Preživljanje časa v naravi deluje na odpornost – je kot multivitamin

Narava je kot multivitamin,, ki ščiti organizem na veliko različnih načinov in stimulira imunski sistem.

Bivanje v naravi deluje na imunski sistem kot multivitamin

Znanstveniki so odkrili, da preživljanje časa v naravi ščiti pred različnimi boleznimi; depresijo, diabetesom, debelostjo, ADHD, kardiovaskularnimi boleznimi, rakom in še številnimi drugimi. Kako lahko izpostavljanje zelenemu vodi do boljšega zdravja, ostaja še vedno skrivnost. Predstavljajo, da narava stimulira človeški imunski sistem.

“Narava je kot multivitamin, ki ščiti na veliko različnih načinov. Ne govorimo samo o enemu zaščitnemu faktorju, temveč o desetinah njih,” pravi Ming Kuo iz Univerze Ilinois.

Preživljanje časa v naravi telo preklopi v stanje”počivaj ali prebavljaj”, nasprotno s stanjem “bori se ali beži”, ki izklopi imunski sistem.

“Ko se počutimo varne, telo svoje sile usmerja v dolgoročnejša vlaganja, ki vodijo do boljšega zdravja – rasti in razvoja imunskega sistema. Ko smo v naravi, smo v sproščenem stanju in takrat se imunski sistem krepi,” pravil Kuo.

Seveda tudi prijetne, sproščujoče aktivnosti v zaprtem prostoru prijajo naši imunosti. Vendar nam te aktivnosti ne zagotavljajo fitoncidov (antibiotikov rastlinskega izvora), mikro bakterij iz tal, negativnih ionov v zraku in drugih aktivnih sestavin v naravi. Tudi sonca ni, ki nam omogoča tvorbo vitamina D, zato so koristi od sprostitve izven narave manjše.

Vir: Sciencedaily.com

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor