Za ljubezen ni potreben niti prvi pogled

Nič nenavadnega ni, če se zaljubite v svojega otroka še preden se rodi. Ni pomembno, da se še niste spoznali, niti videli, kajti ljubezen se lahko rodi že veliko prej.

Hormon ljubezni ali hormon oksitocin

Močni hormoni, ki se pojavijo med nosečnostjo, so osnova vaše vezi z otrokom. Bolj kot se bliža rok poroda, vse več hormona oksitocina se začne proizvajati v materinih možganih. Hormon oksitocin imenujejo tudi hormon ljubezni in bo igral pomembno vlogo pri rojstvu, dojenju in psihični pripravi mamice na veliki prihod otroka.

za-ljubezen-ni-potreben-niti-prvi-pogled

Otroci tako rekoč že v materinem trebuhu ustvarjajo vez s starši. Raziskave so pokazale, da otrokovo srce bije hitreje, ko sliši materin glas. Če ste oče ali starš, ki je otroka posvojil, ne skrbite. Dojenčki in starejši otroci imajo sposobnost vzpostaviti močne vezi z osebami, ki se odzivajo na njihove fizične in čustvene potrebe.

Hormon oksitocin je glavni krivec tako za popadke med samim porodom kot tudi za laktacijo po porodu. Dobesedno kopali se boste v oksitocinu, ko boste prvič prijeli svojega novorojenega otroka v naročje. Zahvaljujoč temu čudežnemu hormonu boste v trenutku pozabili na bolečino in izčrpanost zaradi mučnega poroda, preplavila vas bosta vznemirjenost in zelo intenziven občutek ljubezni.

Nismo pozabili na očete. Raziskave kažejo, da tudi mladi očetje doživljajo zanimive in dramatične biološke spremembe. Nekateri moški namreč začnejo proizvajati več estrogena, ki, kot pravijo strokovnjaki, pomaga očetom, da so skrbnejši in občutljivejši.

za-ljubezen-ni-potreben-niti-prvi-pogled-2

Ko teh občutkov ljubezni ne začutimo takoj

Odsotnost čustvene reakcije po porodu je tudi normalna in je ni težko pojasniti. Ljudje smo si različni in človeški organizem ni narejen tako kot precizna švicarska ura, temveč je veliko bolj kompleksnejši. Tudi če mama takoj ne občuti vseh teh močnih čustev, ni potrebe, da bi bila zaskrbljena. Druženje z otrokom, dojenje, skrb zanj, nošenje otroka, vse to bo pomagalo, da se v njej prebudijo občutki pripadnosti in materini instinkti. Možen izostanek teh čustev se lahko zgodi zaradi različnih življenjskih okoliščin, v katerih se trenutno mama nahaja zaradi poporodne otožnosti (traja dva do pet dni po porodu) ali zaradi poporodne depresije, ki se lahko pojavi v naslednjih nekaj mesecih. Če je ženska zadovoljna in ima podporo partnerja in družine, normalne pogoje za življenje z otrokom, ne bo ničesar na poti, kar bi preprečilo, da se v naslednjih tednih ne razvije globoka povezanost s svojim otrokom.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor