Objemajte se pogosto in močno, saj objem resnično zdravi

Nič nam ne more dati tako čiste tolažbe kot prav topel objem.

Objemajte se pogosto in močno, saj objem resnično zdravi

Objemi me, daj mi ljubčka, božaj me … to so male prošnje, ki jih vsakodnevno slišimo iz ust naših malčkov. Kot da otroci instinktivno vedo, kaj je v življenju pomembno. Poleg tega, da so objemi koristni za naše splošno, čustveno, psihično in celo fizično zdravje, je fizični dotik zelo pomemben tudi kot znak pripadnosti, ljubezni, sprejemanja, zaupanja, spoštovanja in naklonjenosti. Objem nam daje varnost, občutek topline in pripadnosti ter nas pomirja.

Čeprav je povsem naravno in spontano objemati tiste, ki jih imamo radi, se znanost trudi doumeti terapevtski učinek tega dejanja. Znano je, da je potreba po človeškem dotiku pri ljudeh prirojena, prav tako kot dihanje. Objemanje spada med osnovne vedenjske potrebe ljudi.

Objemanje ima dober učinek na hormonsko ravnovesje

Objemanje spodbuja izločanje “dobrih” hormonov in znižuje raven tistih hormonov, ki so sprožilci za določene bolezni. V raziskavi, objavljeni v časopisu Psychosomatic Medicine, je psihologinja in univerzitetna profesorica Karen Grewen odkrila, da objem lahko upočasni srčni utrip in zniža krvni tlak v situacijah, ko smo jezni in razburjeni. Objem občutno dvigne nivo hormona oksitocina (hormona ljubezni), zmanjša pa nivo kortizola – hormona stresa, še posebno pri ženskah.

Učinek objemov na hormone je zelo pomemben, saj so le-ti sprožilci za razvoj številnih bolezni v našem telesu. Na primer, visoka raven stresnega hormona – kortizola vpliva na izločanje ostalih pomembnih hormonov v našem telesu, kot so inzulin, spolni hormoni, hormoni ščitnice … Njihovo neravnovesje pa je povod za različne zdravstvene težave od diabetesa do neplodnosti.

Poleg tega, da objemi držijo hormone v ravnovesju,  krepijo tudi imunski sistem, pomagajo pri nespečnosti, večajo samozaupanje, polnijo z energijo in nas predramijo.

Ko razširimo roke in nekoga povabimo v objem, se tej osebi odpremo z vsem zaupanjem in od nje pričakujemo enako. V objemu se dve osebi s srci in srčnima čakrama naslonita druga na drugo, si izmenjata energijo in toplino in občutek je resnično takšen, kot ga opisujemo –  “toplo mi je pri srcu”. V iskrenem objemu se počutimo umirjeno, varno in se nekako izgubimo v času in prostoru.

Ne glede na to, kdaj, zakaj in kako se objemate, vedite, da ima objem vrsto čustvenih koristi za vaše splošno zdravje. Objemajte se vsakodnevno s svojimi otroki in nikoli s tem ne prenehajte, celo takrat, ko bodo že odrasli in za glavo višji od vas. Objemajte se s partnerjem, možem, mamo, očetom, dedkoma, babicama, prijatelji ….

Vsak objem je kot majhna terapevtska tabletka, brezplačna in prijetna, in jemljete jo lahko brez vsakršnih omejitev. Objem poleg ljubezni, pripadnosti, pozornosti in nežnosti oskrbuje našo dušo z življenjsko pomembnimi hranili, varoval bo naše duševno zdravje in čustveno blaginjo.

Otroci, ki so deležni veliko objemov, bodo kot odrasli manj napeti. Ljubezen je čudežno zdravilo.

Še nekaj razlogov, zakaj se objemati

Objemajte se pogosto in močno, saj objem resnično zdravi-1

  • Objemi gradijo zaupanje in občutek varnosti, kar pripomore k odprti in odkriti komunikaciji.
  • Objemi zdravijo občutek osamljenosti, izolacije in pomirjajo jezo.
  • Objemi višajo raven serotonina, kar dviguje razpoloženje in ustvarja srečo.
  • Objemi krepijo imunski sistem.
  • Objemi stimulirajo ščitnico, ki uravnava proizvodnjo belih krvnih telesc, kar človeka ohranja zdravega.
  • Objemi dvigujejo samozavest.
  • Objemi sproščajo mišice.
  • Objemi nas učijo dajanja in sprejemanja.
  • Objemi so kot meditacija in smeh. Učijo nas, kako se prepustiti trenutku.
  • Objemi spodbujajo empatijo in razumevanje.

Potrebujemo štiri objeme na dan za preživetje. Potrebujemo osem objemov na dan za ohranjanje. Potrebujemo dvanajst objemov na dan za rast. (Virginia Satir)

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor