Moj otrok je vzljubil branje

Kako naj zainteresiram svojega otroka, da bo začel brati?

Odgovor je vedno isti: BERITE svojemu otroku!

Moj otrok je vzljubil branje
Foto. Regal+Lager

Otroci niso nikoli prestari, da bi jim brali

Starši pogosto mislimo, da lahko otroku prenehamo brati, čim se nauči sam brati in je zmožen prebrati knjigo. Domišljamo si, da bo avtomatično razvil doživljenjsko navado za branje. Nič ni bolj daleč od resnice kot to.

V bistvu vsak, ki rad bere, ve, da je najboljše, ko misli o knjigi lahko delite s prijatelji, partnerjem, bralno skupino.

Vaša prva starševska prizadevanja, da se otrok nauči učiti, se začenja že v predšolskem obdobju z razvijanjem ljubezni do branja. Samoumevno je, da boste vi najprej brali otroku, ne pa vztrajali na tem, da se čim prej sam nauči brati samostojno, ker bi takšen pristop lahko imel samo nasprotne učinke.

Branje otroku omogoča pridobivanje izkušenj z različnimi besedami, načini uporabe jezika, ritma in zvoka. Branje otroka uči tudi tisto, kar jim v vsakdanjem življenju ni na voljo.

Deset čudežnih načinov, da otrok razvije ljubezen do knjige

Izberite prave knjige

Od izbire knjige je odvisno, koliko bo otrok užival v njej. Majhni otroci imajo radi knjige, ki privabijo njihovo pozornost in ki jih lahko z lahkoto držijo v rokah. Zanje so idealne kartonke, knjige, ki z obračanjem strani formirajo tridimenzionalne slike, knjige za v vodo, živih barv, z jasnimi in velikimi slikami. Dober izbor so slikanice s kratkimi pesmicami z rimo, ker spodbujajo otroka, da razvija domišljijo.

Mladostniku pokažite, da so knjige dragocene, tako da naredite knjižnico, v kateri bodo poleg otroške literature tudi fikcija, znanstvena fantastika, zgodovinske knjige … Poskrbite, da bo otrok prebral vse klasike, ki bi jih moral, vendar ga ne preplavite z njimi. Dovolite mu, da sam sprašuje in raziskuje, katera bo naslednja knjiga, ki jo bo prebral, saj so interesi vsakega otroka različni.

Rituali branja

Zelo dobro bi bilo, da branje postane obvezen, zelo pomemben del vsakega vašega dneva. Po besedah strokovnjakov je najboljši čas za branje zvečer, ko ima otrok potrebo po mirnih aktivnostih. To je čas, ko se napetost spusti na minimum, vaše dnevne obveznosti so za vami, otrok je sproščen in razpoložen za poslušanje. Ko je čas za spanje, otroku odgovarjajo lahke in umirjene teme brez nasilnih akcij. Prilagodite svetlobo in se udobno namestite v kotičku, ki ste mu namenili posebno mesto za branje pravljic.

Berite počasi, da bo otrok lahko pogledal vse slike in sledil zgodbi. Če je otrok zvečer preveč utrujen in zaspan, poskusite ritual branja uvesti v popoldanskih urah, po kosilu ali pred kopanjem. Seveda to ne pomeni, da mu morate brati ob točno določeni uri.

Branje lahko uporabite tudi kot način za umiritev otroka, ko se preveč razigra ali kot nagrado za lepo obnašanje. Lepo je, ko otrok sam prosi, da mu berete. Potrudite se, da ste mu na razpolago takrat, ko si branja zaželi.

Moj otrok je vzljubil branje

Otrok v vlogi junaka

Zmerno hitro branje, z občasnimi kratkimi pavzami, daje otroku priložnost, da se vživi v zgodbo, si predstavlja ljudi, pokrajine in dogodke v njej. Včasih si zgodbe izmislite, ker bo otrok očaran, če tudi njega omenite v zgodbi z njegovo priljubljeno igračko, najboljšim prijateljem ali ljubljenčkom. Ko še malo odraste, bo najverjetneje želel, da mu vsak dan berete isto knjigo. Odraslim se to lahko zdi nesmiselno, vendar je otroku to zelo pomembno. Vse tisto, kar je otroku znano, mu daje ogromen občutek varnosti, vendar ni tako prepričan kot vi, da se bo zgodba vsakič enako končala. To se mora šele naučiti.

Medtem ko berete, igrajte

Zelo pomembno je, da se brez oklevanja in sramu vživite v zgodbo, ker vaš otrok ni kritik in bo brezmejno užival, ko ga boste spravljali v smeh. Mogoče se vam bo to zdelo malo »neumno«, a dokler mu boste govorili s smešnimi glasovi in imitirali živali, bo otrok navdušen in vas bo poslušal z vso pozornostjo.

Pogovorite se o prebranem

Spodbudite otroka, da vam pripoveduje o prebranem. S tem ne razvija samo sposobnosti komunikacije, temveč tudi koncentracijo in sposobnost ločevanja pomembnih podrobnosti. Če je malček še majhen, ga spodbujajte, da si sam izmisli zgodbo po slikicah, ki jih vidi na naslovnici knjige. Sledite besedam s prstom medtem ko berete, da bo lahko otrok povezal besede z besedilom. Knjigo držite tako, da bo otrok lahko videl slike. Pokažite sliko, ki se veže na besedilo. Vprašajte ga, kaj slike na vsaki strani pomenijo, govorijo. Ko opazite, da je ena od njih pritegnila otrokovo pozornost, se ustavite in se pogovorite o njej. Na ta način mu boste pomagali, da bo bolj razumel smisel besed.

Moj otrok je vzljubil branje

Omejite uporabo računalnika

Časovne omejitve in pravila pri uporabi česarkoli, kar ima zaslon, morajo biti dosledne, tako da se otrok o tem ne more pogajati z vami in iskati več časa, kot jim pripada. Instant zadovoljstvo, ki otrokom dajejo televizor, računalnik, video igrice in pametni telefoni, je premočno in vsekakor nekaj, s čimer ena knjiga ne more tekmovati.

Bodite primer

Najboljši način, da otrok vzljubi knjigo, je, da jo pogosto vidi v vaših rokah. Če otroka obkrožajo knjige, če vi veliko berete, bo to njegovo naravno okolje in spontano jih bo vzljubil. Če otrok opazi, da vi uživate v branju, bo to zanj zelo močna motivacija. Tudi on bo želel, da počne tisto, kar počnete vi.

Knjižnica – mesto, kjer nastajajo pravljice

Že v predšolskem obdobju greste lahko skupaj z otrokom do knjižnice in ga včlanite. Čeprav se je šele začel učiti črke, lahko v knjižnici skupaj izbirate slikanice ali knjige, ki mu jih boste brali. Skrivnostnost prepolnih polic različnih knjig, vonj papirja, zalezovanje »plena« med policami … vse to ostane v trajnem spominu bodočih malih bralcev.

Knjiga, najlepše darilo

Ko otrok odraste in začne brati knjige sam, poskrbite, da bo imel na razpolago dovolj raznovrstnih knjig. Te niso luksuz, ampak osnovna potreba. Če imate več otrok, bi se izplačalo, da kupite tiste knjige, ki se bodo brale večkrat. Če je vaš proračun skromen, boste dobre knjige vedno našli v knjižnici ali na sejmih in vedno si knjige lahko izmenjujete tudi s prijatelji.

S prisilo se ne doseže ničesar

Če otroci ne marajo brati, ne bodo tega vzljubili niti pod pritiskom. Namesto pogostih suhoparnih branj, jim ponudite nekaj zanimivih pustolovskih in fantazijskih romanov. Nikoli ne silite otroka, da bere knjigo, v kateri ne uživa. Če ga knjiga ne pritegne po nekaj prebranih poglavjih, ga pustite, da odneha. Če tega ne boste naredili, mu bo branje postalo naporna obveznost in ne uživanje.

Moj otrok je vzljubil branje
Foto: wecometolearn

Ko svojemu otroku berete na glas

 • Sami postanete v branju boljši
 • Razvijate otrokov besednjak (“Mama, kaj to pomeni?”)
 • Se povezujete z njim
 • Otrok prebrano bolje razume (“Čakaj, kaj se je zgodilo? Kaj misliš o tem?”)
 • Otrok razvija kritično mišljenje (“Ojej! Kaj misliš, zakaj je on/ona to naredil/a?”)
 • Uči se predvidevati (“Kaj misliš, da se bo zdaj zgodilo? Zakaj?”)
 • Prebrano besedilo je lahko povod za razgovor (“To me je spomnilo na …”)
 • Skozi branje lahko otrok poskuša rešiti svoj problem iz resničnega življenja (“Mama, ta Metka je prav poredna, spomni me na punco, ki mi ves čas nagaja.”)
 • Branje otroku je prvi korak k skupnemu branju – vi preberite eno, otrok pa naslednjo stran
 • Sproščate telo in dušo z večernim ritualom, ki vas odteguje od ekrana
 • Skupaj uživate v književnosti

Nasveti za boljše skupno branje

 • Vsak večer si vzemite 15-20 minut za branje otroku
 • Izberite udobno mesto
 • Knjižne podobe oživljajte z zabavnimi glasovi
 • Otrok naj sodeluje pri izbiri naslova
 • Spodbujajte komentiranje med branjem
 • Tudi sami redno berite, tako boste vzor svojemu otroku
 • Naj otrok bere vam ali berite izmenično
 • Pred branjem naredite prijetno vzdušje – med branjem po
 • strezite s čajem in piškoti
 • Branje naj ostane zabava. Ne dajajte otroku nalog ali testov v sklopu prebranega
 • Slikanice so tudi odlična literatura – ne podcenjujte jih

moj-otrok-je-vzljubil-branje

Otroku začnite brati pravljice že takoj po rojstvu, saj boste tako spodbudili njegovo pozornost (poslušanje) in komunikacijo med vama ter se z njim čustveno povezali. Đurđica Šmit, psihologinja.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor