6 nasvetov za boljši odnos starša in najstnika

Ko otrok odrašča in se približuje adolescenci, starši opazijo številne spremembe tako v otrokovih prioritetah kot v načinu komunikacije z okolico. Najstnik bo, med drugim,  želel več časa preživeti zunaj doma, posebno občutljiv pa bo na varovanje svoje zasebnosti. Istočasno se bodo starši pogosto pritoževali, da jih njihov najstnik ne posluša ali celo jasno odbija njihove predloge in zahteve. Vsak starš se bo znašel v takšni ali podobni situaciji, ki je, kot trdijo strokovnjaki, povsem normalna. Na srečo obstajajo načini, s katerimi lahko sebi in otroku olajšate to fazo odraščanja.

6 nasvetov za boljši odnos starša in najstnika

Spomnite se sebe, ko ste bili njegovih let. Tudi vi ste želeli preživljati več časa s svojimi prijatelji in manj s člani družine. Takšna želja je popolnoma normalna in je del naravnega procesa osamosvajanja. Da bi ta faza minila čim manj boleče, je zelo pomembno, da najstnikom daste več svobode, istočasno pa mu postavite razumne meje. Te lahko vključujejo čas, do kdaj najkasneje lahko ostanejo zunaj in da mora biti pred odhodom naloga napisana. Pomembno je, da veste, kam in s kom otrok gre, se jasno dogovoriti, da v primeru spremembe načrta to morajo obvezno javiti domov. Če postavite stvari na takšen način, bo otrok imel več svobode, vi pa boste imeli nadzor in se boste zaradi tega počutili varneje.

Pogovarjajte se

Morda je lažje, če sami pričnete s pogovorom. Vprašajte ga, kako je preživel dan in kaj ima še v načrtu za danes. Namesto spraševanja se raje pogovarjajte. To, da ste starši, ne pomeni, da se z otrokom ne morete pogovarjati o zanimivih temah, kot so šport, zabava, prijatelji ali šola. Taki pogovori pomagajo pri oblikovanju ugodnejše konverzacije, pa čeprav se boste pozneje dotaknili resnejših tem. Otroci se pogosto počutijo odtujeno, starši pa prestrašeno, saj enostavno nikoli ne najdejo časa za pogovor.

6 nasvetov za boljši odnos starša in najstnika

Poslušajte

Če je otrok preveč kritičen do vas, ga poslušajte in vprašajte, kaj pričakuje od vas. V takih primerih je dobro čustva imeti pod nadzorom in se pogovarjati umirjeno.

Postavite pravila

Otrok mora vedeti, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Prav tako mu morajo biti jasne posledice kršenja pravil. Da bi lahko otroka pravilno usmerjali, morate postaviti meje sami ali v dogovoru z otrokom. Čeprav mogoče tega ne bo znal ceniti takoj, mu bodo stvari čez nekaj let jasnejše.

Upoštevajte njegovo mnenje

Čeprav vam ni treba sprejeti otrokovega mnenja kot pravilnega, ga morate upoštevati. Tako pokažete otroku, da je pomemben in da spoštujete njegove želje in stališča.

Spodbujajte njegove interese in talente

Mnogi najstniki zelo redi eksperimentirajo, da bi našli tisto, v čemer so res dobri. Najboljša podpora, ki mu jo lahko nudite, je, da ste z njim. Če se ukvarja s športom, bodite na njegovih tekmah, če je v pevskem zboru ali v dramski skupini, bodite na predstavah, v katerih sodeluje.

6-nasvetov-za-boljsi-odnos-starsa-in-najstnika-2

Načrtujte skupne aktivnosti

Skupne aktivnosti so odličen način za izboljšanje vsakega odnosa med staršem in otrokom. Vprašajte svojega najstnika, kaj bi želel početi skupaj z vami. To so lahki zelo enostavne stvari, kot npr, igranje video igric ali obisk trgovskega centra. Čas, ki ga preživite s svojim otrokom, je neprecenljiv. Ko se bo otrok čez nekaj let osamosvojil ali pa preprosto odšel na študij, vam bo žal za vse priložnosti, ki jih niste preživeli skupaj.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor