Ne, tvoji otrok ne rabi kopanja vsak dan

Dnevno kopanje vaših malčkov, lahko postane prezahtevno

Nekaj stvari bo preizkušalo starševsko vnemo kot npr. prepiranje s kričečim, spolzkim malčkom, ko ga skušamo skopati. Zakaj nekateri otroci pravzaprav sovražijo kopanje? Kopanje je čudovito! Odkar sem postala starš, bi kopel in spanec osebno uvrstila nad diamante in šampanjec kot najvišje življenjsko razkošje, a zgleda, da otroci sovražijo obe te stvari. To nima nobenega logičnega smisla, ampak lahko si vzamemo odmor, kdaj pa kdaj, saj se je izkazalo, da otroci v resnici ne potrebujejo vsakodnevnega kopanja.

Ne, tvoj otrok en rabi kopanja vsak dan

Otroka ni potrebno kopati vsak dan

Radi bi, da so naši otroci čisti in da dobro skrbimo za njihovo higieno, vendar strokovnjaki pravijo, da ni nujno otroka kopati vsak dan. V bistvu lahko prepogosto kopanje izsuši otrokovo občutljivo kožo in še poslabša stanje kože kot na primer ekcem. Morda se sliši nesmiselno, vendar bi se z opustitvijo kopeli koži, konec koncev, godilo bolje.

Zlasti novorojenčki imajo zelo občutljivo kožo in se ne gibajo veliko naokoli, zato se ponavadi ne umažejo. Vse dokler pleničko menjamo redno in skrbimo, da je ritka čista, kopel pogosto sploh ni potrebna. Dokler ni dojenček dejansko umazan ali smrdljiv, bo mokra gobica ali krpica pod pazduho in vseh pregibih zadostovala.

Ko pa otrok začne potapljati svoj obraz v luže in prihajati domov s peskom v laseh, postanejo pogostejše kopeli očitno bolj potrebne. Prav tako se morajo umiti otroci, ki se pri igri spotijo, tako kot tisti otroci, ki že smrdijo. Nihče noče poslati svojega otroka v šolo v oblaku telesnega vonja, vendar to ne pomeni, da moramo otroka zdrgniti vsak dan. Nežno umivanje vsake toliko časa je dovolj dobro za večino otrok, kar je dobra novica za vse tiste, ki imajo kaj boljšega za početi s svojim časom kot da se prepirajo z majhnim otrokom o kopanju. Mislim, da v to skupino staršev spadamo kar vsi.

Kopanje enkrat ali dvakrat tedensko

Ameriška Akademija za dermatologijo pravi, da razen če se umažejo, otroci med 6. in 11. letom na splošno potrebujejo kopanje približno enkrat do dvakrat tedensko. To vsekakor ne zveni veliko, vendar če se otrok ne umaže, v resnici ne potrebuje več kot toliko. In malo umazanije ni nujno slabo za otroka. Nekaj umazanije in mikrobov je lahko celo dobro za otrokov imunski sistem.

“Malo izpostavljenosti umazaniji lahko otroke ščiti,” pravi Dr. Michael Welch iz ameriške Akademije za pediatrijo. “Ker njihov imunski sistem še dozoreva, se zdi, da jim to, da so med virusi, bakterijami in umazanijo, koristi.”

Najstnikom pa ameriška Akademija za dermatologijo priporoča dnevno kopanje ali tuširanje. Vendar pa takrat starši lahko upamo, da se ne bomo z otroki več prepirali o umivanju. Izgleda, da se bomo takrat lahko malce sprostili in prepustili dnevno drgnjenje otrokom samim.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor