še nekaj praktičnih napotkov dr. Komarovskega:

  • Nadenite si rokavice, ko se morate dotakniti nečesa na javnih mestih (posebno bodite pozorni na kljuke na vratih in držal košar in vozičkov v trgovinah).
  • Vlažite sluznico dihalnih poti. Uporabljajte kapljice ali fiziološko raztopino v pršilu. Več ljudi kot je v bližini, več raztopine uporabite.
  • Usta izpirajte z navadno vodo.
  • Fiziološko raztopino lahko naredite sami: 1 čajna žlička soli (9 gramov) na liter prevrete vode.

Žalostno je tudi, da od otroka, ki hodi v vrtec, pogosto slišimo: “Danes nismo bili zunaj.” “Zakaj?” “Maaaaaa, mrzlo je bilo.”

Pri nas se v zadnjih letih vse pogosteje nosi maske (nočem si predstavljati otrok, kako v trgovskem centru zamaskirano in zdravo tečejo). Ker maska ne rešuje zdrave osebe, ni razloga, da jo nosi nekdo, ko je zdrav. Masko nosi oboleli in na ta način se njegova kužnost nekoliko zmanjša.

Zelo pomembna je opomba dr. Komarovskega:

Zdravil, ki bi zmanjšala možnost okužb z virusnimi infekcijami, ni. Možnost okužbe z virusnimi infekcijami zmanjšujejo zdrava prehrana, aktiven način življenja, dovolj spanja, nasmeh in veselo razpoloženje.

Vem, zdaj lahko postavimo tisoč razlogov “proti” in pojasnil, kako je to težko izvedljivo. Vendar je bolje in manj časa porabimo, če se držimo vsaj enega razloga “za”.

Vesna Smiljanić Rangelov

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor