Projekt “Življenje z disleksijo” povečuje zavedanje o disleksiji

Projekt "Življenje z disleksijo" povečuje zavedanje o disleksiji

Ljubljana, 15. maj 2018 – Rotary klub Ljubljana-Grad je zagnal dobrodelni projekt »Življenje z disleksijo«, s katerim bo v slovenski javnosti povečal zavedanje o disleksiji ter osebe z disleksijo, njihove družinske člane in prijatelje opomnil, da je življenje z njo sicer drugačno in polno izzivov, a da se z različnimi izzivi in neobičajnostmi spopadamo vsi.

Projektu se je kot ambasador pridružil tudi Gojmir Lešnjak, slovenski filmski, gledališki in televizijski igralec, ki se prav tako sooča z disleksijo. Kot pravi sam, mu je »soočenje z vedenjem o znakih disleksije razrešilo uganko osnovnošolske muke in krivic, stigmatizacije in posmeha, ki sem ga bil deležen pri pouku slovenskega jezika.«

Da bo zavedanje o znakih disleksije doseglo čim več ljudi, je pobudnik projekta k sodelovanju povabil tudi ostale slovenske Rotary, Rotaract in Interact klube ter vzpostavil Facebook stran Življenje z disleksijo, s pomočjo katere razlaga več o sami disleksiji in objavlja nasvete za lažji vsakdan oseb z disleksijo, zanimiva dejstva ter izpovedi uspešnih Slovencev, ki se tudi sami soočajo z disleksijo.

Pobuda za vzpostavitev projekta izhaja predvsem iz dejstva, da se vsak peti otrok spopada s tegobami, ki jih s seboj prineseta zbadanje in posmeh sošolcev, največkrat pa se med otroci, deležnimi posmeha, znajdejo ravno otroci z motnjami učenja, med katerimi je veliko takšnih z disleksijo. »Ker so osebe z disleksijo navadno bolj kreativne in imajo višjo raven inteligence, je posmeh njihovih sošolcev krivičen in če se svojega stanja ne zavedajo, mislijo, da je z njimi nekaj narobe«, pojasnjuje Nina Tomažin Bolcar, predsednica Rotary kluba Ljubljana-Grad.

Da bi v njih ta občutek preprečili, jim predstavili znake disleksije in ostale koristne informacije v zvezi z njo, je torej zaživel projekt “Življenje z disleksijo”. V Rotary klubu Ljubljana-Grad si z njim prizadevajo disleksijo predstaviti kot nekaj, s čimer se lahko spoprime vsak, hkrati pa želijo preprečiti, da bi se kdorkoli z disleksijo počutil zapostavljenega ali manjvrednega.

***
Dodatne informacije:
Nika Grašič
E: nika.grasic@propiar.com
T: 030 601 666

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor