Je vaš otrok ekstrovertiran ali introvertiran?

Ugotoviti, ali je vaš otrok ekstrovertiran ali introvertiran, ni tako enostavno, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Ko je moj sin začel hoditi v šolo, sem pričakovala, da bo prav veselo sodeloval pri aktivnostih, tako kot je to počel do sedaj v vrtcu. Ko pa sem prišla ponj, sem videla, da se vsi otroci veselo skupaj igrajo na sredini preproge, medtem ko je moj sedel ob robu in jih je zadovoljno opazoval. Po šoli se ponavadi otroci prav zadovoljno poženejo na igrišče, on pa je ostal v mojem naročju. Poskusila sem ga spodbuditi, da bi se jim pridružil, ampak rekel je le »nočem, mami«.

Je vaš otrok ekstrovertiran ali introvertiran?

Kaj se je torej zgodilo z mojim malim klepetavim, igrivim fantkom? Pokazal mi je svoj pravi značaj, to se je zgodilo. Ugotovila sem, da je moj sin introvertiran otrok – kljub temu, da se je, tako kot večina introvertiranih, doma in s svojimi ožjimi prijatelji obnašal izredno ekstrovertirano, enako je bilo v njemu znanih situacijah.

Vsi se rodimo z neko predispozicijo glede osebnosti. Ekstrovertirani ljudje črpajo energijo preko druženja z drugimi in svetom okoli njih, medtem ko se introvertirani ljudje zaradi pretirane interakcije z drugimi lahko počutijo izčrpane, sploh ko gre za večjo skupino ljudi, raje se družijo z ljudmi, ki jih poznajo. Ne glede na to, da otroci ponavadi kažejo zametke tako ene kot druge osebnosti, se slej ko prej pokaže, da jim je ena veliko bližje.

Pri šestih letih, ko otroka čaka vstop v novo okolje, se bo njegova osebnost pokazala veliko bolj kot kadarkoli prej. Osebnost lahko celo vpliva na doseganje ciljev v šoli. Ekstrovertirani otroci se najbolje učijo, ko se pogovarjajo in družijo. V težave pa zaidejo večkrat kot introvertirani otroci. To so ponavadi tisti, ki dražijo druge, šepetajo ali vpijejo v odgovor. Introvertirani otroci se učijo s pomočjo opazovanja in ponavljanja. Učitelji jih ponavadi sprejemajo pozitivno, saj večinoma v razredu mirno sedijo in ne motijo drugih, so pa zato večkrat spregledani.

Prepoznavanje otrokovega osebnostnega tipa vam ne bo pomagalo le razumeti njegovega vedenja, pač pa vam bo tudi “odneslo” nekaj nepotrebnih skrbi. Na primer, če se vaš otrok sprva drži v ozadju, tako kot se je moj sin, boste vedeli, da gre le za njegovo naravo in da rad opazuje, preden je pripravljen, da se pridruži drugim. Ker otrokove osebnosti ne morete spreminjati, je najboljše, kar lahko storimo, da bo ohranil svojo samozavest, to, da jih sprejmemo takšne, kot so. Tukaj je nekaj namigov, ki bodo pomagali vašemu otroku uspeti.

Kako ravnati s svojim introvertiranim ali ekstrovertiranim otrokom

Če je vaš otrok introvertiran

  • Govorite z njegovo učiteljico. Ob pričetku vsakega leta povejte učiteljici, da bo vaš otrok potreboval nekaj časa, preden bo pripravljen sodelovati pri razrednih aktivnostih. To mu bo v pomoč, da ga zaradi njegovih bolj odprtih sošolcev ne bi spregledali.
  • Pustite mu čas za odgovor. Introvertirani otroci bodo stvari v svoji glavi predelovali toliko časa, dokler ne bodo točno vedeli, kaj želijo povedati. Spoštujte to otrokovo počasnejše delovanje in ne zaključujte njegovih stavkov.
  • Ne sprašujte ga o njegovem dnevu. Spraševanje introvertiranih otrok povzroča utrujenost, saj se morajo na vsako vprašanje dobro osredotočiti. Raje otroku povejte, kaj ste vi počeli čez dan. Če se boste med pripovedovanjem večkrat ustavili, bo otrok najverjetneje vskočil s svojo pripovedjo.
  • Spoštujte otrokove družabne preference. Ko boste otroka vprašali, koga si želi povabiti na svojo rojstnodnevno zabavo, bo lahko naštel le dva prijatelja. Če se to zgodi, kar pozabite na tradicionalno rojstnodnevno zabavo in raje odpeljite otroka in njegova dva najboljša prijatelja nekam, kjer bodo skupaj uživali. Ko pa je otrok povabljen na zabavo, pojdite tja kar se da zgodaj, da se bo otrok imel čas prilagoditi novemu okolju.

Če je vaš otrok ekstrovertiran

  • Pustite mu, da razmišlja na glas. Pri ekstrovertiranih osebah gredo besede najprej skozi njihova usta, šele potem v njihova ušesa in preko tega v možgane. Ker bo vaš otrok govoril o svojih idejah, medtem ko jih šele ustvarja, se vam bo zdelo, da le blebeta v tri dni. Če pa boste ta proces prekinili, bo izgubil rdečo nit svojega razmišljanja.  Bolje je, da otroka spodbujamo h govorjenju in rečemo »razumem« ali »kaj res«, vse dokler ne pride do zaključka.
  • Naučite ga, da mora počakati, ko bo želel kaj povedati. S svojim otrokom lahko vadite potrpežljivost tako, da čas med pripravo kosila ali vožnjo v avtomobilu izkoristite za izmenjavo idej, poslušanje in čakanje, da drugi končajo svoje predloge. Po šoli bi se prav gotovo znalo zgoditi, da bo vaš ekstrovertirani otrok komaj čakal, da vam pove, kaj vse se mu je tisti dan zgodilo. In res, medtem ko bo o svojih izkušnjah govoril z vami, jih bo tudi dodobra predelal in dojel smisel le teh. Če vas takrat ni doma, si poskusite vzeti vsaj 15 minut in ta pogovor opravite preko telefona.
  • Razumite, da so namišljene zgodbice nekaj povsem normalnega. Sošolka mojega sina, Isa, je ljudem razlagala, da ima doma malo sestrico in obenem tudi psa, mucko in ptička in da je alergična na več vrst hrane. In prav nobena od teh reči ni resnična. Ekstrovertirani otroci ne počnejo tega nalašč. Želijo si oblikovati socialne vezi in bi lahko bleknili kar prvo, kar jim pade na pamet, da bi se z nekom lahko povezali. Če se vašemu otroku to zgodi v vaši prisotnosti, mu recite »tvoja domišljija pa res nima meja«. To bo sogovorniku dalo vedeti, da je trditev vašega otroka izmišljena, ne da bi otroka spravili v zadrego. Ko pa bosta sama, se pogovorita o tem, kako pomembna je iskrenost.
  • Sprejmite dejstvo, da je zanj težko, ko mora narediti nekaj sam. Ko pošljete vašega otroka pospraviti svojo sobo, recimo, bo to pobralo njegovo energijo in kmalu bo skrenil s poti. Bolje bo, če mu ob tem pomagate ali ste vsaj v njegovi neposredni bližini.

Vsak osebnostni tip ima svoje prednosti. Ker se ekstrovertirani otroci tako zelo radi družijo, bodo v svoje življenje pripeljali veliko ljudi; introvertirani jih bodo seveda manj, jim bodo pa ti ljudje bližje. Zapomnite si: osebnosti tip vašega otroka ni nujno takšen, kot je vaš, možnosti za uspeh in srečo pa ima ravno takšne kot vi.

Parents

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor