Odločba za otroški dodatek je lahko napačna – preverjate odločeno?

Da je državni aparat bolj sam sebi namenjen, nam je vsem približno jasno. Spomnimo se dolgih decembrskih vrst pri čakanju za oddajo vloge za otroški dodatek (in subvencijo za plačilo vrtca). In spomnite se dolgih rokov za odgovor, ko so ravno uvajali računalniški sistem, ki bo iz vseh mogočih koncev kar sam pridobival podatke o vašem premoženju, dohodkih in številki modrca. Po eni strani je bilo to vsem olajšanje, saj bo končno nekaj delovalo, kot mora in lahko se prepustimo strokovnjakom, da bodo pritisnili pravi gumb in izpisali prave podatke.

Pa je res tako?

Ker smo lani v tem času, v borbi za vsakdanji kruh, odprli domači s.p., smo po novem (saj veste, odločbe od lani trajajo eno leto) morali oddati ponovno vlogo za otroški dodatek in subvencijo vrtca. Težko pričakovani odločbi smo razmeroma hitro dobili v poštni nabiralnik. A tukaj je sledil rahel šok. Pogledam tabelo prihodkov, ki jo upoštevajo pri izračunu in naletim na kar velik znesek brez datuma. Mož pobere papirje in se odpravi na CSD. Tam mu prijazna socialna delavka pove, da je to “pavšalni prihodek za s.p., ki ga je lani odprla vaša žena.”

Izračun je zelo enostaven. Če odprete s.p. januarja, oktobra ali decembra, je izračun enak, saj kar pomnožijo zadnjo cifro z dvanajst (ekstrapolirajo prihodek na 12 mesecev), ne glede na to, koliko in kdaj ste v preteklem letu samostojno podjetnikovali.

Ok, to je to, nimamo kaj, vse je v redu, računalnik se pa ja ne more zmotiti. Zanimivo pri vsem je, da se pri izračunu OD otroški dodatek ne upošteva v prihodek, pri izračunu subvencije za plačilo vrtca pa ja in sicer 80% zneska iz predhodnega leta. In potem se je zgodilo, da smo padli v dva različna razreda.

Črv dvoma nam ne da spati

Ko je črv dvoma nehal možu motoviliti po glavi, mu je sprostil nekaj možganskih celic, ki so mu prižgale eno malo opozorilno lučko nekje v temnem kotičku možganov. Opsa! A žena ne dela samo polovični delovni čas? A to kaj vpliva na prihodke iz preteklega leta?

Ponovno romanje na CSD

Tako, mož ponovno pobere šila in kopita in se odpravi po že znani poti na znano lokacijo. Zdaj pot že pozna. Mi, ki vse storitve, če se le da, opravimo elektronsko, poznamo take inštitucije le po spletnih straneh in naslovih, ne pa tudi po konkretni lokaciji v prostoru.

Ista oseba, enaka tema, z vprašanjem: “A na višino dohodka iz preteklega leta kaj vpliva to, da žena dela polovični delovni čas?” “Da, seveda vpliva, saj je obračunano”. Ja, logično, kako drugače, saj sistem se pa ja ne more zmotiti. “A pa je res tako visoka cifra za polovični delovni čas? Ste ga res upoštevali, pa saj ja vi plačujete drugo polovico prispevkov?” “Počakajte, še nekaj pogledam … Ja, res ni upoštevana samo polovica.” Napišite pritožbo pa bomo rešili.

Tako, pritožba v petek lastnonožno roma na CSD, brez kakšnih elektronskih posrednikov. Zaradi tega bomo pri subvenciji za plačilo vrtca padli v razred nižje, kar pomeni za dva otroka 500 € plačila vrtca na leto manj.

Koliko je takih odločb na škodo staršev, koliko denarja plačamo preveč, ker zaupamo v sistem ali pa se ga tako bojimo, da čim prej plačamo tisto položnico in zbežimo čim dlje stran? Vsekakor preverite odločbe, če imate kakšne dvome, postavite konkretna vprašanja. Socialni delavci so tam, da vam pomagajo, vi pa greste tja, da pomagate njim pritisniti na tisti gumb, ki ga računalnik ne zna sam.

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor