Kaj mora vsak očka, ki ima hčerko, vedeti

Oče štirih hčerk (in enega sina), bloger Justin Ricklefs pogosto sliši stavke kot “Žal mi je, težko ti bo, ko bodo postale najstnice”, “Stari, obkrožen si z ženskami,. Kaj si zagrešil?” Vendar on, kot tudi velika večina očetov, ki so v njegovi koži, ima rad vlogo očeta in smatra, da je to ena od največjih radosti, privilegij, ne pa breme. Tukaj je 15 stvari, ki se jih je ta oče naučil v zadnjih 11 letih med vzgajanjem deklic.

Kaj mora oče, ki ima hčerko, vedeti
Foto: JennDurfey/flickr

Ona želi biti ljubljena

Deklica želi, da jo ima oče rad, bolj kot stvari, ki ji lahko kupi ali to, kar jo nauči. Nihče drugi na svetu ne more prevzeti vloge očeta. Vaša hči vas bo razočarala, delala bo velike napake in mogoče ne bo govorila z vami nekaj časa, a nikoli ne smete dovoliti, da podvomi v vašo ljubezen do nje. Poglejte jo v oči in ji recite, da jo imate radi. Ogromno.

Vi imate vpliv na to, kdo bo njen bodoči partner

Malce srhljiva misel, vendar bo to, kakšni ste, imelo neposreden vpliv na to, s kom se bo vaša hči odločila nekega dne poročiti. “Moja najmlajša hči me je več let prosila, naj se poročim z njo, ko odraste. Moral sem ji pojasniti, da sem že poročen in to z njeno čudovito mamo.” Če počnete stvari kot je treba, se bo vaša deklica želela poročiti z nekom, ki je podoben vam.

Kaj mora vsak oče, ki ima hčerko, vedeti
Foto: Mike Baird/flickr

Poslušajte njeno glasbo

Ko se z mojimi deklicami vozimo v avtu,  poslušamo Taylor Swift, Codyja Simpsona, Kate Perry in podobne. Niso to stvari, ki bi jih poslušal, ko se sam v avtu, a to, kar zabava njih, zabava tudi mene.

Ona vidi, kakšni ste do njene mame

Če si boste s tega seznama zapomnili samo eno stvar, potem naj bo tale. Ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo hči, je, da imate radi njeno mamo. Na otroka usmerjen je biti lahko. Tekati od ene aktivnosti k drugi. Ampak prioriteta naj bo, da se borite za svojo zvezo. Obdobja, ko svoje žene ne peljem nič ven, so obdobja, ko imajo otroci več težav. Mislim, da to ni naključje. Imejte radi vašo ženo, vzemite si čas in hodite ven z njo, peljite jo na potovanje in pokažite otrokom, da je ona za vas večja prioriteta od vas samih.

Ne umikajte se, ko hčerka odrašča

Naša najstarejša hči ima skoraj 11 let, tako da še nismo prišli v tisto strašno puberteto, ampak jaz ji želim dobrodošlico. Očetom, ki imajo starejše otroke od mene, je žal, da niso bili bolj čustveno angažirani pri vzgoji svojih hčerk najstnic. Za nas bo vse to morda čudno, ampak jaz bom zraven. Menstruacije, fantje, britje pazduh, internet, karkoli je treba. Moje hčerke ne bodo opazile razlike v angažiranju njihovega očeta pri petnajstih ali petih letih. Ostanite tudi takrat, ko se njihova čustva in telesa pričnejo spreminjati..

Kaj mora vsak oče, ki ima hčerko vedeticerko-vedeti-2

Naučite jo, kako se naredi pravo skleco

Zdravje v naši hiši jemljemo resno. Moje deklice niso slabiči. One znajo narediti pravo skleco. V športu so hude. One mislijo, da je “mečeš kot deklica” kompliment, ne žalitev. Mi ne vzgajamo samo fizično močnih, ampak tudi psihično močne deklice. Takšne, kot je tudi njihova mama. V svetu, v katerem se ženskost pogosto pripisuje oblekam za princeske in pravljicam, so moje deklice trdne kot kamen.

Ustvarjajte spomine skupaj

Prijatelj mi je nekoč rekel, da je moje delo biti “glavni kreator spominov” v hiši. Zveni morbidno, a sam imam le še  okoli 50-60 let na tem planetu, maksimalno. To ni veliko časa, zato bom dal vse od sebe in z mojimi deklicami ustvaril čim več spominov, kot jih lahko. Mi slavimo velike stvari, kot je potovanje za 10. rojstni dan, resno jemljemo  pa tudi majhne stvari, kot so na primer družinski filmski večer ob petkih, veliki  zajtrk ob sobotah, pohodništvo po nedeljski maši. Nič od tega ne rabi biti drago ali načrtovano do podrobnosti, obstajati morata le želja in namen. Izpolnite čustveni koledar svoje hčere s spomini, ki kažejo, kakšen oče ste.

kaj-mora-vsak-ocka-ki-ima-hcerko-vedeti-1

Naučite jo, da se ne vrti vse okoli nje

Ko spoznamo, da se ne vrti cel svet okoli nas, se nam lahko zgodijo neverjetne stvari. Morda sami nismo najboljši primer, ampak poskušajmo pokazati deklicam, da se najbolje živi, ko dajemo sebe. Ko služimo drugim. Ko sebe postavimo na zadnje mesto. In da ne moramo vedno imeti prav.

Pojavite se na dogodkih, v katerih ona sodeluje

Mnogi očetje malih deklic gradijo tudi svoje kariere. Zato se morda ni vedno mogoče pojaviti takrat, ko bi se morali, ampak vseeno se potrudite priti na njene predstave, tekme ipd. Tudi če to ni vaša priljubljena aktivnost. Sovražim tisto reklamo, v kateri oče na predstavi svoje hčerke na telefonu gleda nogometno tekmo. Tudi sam imam rad dobro tekmo, tako kot večina moških, ampak ploskajte svoji deklici na predstavi ravno tako, kot bi ploskali na kavču, ko bi gledali svojo ekipo.

Bližina ni isto kot prisotnost

Kriv sem, ker to pogosto pozabljam. Samo dejstvo, da ste tu, ne pomeni, da ste v resnici tu.  Še zlasti ne v času, ko smo neprestano obkroženi z informacijami in zabavo. Izključite telefon, ko pridete iz službe. Ali pa ga vsaj pustite v drugem prostoru.  Vaše hčere gotovo ni briga za vaše maile, izmišljeno nogometno ekipo ali sporočila. Njej je le do tega da preživi čas z vami. Da se igra z vami. Da je z vami.

Urejajte njene lase in nohte

To počne moja žena v 99 od 100 primerih, ampak ne izpustim priložnosti, da svojim deklicam dam vedeti, da tudi njihov oče zna narediti odlično kito. Tudi nohte lahko nalakiram kot pravi izkušen mojster. Pa saj so tudi one lakirale moje v številnih priložnostih. Pokažite vaši hčeri, da je tudi moški lahko nežen.

kaj-mora-vsak-ocka-ki-ima-hcerko-vedeti

Hodite ven s hčerko

Želel bi vam povedati, da to redno počnem, vendar tudi enkrat na nekaj mesecev je bolje kot nič. Izhodi s hčerko so ključnega pomena, da bi ji pokazali, kako naj se moški obnaša do žensk. Jaz jim držim vrata, plačam račun, gledam jih v oči in počnem vse, da se počutijo pomembne in dragocene. Na takšnih izhodih ni potrebno veliko zapravljati. Dovolj je že sprehod po mestu. Kratka vožnja s kolesom. Obisk slaščičarne. Ni potrebno, da je “fensi”, vendar je nujno, da s hčerko to počnete.

Njeno srce je lepše kot njen izgled

Veš kaj, foter? Tvoje delo je, da poveš hčeri in da jo milijonkrat spomniš, da bo zaradi tega, kar ima v sebi, v življenju daleč pririnila. Mi se pri nas doma pogovarjamo o srcu, ampak to je lahko tudi njen značaj, njena samozavest, njeno bistvo. Vzgajanje deklic v tem čutnem svetu ni lahko, ampak ne dovolimo jim, da sprejmejo prepričanje, da biti lep pomeni, da se lahko spraviš v obleko velikosti s,  ali da pokažeš vsak delček kože, ko se nekje pojaviš.

Ne zapravljajte časa

Ne pustite, da vam kaj drugega odvrne pozornost, ker je vaša hči tista, ki vas kliče oče. Uživajte v tej vlogi, ker čas res hitro beži.

Vprašajte jo, če vam oprosti

Moram priznati, da zgoraj navedeno pogosto tudi sam pozabim. Vendar se trudim. Tako kot vi. A ko zamočim, ko ranim čustva svoje deklice, tudi če je bil moj namen boljši od dejanja, jo vprašam, če mi oprosti. Ne govorim o enostavnem opravičilu, ampak o iskreni prošnji za oprostitev. Bodite tudi vi oče, ki se bo spustil na njen nivo in bo priznal, da ne drži vseh niti v rokah. In ona vam bo oprostila.

Ocena:
[Skupaj: 27 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor