Adventni koledarji za čarobne decembrske dni

Adventni koledarji za čarobne decembrske dni

Prihaja december in z njim adventni koledar. V trgovinah je na voljo veliko različnih adventnih koledarjev od takih z navadno čokolado do tistih s posebno čokolado, do takih, ki  imajo v vsakem okencu po eno majhno igračko, kocko ali kaj podobnega.

Ob poplavi različnih adventnih koledarjev pa le malokdo ve, da adventni koledar izhaja iz  adventnega venčka, ki ga je prvi naredil pastor Johann Hinrich Wichern leta 1839, ki je vzpodbudil otroke  iz revnih hamburških četrti, da  prihajajo v cerkev,  tako da je na staro leseno kolo pritrdil 19 majhnih rdečih sveč in 4 velike bele. Tako je vsak dan z otroci prižgal eno malo rdečo, ob nedeljah pa eno veliko svečo, in tako skupaj z njimi odšteval dneve do božiča. Doma so ljudje na vrata s kredo vsak dan zarisali eno črtico in na ta način odštevali dneve do božiča, nekateri pa so na steno vsak dan obesili majhno sličico z religiozno vsebino. Šele veliko kasneje so začeli adventne koledarje tiskati in jih polniti z različnimi dobrotami.

Adventni koledarji za čarobne decembrske dni

Ker je dobro, da se ob hitrem tempu življenja in prepolnih urnikih, ustavimo in posvetimo čas družini, je december pravi čas, da otrokom poleg koledarjev presenečenj, podarimo nekoliko drugačen adventni koledar – koledar družinskih aktivnosti.

Od kod izvira  ideja o adventnem koledarju družinskih aktivnosti sicer ni znano, vendar je tovrstne aktivnosti mogoče najti na spletu predvsem v angleško govorečih deželah, od koder se ideja o družinskih aktivnostih v decembrskem času širi tudi k nam.

Namen družinskih aktivnosti  v decembrskem času je čas, ki ga ob aktivnostih posvetimo celotni družini in tako krepimo vezi med družinskimi člani ter ustvarjamo neprecenljive spomine otrokom na njihove brezskrbne otroške dni.

Adventni koledarji za čarobne decembrske dni

Letos smo tudi pri nas dobili v prodajo prvi adventni koledar družinskih aktivnosti – Naš čarobni december,  sestavljen iz 24 kartic, ki vsebujejo vsaka po eno družinsko aktivnosti, ki jo lahko družina izvede kljub napornemu urniku in brez posebnih pripomočkov. Kartice niso oštevilčene z namenom, da si družina aktivnosti lahko prilagodi svojemu urniku, torej tako kot ji najbolj ustreza. Aktivnosti so bolj ali manj božično obarvane, kot n.pr. pisanje pisma Božičku, okrasite božičnega drevesa, nekatere pa so tudi takšne, ki jih lahko družina izvaja občasno skozi vse leto n.pr. šotorjenje v dnevni sobi, kepanje z nogavicami ipd.

Med aktivnostmi je kar nekaj takih, ki lahko postanejo družinska decembrska tradicija, otrokom pa neprecenljiva popotnica za življenje. Verjetno še niste slišali za kozarec spominov? Ali pa vam še nihče ni razkril skrivnosti, kako lahko Božiček obdari vse otroke v enem dnevu. Adventne kartice vam ponujajo odgovor in dajejo družini nove skupne aktivnosti.

Adventni koledarji za čarobne decembrske dni

Koledar družinskih aktivnosti Naš čarobni december lahko naročite na facebook strani: čarobni december – adventni koledar.

Tisti malo bolj kreativni ga lahko z nekoliko domišljije sestavite tudi sami, tako da razmislite, katere aktivnosti v adventnem času že izvajate z otroci in katere ste si vedno želeli, pa si zanje niste vzeli časa. Med temi zagotovo ne sme manjkati pisanje pisma Božičku, krašenja božičnega drevesa, peka božičnih piškotov, domača vroča čokolada ipd. Tako bo nastal za otroke neprecenljiv adventni koledar, ki bo natanko po meri vaše družine in s katerim boste ustvarili nepozabne spomine.

Naj bo letošnji december tudi pri vas doma zares čaroben.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor